IKI-Hirsi: Hirsitalon positiivinen hiilitase.

Katso Hirsitaloteollisuus ry:n tekemän animaation avulla tästä hirsitalon positiivinen ympäristövaikutus tai klikkaamalla viereistä kuvaa.

Hirsirakennuksen ekologisuus on monen tekijän summa. Se alkaa jo rakennusmateriaalien hankinnasta ja päättyy asumisen ajan vaikutuksiin. Hirsirakennuksen kohdalla ei tarvitsekaan olla luontoystävällisyydestä huolissaan.

Kasvaessaan mäntypuu sitoo hiilidioksidia ilmakehästä. Kun puu käytetään energianlähteenä tai jätetään hajoamaan metsään niin CO2 palaa ilmakehään ja hiilitase on neutraali. Kun puu käytetään rakentamiseen, niin hiili varastoituu talon rakenteisiin koko elinkaaren ajaksi. Tutkimusten mukaan hirsitalon rakenteet sitovat huomattavasti enemmän CO2 kuin sen valmistamiseen kuluu.

Niinpä hirsitalon rakenteet muodostavat todellisen hiilinielun. Keskiverto omakotitalon rakenteisiin sitoutuu n. 40 tonnia CO2, määrä joka vastaa keskivertoperheen 20 vuoden autoilun aiheuttamia hiilipäästöjä. Hirsitalo on myös täysin kierrätettävä eikä aiheuta ympäristölle haitallisia päästöjä elinkaarensa lopussakaan.

Hirsitalo on energiatehokas. Nykyaikainen hirsitalo on tiivis ja lämmin. Ison hirren massa sitoo lämpöenergiaa ja luovuttaa sitä tasaisesti takaisin. Hirsikoti on talvella lämmin ja kesällä miellyttävän viileä.

Terveellinen hirsitalo on luonnollinen hengittävä materiaali, joka ei sisällä haitallisia tai myrkyllisiä ainesosia. Hirsi tasaa sisäilman kosteusvaihteluita. Hyvän sisäilman laadun ansiosta hirsitalo on turvallinen ja puhdas kasvuympäristö lapsille.

Katso Hirsitaloteollisuus ry:n tekemän animaation avulla tästä hirsitalon positiivinen ympäristövaikutus