Valaistussuunnittelija valitsi parhaiten valaistun messutalon

21-kivenherra

Kivenherra

Valaistussuunnittelija Ilkka Pekanheimo arvioi kaikkien Hyvinkään asuntomessutalojen valaistuksen. Valaistuksen toteuttaminen oli muuttunut aiemmista messuista. Pekanheimon mukaan se johtuu siitä, että ledivalaistus on saavuttanut suuren suosion.

– Oli taloja, joissa kaikki valaistus oli toteutettu ledeillä. Valitettavasti ledien ja varsinkaan niiden antamaan valon laatuun ei ollut kiinnitetty riittävästi huomiota. Myös ledien sijoittelu ja häikäisyn esto jätti paljon toivomisen varaa. Muutamissa taloissa oli käytetty sellaisia ledejä, joiden valomäärä alenee 50 % jopa parissa vuodessa, Ilkka Pekanheimo toteaa.

Pekanheimo kiinnittäisi erityistä huomiota ledinauhoista tuleviin heijastuksiin kiiltävillä pinnoilla. Kun valitaan esimeriksi musta ja kiiltävä työtaso keittiöön, tulee samalla päättää, miten työtaso valaistaan. Mattapintainen tai vaalea työtaso on parempi silloin, jos ledit heijastavat paljon.

Messutalojen valaistusta Pekanheimo on arvioinut ensimmäisen kerran vuoden 1999 Asuntomessuilla. Nyt oli vuorossa jo 15. kerta.

Arviointi on nähtävänä kokonaisuudessaan osoitteessa www.adlux.fi >> ajankohtaista. Jokaiselle valaistukselle on annettu kouluarvosana.

Ilkka Pekanheimon valitsemat kohteet joissa paras valaistus:

1. Kivenherra, arvosana 7,61, talo 21

2. Lammi-Kivitalo Maja, arvosana 7,45, talo 25

3. Käpylä 163, arvosana 7,30, talo 2

Lisämaininnan Pekanheimo antaa kohteelle 2, joka on messujen ainoa täyden spektrin päivänvalotalo.

– Jos olisi arvioitu pelkästään valon laatua, häikäisemättömyyttä ja sisustuksen värien oikeaa toistoa sekä valaistuksen informatiivisuutta (valo- ja värivertailu), olisi talo Käpylä ollut ylivoimainen voittaja, Pekanheimo lisää.

Valaistuksen suunnittelussa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:

– Ledin värisävy, joka liian keltaisena voi muuttaa sisussuunnittelijoiden valitseman värimaailman hallitsemattomaksi. Valkoiset ledit näyttävät värit oikein.

– Ledit heijastuivat usein tiskipöydästä tai kiiltävästä työtasosta. Ledinauhan yksittäiset ledipisteet eivät myöskään saisi näkyä. Ledinauha ei saa näkyä useiden metrien päähän esim. keittiöön tai olohuoneeseen. Ledinauhasta tarvitaan vain valo, ei ledien näkymistä.

– Ledien pisteet heijastuivat joskus lasipäällysteisestä taulusta vai valokuvasta estäen kuvan näkymisen.

– Yllättävän paljon on vielä käytössä kattoon upotettuja halogeeneja. Ne menevät muutaman vuoden kuluttua myyntikieltoon, koska ne ovat hehkulamppuja. Lisäksi niiden palovaarallisuus pitäisi myös tiedostaa. Vaikka ajateltaisiin, että niiden tilalle asennetaan myöhemmin ledit, kun siihen on varaa, ei tällainen ole kokonaistaloudellista ajattelua.

– Usein huoneissa valomäärä on riittämätön talvea ajatellen.

– Valokiskoihin asennetut ledispotit voivat häikäistä paljon.

Huippukokki Alex Nurmen top 3 keittiöt Asuntomessuilla

9fae9b1562fc977d_800x800ar

Televisiosta tuttu kokki, Alex Nurmi, kävi Asuntomessuilla ja arvioi messutalojen keittiöt ammattilaisen näkökulmasta. Paras kokonaisuus keittiöiden osalta oli hänen mielestään kohteessa 28, Jämerä Sisu. Heavyrock-henkisen pariskunnan talon keittiö vei voiton sen säilytystiloilla ja käytettävyydellä.

