Asuntomessujen trendit: isot ikkunat ja puupinnan paluu

3326cd96-e604-4aa6-99e0-979288f90436-main_image
Kannustalon Lato on ulkoa hillityn näköinen harjakattoinen talo, mutta sisältä moderni ja pelkistetty. Lamelliliimatut, öljytystä massiivitammesta tehdyt ikkunat ja ovet vaikuttavat huomattavasti sen ilmeeseen.
Tämän vuoden asuntomessujen näkyvät trendit ovat isot ikkunapinnat ja liukuovet, sekä puhtaan, lakatun tai öljytyn puupinnan paluu ikkunoiden ja ovien rakenteisiin.

”Jyväskylän asuntomessualueen talot eivät ole pinta-alaltaan valtavia, kuusi taloa kymmenestä on alle 160-neliöisiä. Ikkunapinta sen sijaan on kasvanut, sillä sisälle halutaan valoa ja pieneenkin tilaan avaruutta”, kertoo Suomen suurimpiin ikkunavalmistajiin kuuluvan Tiivituotteen markkinointipäällikkö Mika Kanervo.

Kanervon mukaan tekninen kehitys on osaltaan mahdollistanut lattiaan asti ulottuvien ikkunoiden yleistymisen. Tyypillinen ratkaisu on kolminkertainen eristyslasi, jonka sisäpinta tuntuu talvellakin lämpimältä. Edes isot liukuovet eivät juuri häviä kiinteille ikkunoille energiatehokkuudessa, sillä moderneissa nostoliukuovissa käytetyt ratkaisut mahdollistavat erittäin tiiviit rakenteet.

”Nostoliukuovessa ovi nousee muutaman millin irti tiivisteistä, kun kahva pyöräytetään ylhäältä ala-asentoon. Vastaavasti kiinni lukittaessa ovi painuu napakasti tiivisteitä vasten”, Kanervo selvittää.

Messuilla kenties näyttävin esimerkki isoista ikkunapinnoista on Villa Muurame, jossa huomiota kiinnittävät 2,6 metriä korkeat oleskelutilan ikkunat sekä alakerran tupakeittiöstä terassille aukeava 3,4 metriä leveä liukuovi.

Kanervo korostaa, että teknisten ratkaisujen parantuessa huolellisen asennuksen merkitys on korostunut.

”Erityisen merkittävää ammattitaitoinen asennus on liukuovissa, sillä energiatalouden lisäksi huolimaton asennus voi aiheuttaa vuosien kuluessa ongelmia painavan oven toiminnassa”, Kanervo muistuttaa.

Puhtaalla puulla haetaan persoonallista ilmettä

Ikkunoiden puitteiden ja karmien yleisin pintakäsittely on perinteinen valkoinen peittomaalaus. Monessa messutalossa on kuitenkin päädytty puhtaaseen, lakattuun tai öljyttyyn puupintaan.

”Hyvä esimerkki on Kannustalon Lato, joka on ulkoa hillityn näköinen harjakattoinen talo, mutta sisältä moderni ja pelkistetty. Lamelliliimatut, öljytystä massiivitammesta tehdyt ikkunat ja ovet vaikuttavat huomattavasti sen ilmeeseen”, Kanervo toteaa.

Toinen esimerkki on hiihtäjä Matti Heikkisen Lakka Kivitalo, jossa puupinta, erityisesti tammi, näkyy talossa jo viilupintaisesta ulko-ovesta alkaen. Ikkunoissa on myös perinteiset puiset tuuletusluukut.

Kanervo viittaa Tiivin pohjoismaiseen trendiraporttiin, jonka mukaan kodin halutaan peilaavan asukkaiden persoonallisuutta. ”Ikkunoita ajatellaan osana sisustusta ja kodin kokonaisuutta, ei vain teknisenä ratkaisuna.”

Vuoden 2014 asuntomessut järjestetään Jyväskylässä ja messutalot ovat avoinna yleisölle 11.7.–10.8.

Linkit