Vuoden 2016 asuntomessualueen omakotitonttien haku alkaa Seinäjoella

9dd3f1a9c5e8d0ed_800x800ar

Seinäjoella vuonna 2016 järjestettävien Asuntomessujen omakotitonttien hakuaika alkaa huomenna lauantaina. Seinäjoen messualueelta on haettavissa yhteensä 34 omakotitalotonttia ja hakuaika kestää huhtikuun loppuun asti.

Rakentajien valinta tapahtuu hakemusten ja niiden liitteiden pohjalta toukokuun aikana. Valinnan suorittavat Suomen Asuntomessujen ja Seinäjoen kaupungin muodostamat laatutyöryhmä ja asuntomessutoimikunta. Valintakriteereinä ovat suunnitelman laadun ja sisällön lisäksi messuteemojen huomioiminen suunnitelmassa ja hankkeen toteuttamiskelpoisuus. Lisäksi laatutyöryhmä arvioi hanketta Asuntomessujen yleisten tavoitteiden pohjalta sekä suunnitelmaa osana asuntomessukokonaisuutta.

Yhtenä teemana pohjalaiset rakennus- ja puusepäntaidot

Vuoden 2016 Asuntomessujen teemoja ovat pohjalaiset rakennus- ja puusepäntaidot, rakennettu vesi- ja liikuntaympäristö, asuminen ja ruoka sekä Seinäjoen suurtapahtumat. Näistä hakemuksessa pyydetään perustelemaan vähintään kahden teeman näkyminen suunnitelmissa tai talon sisustuksessa.

Asuntomessut Seinäjoella -tapahtuman pohjalaisuus teemaa tulee tukemaan myös messualueelle siirrettävä aito 2-fooninkinen pohjalaistalo, joka etsii uutta omistajaa. Talo on rakennettu Alavudelle vuonna 1870 ja se on hirsikehikoltaan edelleen hyvässä kunnossa. Haapa-ahon talolla on jo liki 150-vuotinen historia, joka nyt jatkuu osana messukokonaisuutta. Viime vuodet talo on ollut asumattomana.

– Talo on rakennettu oikein ja se seisoo edelleen ryhdikkäänä. Pohjalaistalot ovat talonpoikaisen rakennuskulttuurin hienoimpia edustajia. Niitä rakennettiin 1700-luvulta aina 1900-luvun alkuun saakka. Messualueelle siirrettävästä talosta on tehty uudet luonnokset sijoitettuna yhdelle messualueen parhaista tonteista, Seinäjoen Asuntomessujen projektipäällikkö Kirsi Joensuu kertoo.

Messutonttia haetaan suunnitelmien kanssa

Messualueen tonttihaku ei juuri poikkea normaalista tonttihausta. Tonttia haetaan suunnitelmien kanssa. Hakulomakkeen liitteinä hakija toimittaa talosta luonnostason suunnittelukuvat pohjasta, julkisivuista, leikkauksesta ja asemapiirustuksesta. Lisäksi tontin käytöstä ja pihan alustavasta suunnitelmasta liitetään mukaan luonnos. Asuntomessujen tonttihaussa on kuitenkin tärkeää esittää idea talosta ja perustella hakemuksessa miksi juuri se olisi kiinnostava messukohteena. Messukohteissa toivotaan näkyvän myös asumiseen liittyvää kokeilua ja kehittämistä.

Asuntomessut Seinäjoella 2016 , omakotitalotonttien hakuaika 1.2.2014–30.4.2014 (hakuaika päättyy klo 16.00)

Älvsbytalon uutuus Mainikki on pienen perheen koti

mainikki.mainikki.c237436c-325b-4065-b8f3-082957a966ec-main_image
Älvsbytalon uutuusmallin sydän on avara keittiö ja olohuone, jotka ovat yhtenäistä valoisaa tilaa. 81,5-neliöisessä Mainikissa on kaksi mukavan kokoista makuuhuonetta, saunallinen kylpyhuone ja kaksi wc:tä. Arjen viihtyisyyttä lisäävät myös uloskäynnit olo- ja kodinhoitohuoneista.

– Mainikki sopii erittäin hyvin nykyaikaiselle pienelle perheelle, joka ei tarvitse suurta kotia. Esimerkiksi lasten lentäessä pesästä voi muuttaa vähän pienempään taloon, joka ei tarvitse suurta tonttia, kertoo Älvsbytalon myyntijohtaja Petri Antikainen.

Keittiö ja olohuone ovat keskipisteitä suomalaisissa kodeissa ja niissä perheet kokoontuvat.

– Aiemmin pienimmässä talomallissamme ei ollut tupakeittiötä, joten Mainikki tuo asiakkaiden kaipaaman lisän mallistoon. Osa pienistä taloista kiinnostuneista perheistä hankkii talon loma-asunnoksi, mikä kasvattaa kysyntää. Vuonna 2005 toimintansa aloittanut Kauhajoen tehtaamme onkin valmistanut jo lähes 3000 taloa, Antikainen jatkaa.

Suomen ensimmäisten Mainikki-talojen pystytykset alkoivat 14.1.2014. Talot toimitettiin säältä suojattuina elementteinä Reisjärvelle ja Liperiin. Asukkaat pääsevät muuttamaan koteihinsa helmikuun puoleenväliin mennessä.

mainikki_sisustettu_pohja.mainikki_sisustettu_pohja.0ee0b562-c329-4c57-9ed1-f26e31dd2927

Vetreä 70-vuotias viettää juhlavuottaan

Älvsbytalon emoyhtiö, ruotsalainen Älvsbyhus perustettiin vuonna 1944, joten talovalmistaja juhlii tänä vuonna 70-vuotisjuhlaansa. Älvsbyhus on alusta lähtien ollut Pohjoismaiden johtava puutalovalmistaja. Suomessa oma talotuotanto alkoi vuonna 2005 Kauhajoella. Konserni on toimittanut Suomeen jo yhteensä lähes 8 000 taloa.