– Suosikkini olivat kohteet 28 ja 21 (Kivenherra). Sisun keittiössä oli paljon kaappitilaa ja hyvän kokoinen saareke, josta sieltäkin löytyivät pistorasiat ja istumapaikat, Alex luetteli.

Ruoanlaiton ammattilaisena Alex kiinnitti keittiöissä huomiota erityisesti käytettävyyteen, ei niinkään värimaailmaan tai materiaaleihin. Tosin niissäkin Sisun keittiö oli kokin mieleen.

– Lattia oli hyvä, sillä tumma ja karhea materiaali on helppo putsata mikäli siihen tippuu ruokaa. Samoin lieden takana oleva tumma seinä on näppärä kun paistaessa aina rasvaa roiskuu kuitenkin, Alex pohti.

Toisen sijan Alexin keittiöarviossa sai Kivenherra, jossa jääkaappi heti saarekkeen vieressä oli loistava ratkaisu.

– Ruoka on helppo nostaa takana olevalle saarekkeelle, jonka tiskialtaan sai muuten kokonaan piiloon ja tasosta tuli yhtenäinen iso tila, Alex perusteli.

Kolmas sija meni kohteelle 23 (Rock-kivitalo Cliff), jossa oli myös hyvin laskutilaa ja liesituuletin fiksusti saarekkeen yläpuolella katossa. Lisäpisteitä keittiö sai valoisuudesta ja siitä, että kodinhoitohuone oli keittiön vieressä. Yleisesti hänen mukaansa kaikki messukotien keittiöt olivat hyviä kokonaisuuksia. Erityisesti Alex piti siitä, että keittiöt ovat samaa tilaa ruokatilan ja olohuoneen kanssa.

– Tämä on ollut jo pitkään trendinä mutta pidän siitä, että keittiössä touhuaminen on osa sosiaalista kanssakäymistä. Yksi kiva toteutus oli esimerkiksi kohteessa 26. Talon emäntä oli halunnut, että keittiön sotkut eivät näkyisi olohuoneeseen ja keittiön saarekkeen toista reunaa olikin nostettu hieman korkeammaksi, Alex kuvaili.

Asuntomessuilla käyminen sai Espoossa asuvan kokin talonrakentamishaaveet heräämään.

– Täällä tuli miljoona ideaa. Ehdottomasti haluaisin keittiöstä ja olohuoneesta korkean ja avoimen tilan. Olemme metsästäneet tonttia jo pitkään, mutta saa nähdä milloin pääsemme rakentamaan omaa unelmaamme.

Asuntomessuilla Hyvinkäällä 50 000 kävijän raja rikki

b53e30acc9e0fd6e_800x800ar

50.000 kävijän kukitus

Asuntomessut Hyvinkäällä -tapahtuman kävijämäärä ylitti tiistaina 23. heinäkuuta 50 000 messukävijän rajapyykin. Tasaluku sattui noin kello 14 messuportille saapuneelle kolmihenkiselle perheelle, Ville, Elina ja Vertti Keikkalalle.

Keikkalat olivat lähteet viettämään kesäpäivää Asuntomessuille heidän pohjoisesta tulleiden vieraiden houkuttelemina. Toimitusjohtaja Pasi Heiskanen Suomen Asuntomessuilta, Hyvinkään kaupunginjohtaja Raimo Lahti sekä Hyvinkään toimialajohtaja Jyrki Mattila palkitsivat ilahtuneen perheen kukkakimpulla, piknik-kassilla, maksuttomalla sisäänpääsyllä, messuluetteloilla ja ruokalipuilla.

– Kiva yllätys, todella kiva. Piknik-eväät tulivat kyllä tarpeeseen, tässähän alkaa olla jo nälkä. Vertti ei ole vielä syönyt välipalaa, perheen isä iloitsi.

Perhe saapui Asuntomessuille Helsingistä. Edellisen kerran Espoossa Asuntomessuilla vieraillut perhe kertoi, että rakentaminen on ajankohtaista tulevaisuudessa.

– Messuilta saa hyviä ideoita ja ajatuksia ja kyllä me varmasti jossain vaiheessa oma talo rakennetaan. Meitä kiehtovat sellaiset hieman erikoisemmat kohteet ja ne ovatkin aiemmilta messuvierailuilta päällimmäisinä jääneet mieleen, Ville Keikkala totesi.

Perheen äiti kertoi tutustuneensa messukohteisiin etukäteen netissä, ja tämän vuoden messuilla ainakin lehtikuusella verhoiltu Maja (kohde 25) kuuluu messukierrokseen.

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry: Talopaketinkin ostaja vastaa työnjohdosta

Valmistalojen tekijät myyvät enenevässä määrin pientalopaketteja, joihin kuuluu myös LVI-talotekniikka tehtaalla tai työmaalla asennettuna. Useissa tapauksissa ongelmia on syntynyt siitä, ettei talotehdas ota vastuuta LVI-töiden suorittamisesta määräysten mukaisesti.

Maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää, että rakentamiseen ryhtyvällä on riittävät edellytykset hankkeen toteuttamiseen, ja käytettävissään pätevä henkilöstö. Omakotitalotyömaalla tulee olla vesi-, viemäri- ja ilmanvaihtolaitteistojen asennustöistä vastaava työnjohtaja (KVV- ja IV-työnjohtaja). Nämä työt saa aloittaa vasta, kun kunnan rakennusvalvonta on hyväksynyt niiden työnjohtajan.

Normaali menettely on, että putki- tai ilmastointiurakoitsija toimii asentamansa järjestelmän työnjohtajana ja vastaa siitä, että asennustyö suoritetaan määräysten mukaisesti. Mikäli talopaketin ostaja ei ole sopinut valmistajan kanssa työnjohtopalveluista, hän saattaa pudota ikävään välikäteen joutuessaan etsimään töistä lain mukaan vastaavaa tahoa. Kokonaisvastuun kantava urakoitsija ei halua ottaa virhevastuuta toisen tekemästä työstä, jonka toteuttamiseen hän ei ole osallistunut. Tavanomainenkin omakotityömaa vaatii kymmenkunta työvaiheen tarkastamista ja hyväksymistä.

– Selkeintä olisi, että ostaja sopii talotehtaan kanssa LVI-töiden suorittamisesta paikallisen LVI-urakoitsijan toimesta. Tällöin sekä tekijä että vastuutaho löytyvät kotikunnailta, LVI-Tekniset Urakoitsijat ry:n toimitusjohtaja Jari Syrjälä sanoo.

www.lvi-tu.fi

Uusimaalaiset löytäneet tiensä Asuntomessuille

33-messualue

Asuntomessut ovat olleet käynnissä viikonpäivät. Messujen vilkkain päivä oli keskiviikko, jolloin messuilla kävi 4771 vierasta. Yhteensä messuilla on käynyt torstaihin mennessä 27 617 kävijää. Suorakanava Oy:n tekemän väliraportin mukaan messujen ensimmäisen viikon kävijöistä lähes 10 prosenttia on tullut messuille Helsingistä. Uusimaalaisia messuvieraista on ollut melkein puolet. Vaikka useimmat messuvieraat ovatkin saapuneet messuille autoilla, moni on valinnut junan kulkuvälineekseen (8 prosenttia). Messututkimukseen on kuuden päivän osalta vastannut yhteensä 1 298 messuvierasta.

– Hyvinkäälle on helppo tulla junalla ja juna-asemalta on non-stop-bussikuljetus messualueelle. Kannustamme jatkossakin tulemaan messuille junalla, matka taittuu Helsingistä alle tunnissa, Lahdesta puolessa ja Tampereelta hieman reilussa tunnissa, Suomen Asuntomessujen markkinointi- ja viestintäjohtaja Kari Salmi kertoo.

Keittiöt, kylpyhuoneet ja saunat remonttiin

Messututkimuksessa kysytään myös vieraiden rakentamis- ja remontointiaikomuksia. Tutkimuksen mukaan joka viides kävijäperhe aikoo remontoida omakotitalon lähivuosina. Omakotitalon rakentamista suunnittelee 17,4 % kävijöistä. Kävijäperheistä lähes 40 % aikoo remontoida lähivuosina. Suosituimmat remontointikohteet ovat keittiö, kylpyhuone ja sauna. Myös pihan kunnostaminen ja sisustaminen kiinnostavat. Messukävijöistä 22,5 % aikoo vuoden sisällä käyttää rahaa rakentamiseen tai remontoimiseen. Keskimäärin käytettävä summa on noin 40 800 €.

Tämän vuoden Asuntomessuihin kävijät ovat olleet erittäin tyytyväisiä. Yhteensä 93,2 % vastanneista piti messuja erinomaisina tai hyvinä. Vapaassa palautteessa kehuja saivat hieno ja väljä messualue, toimivat järjestelyt ja bussikuljetus sekä tavallisten perheiden talot.

Testiasukkaat kotiutuneet

Tämän viikonlopun ajaksi messuille muuttaneet testiasukkaat, Kemppaiset, ovat kotiutuneet DesignTalojen testiasumiskohteeseen hyvin. Perhe saapui messuille aamupäivällä yhdentoista aikaan, ja iltapäivään mennessä talossa on syöty lounas, nukuttu päiväunet ja odotettu illan tupaantuliaisia innolla.

– Tässä odotellaan mitä tuleman pitää, katsotaan ja tutkaillaan, Kiia Kemppainen sanoi aamupäivän haastattelussa.

Testiasukkaiden puuhia voi seurailla tämän viikonlopun Asuntomessujen kohteessa 13. Huomenna julkkiskokki Alex Nurmi pitää asukkaille kokkikoulua klo 12-14, ja messuvieraatkin pääsevät kuuntelemaan Alexin neuvoja. Lisäksi ohjelmassa on messusuunnistusta, saunomista ja leffoja.

Väliraportti(pdf)

Asuntomessujen turvallisuuskylästä vinkit turvalliseen asumiseen

8c8854a7e59eed92_800x800ar

Sammutusnäytöksessä kiukaan päälle kuivumaan jätetty vaate syttyy muutamassa sekunnissa. Sprinklerisammutin saa tulen nopeasti taltutettua.

Asuntomessut Hyvinkäällä -tapahtuman turvallisuuskylä tuo monipuolisesti esille, miten oman kodin ja lähiympäristön turvallisuuteen voi vaikuttaa. Viisaalla toiminnalla, tiedolla ja ennakoinnilla moni ikävä tilanne kotona voidaan ehkäistä. Turvallisuuskylä on Metsäkaltevan asuntomessualueen keskellä, keskuspuiston vieressä sijaitseva 400 neliön telttakylä, jossa pidetään asuntomessujen aikana myös sammutusnäytöksiä.

– Messuvieras saa turvallisuuskylässä monipuolista tietoa turvallisuudesta muun muassa Kotitapaturmien ehkäisykampanjan uuden nettisovelluksen www.turvallinenkoti.net avulla. Palvelussa voi virtuaalisesti edetä kodissa huone huoneelta ja havainnoida tyypillisimmät vaaranpaikat, Hyvinkään kaupungin turvallisuuspäällikkö Yrjö Heimonen kertoo.

Työnäytöksiä on neljänä messuviikonloppuna. Messuvieraat mm. näkevät erilaisia palosammutustilanteita. Pelastuslaitos on tuonut paikalle myös sprinklerikontin, jossa esitellään päivittäin uusinta vesisammutustekniikkaa. Lisäksi messualueella liikkuu skootteri- ja polkupyöräpoliisi.

Turvallisuuskylä on 24 Turvallista Tuntia Hyvinkäällä*, Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen, Keski-Uudenmaan poliisin, Liikenneturvan ja Hyvinkään seurakunnan yhteishanke.

Hyvinkäällä järjestettiin kevään aikana lasten turvallisuusaiheinen piirustus- ja valokuvauskilpailu yhteistyössä lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Artun kanssa. Kilpailutöitä esitellään turvallisuuskylässä ja messukävijöiden äänestyksen tuloksena valitaan kolme palkittavaa työtä.

Validus Motus on turvallinen koti

Messukodissa 27, Lammi-Kivitalo Validus Motus, näkee käytännössä, miten uusin automaatiotekniikka palvelee asujien turvallista arkea. Web-pohjaisen automaatiojärjestelmän avulla voi mm. etäohjata erilaisia toimintoja, kuten lämmitystä, valaistusta, kulunvalvontaa, av-laitteita, poreammeita, pesukoneiden vuodonilmaisimia sekä palo-, savu- ja murtohälytyksiä.

Talon turvallisuus ei koske vain tekniikkaa, vaan kaikkia muitakin talon asioita kuten takkoja, poistumisteitä, sammuttimia, sisustusmateriaaleja, kulkuväyliä ja portaita. Validus Motukseen sijoitetuissa huoneentauluissa messukävijöille esitellään turvallisuusratkaisuja ja annetaan hyviä vinkkejä turvalliseen asumiseen.

Sammutus- ja työnäytökset ma – to kello 13 ja 15, pe – su kello 11, 13 ja 15.

*Hyvinkään kaupunki on saanut vuonna 2003 ensimmäisenä suomalaisena kuntana jäsenyyden WHO:n alaiseen Safe Community –yhteisöön. Safe Community –jäsenyyden saa kunta, jossa on pitkäjänteisesti tehty yhteistyötä turvallisuusasioissa, kartoitettu riskipaikkoja ja edistetty tapaturmien torjuntaa. Hyvinkäällä toiminta on saanut nimekseen ”24 Turvallista Tuntia Hyvinkäällä”.

Marko Paananen arvioi messukohteet ammattilaisen silmin

ba78aee651c1a05a_800x800ar

Sisustussuunnittelija Marko Paananen kävi maanantaina tutustumassa Asuntomessuihin. Paananen kävi järjestelmällisesti messukohteet läpi ja kertoi messuorganisaatiolle oman top5 listauksensa. Hyviä ratkaisuja löytyi muutama enemmän ja lopulta Markon listasta tuli viisi plus yksi.

Nro1
Ehdottomaksi ykköskohteeksi Marko Paananen nostaa Majan (kohde 25). Majassa Markoa viehätti talon kokonaisuus, talon ryhti ja se, että talo todella sanoo jotakin. Markon seurassa olleet sisustussuunnittelijat Johanna Sippala ja Seija Strand lisäsivät Markon hehkutukseen, että Maja myös ikääntyy hienosti.

Loput kohteet eivät ole paremmuusjärjestyksessä.
Nro2
Sisustusguruna arvostettu Paananen nostaa kärkeen myös Kivenherran (kohde 21) valokuvahyllyn. Kohteen olohuoneen yhteydessä on korkea, valaistu kirjahylly, jossa messujen ajan on esillä valokuvia.

Nro3
Kolmas Markon messuvinkki on Villa Isoverin (kohde 17) katettu terassi ja grilli. Arkkitehtikilpailukohteessa voi nauttia terassiherkuista katteen ansiosta myös viileillä keleillä. Terassilta avautuvat myös Matsäkaltevan upeat maisemat.

Nro4
Markon neljäs messutärppi on Kimara Aurinkorinteen (kohde 6) sisäpuolen ikkunat näköaloineen. Aurinkorinne on nimensä mukaan yksi asuntomessualueen helteisimmistä talopaikoista ja talon isot ikkunat tuovat valon komeasti olohuoneen erkkeriin sisälle.

Nro5
Markon viides messuvinkki on Piiri House (kohde 1a) ja etenkin talon valaistus. Marko suosittelee kiinnittämään huomion erityisesti paneelien takana oleviin valoihin. Aalto-yliopiston taloprojekti on messujen pienin kohde ja sen puupintoihin on integroitu led-valaistus.

Plus 1
Kuudes mainitsemisen arvoinen kohdevinkki on sekin Kivenherra –talosta. Plussamaininnalle pääsi Kivenherran pronssinen katto.

Entiset pääministerit vierailivat Asuntomessuilla

af10af9e08e84df1_800x800ar

Matti Vanhanen Asuntomessuilla kohteen 16 pihassa

Messuviikko alkoi arvovieraiden saapuessa messualueelle. Maanantaina liikkeellä olivat entiset pääministerit Matti Vanhanen ja Paavo Lipponen. Vanhanen saapui Asuntomessuille heti porttien avauduttua, Lipponen perheineen hieman myöhemmin.

Perheyritysten liiton toiminnanjohtaja Matti Vanhanen on suuntaamassa loppuviikosta Porin SuomiAreenaan. Lisäksi kesälomasuunnitelmiin kuului Nurmijärven teatterin Taaborinvuoren ensi-iltaan tuleva Vaahteranmäen Eemeli.

– Loma on puolivälissä ja syksyllä odottaa ihan normaali työrupeama, Vanhanen kertoi.

Vanhanen piti Hyvinkään asuntomessualueen tontteja mukavan väljinä ja talojen sijoittelua hyvänä.

– Nämä messut tulevat jäämään hyvien messujen joukkoon. On hienoa, että tontit on uskallettu jättää väljiksi, niin ettei naapuri ole ihan seinän vieressä, Vanhanen totesi.

Messukierros vaatii kuulemma aina hieman sulattelua, mutta yksi messutalo jäi erityisesti mieleen.

– Pieni ja viehättävä Tunturikoivu 140 (kohde 11) oli minun makuuni, sellainen verrattain hillitty, Vanhanen sanoi.

Tämän kesän Asuntomessuilta Vanhanen haki erityisesti vinkkejä piharakentamiseen.

– Tuntuu, että talon ja kesämökin yhdistäminen on toivottu ja haluttu mahdollisuus. Pysyvän asunnon toimiminen keväästä syksyyn kesämökin roolissa ja ulkotiloihin satsaaminen varmaankin jo monilla korvaa mökkeilyn, Vanhanen mietti.

Vanhanen arvostaa pihoja, jotka on suunniteltu yhteinäisiksi kokonaisuuksiksi ilman ylilyöntejä.

– Kohteen kuusi pihassa oli oikein kaunis halkopino, sellainenkin on osa pihaa ja tässä kohteessa se jäi mieleen erityisesti, Vanhanen hymyili.

Paavo Lipponen saapui messuille puolison Päivin ja tyttären Sofian kanssa. Lipponen pitää Hyvinkäätä hienona kaupunkina ja kertoi käyvänsä Asuntomessuilla usein, mutta ei joka vuosi. Tänä kesänä messuille veti yksi tietty talo, kohde oli katsottu etukäteen jo kotona. Perhe oli kohteesta salaperäinen, mutta Päivi Lipponen paljasti, että perinteiset talomallit vievät voiton moderneista.

Lipposet pitävät Hyvinkäällä olevaa Suomen Rautatiemuseota hienona matkailukohteena ja olivat tyytyväisiä messujen bussioppaiden Hyvinkää-vinkkeihin. Lipposten kesäohjelmassa oli vielä eduskunnan esittäytyminen SuomiAreenassa ja toriostoksia Porvoossa.

Asuntomessujen avajaisviikonloppu sujui auringonpaisteessa Hyvinkäällä

Kauniit ilmat ovat suosineet Asuntomessujen aloitusviikonloppua Hyvinkäällä. Messuvieraita on puhututtanut lehtikuusella verhottu kivitalo Maja. Kiinnostusta ovat herättäneet mm. persoonalliset sisustukset, messualue ja sen myynnissä olevat tontit. Messuvieraat ovat ilahtuneet siitä, että he ovat voineet tutustua koteihin muuttavien perheiden tarinoihin ja taustoihin.

Sunnuntai-iltaan mennessä messuilla on vieraillut yhteensä 10 411 maksanutta henkilöä. Viime vuosina suurimmat kävijäpiikit ovat ajoittunet messujen viimeisille viikoille.

– Jos haluaa välttää messujonoja ja tutustua kohteisiin omaan tahtiin, kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä, Suomen Asuntomessujen tiedottaja Leena Honkajuuri vinkkaa.

Messuvieraat ovat antaneet hyvää palautetta pysäköinnin sujuvuudesta Hyvinkään keskustassa sekä iloisista bussioppaista, jotka ovat kertoneet Hyvinkäästä, kaupungin palveluista ja messuista.

– Pitkän päivän palkitsivat tyytyväiset ja hyväntuuliset matkustajat, 18-vuotias bussiopas Vilja Jokinen kertoo sunnuntai-iltana. Hän veti opastuksen päivän aikana 14 kertaa.

Vääksystä messuille saapunut Hannele Rantanen kiitteli toimivia messujärjestelyitä.

– Ruoka oli maukasta ja palvelu sujui sutjakkaasti. Perheemme sai messuilta paljon hyviä vinkkejä puutarhaamme alueen puistoista ja pihoista, Rantanen kertoo.

Hyvinkäällä on vietetty muutenkin varsinaista tapahtumien superviikonloppua. Torin rytmit – musiikkitapahtuma, Motocrossin MM-kilpailut ja Itä-Länsi pesäpallo-ottelu keräsivät kaupunkiin n. 25 000 vierasta.

Asuntoministeri Asuntomessujen avajaisissa: Tavoitteena hyvä koti hyvässä ympäristössä

Kesän 2013 Asuntomessut avattiin tänään Hyvinkään uudessa kaupunginosassa Metsäkaltevassa. Asuntomessut avasi asuntoministeri Pia Viitanen.

Ministeri nosti puheessaan esille kohtuuhintaisen asumisen edistäminen.

– Tänä keväänä maaliskuun kehyspäätöksen yhteydessä hallitus teki päätöksiä, joilla vauhditetaan edelleen toimia kohtuuhintaisen asuntotuotannon edistämiseksi. Hallitus lisää asuntopolitiikan määrärahoja yhteensä 150 miljoonalla eurolla tänä ja kahtena seuraavana vuonna. Paketissa on koko asuntuotantoketjuun lukuisia toimia, joilla pyritään edistämään ennen kaikkea kohtuuhintaisinta asuntuotantoa, asuntoministeri Viitanen totesi.

Viitanen puhui Asuntomessujen avajaisissa asumisen kokonaisvaltaisuudesta.

– Asunnon lisäksi koko elinympäristön tulee olla hyvä. Tämä tarkoittaa hyviä palveluja, harrastusmahdollisuuksia, luontoa ja toimivia liikenneyhteyksiä. Hyvä koti hyvässä ympäristössä – siinä on meidän tavoitteemme, Viitanen sanoi.

Hän toivoikin, että kaikki Hyvinkään asuntomessualueelle Metsäkaltevaan muuttavat kokevat asuinalueen omakseen ja kehittävät sitä myös jatkossa.

– Toivon myös, että ne, jotka ovat saapuneet paikalle elääkseen omaa unelmaansa, löytävät täältä uusia innostuksen lähteitä. Kun on visio tulevasta, siitä mitä haluaa, sen myös saavuttaa, Viitanen kannusti.

Kotoilua ja aktiivista arkea

Suomen Asuntomessujen hallituksen puheenjohtaja Erkka Valkila avasi avajaistervehdyksessään tämän vuoden messuteemoja paikalle saapuneelle messuyleisölle.

– Täällä Hyvinkäällä messuteemana on kiireetön kotoilu ja aktiivinen arki, joka lunastetaan niin itse messukodeissa kuin Metsäkaltevan alueella. Kaupunki on panostanut monipuolisiin ulkoilu- ja puistoalueisiin. Alueen kruunu on japanilaisen maisema-arkkitehdin suunnittelema puutarha alueen keskellä, Valkila kertoi.

Hyvinkään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Irma Pahlman kiitti Suomen Osuuskunta Suomen Asuntomessuja hyvästä yhteistyöstä mutta erityisesti rohkeita rakentajaperheitä, jotka ensimmäistä kertaa Asuntomessujen historiassa avasivat laajasti perheidensä tarinat ja taustat.

– Ja kun messut on koettu, on meillä Hyvinkäällä tarjolla jokaiselle jotakin: pesäpallon Itä-Länsi –turnaus, golfia Kytäjän kentällä, MM-motocrossia, shoppailua kauppakeskus Willassa tai tutustumiskierros Suomen Rautatiemuseossa, Pahlman kertoi.