Mökkikauppa vetää edelleen – mitä myyjän kannattaa huomioida?

nwrebcfuvkqiqnvkshth

Sp-Kodin toimitusjohtaja Antti Toivasen mukaan vapaa-ajan mökkejä halutaan yhä viihtyisimmiksi.

Vaatimustason korotus vapaa-ajan asumisessa on Toivasen mukaan totta, mutta sama ilmiö on näkynyt myös normaalissa asuntokaupassa.

– Trendit asuntoon panostamisen suhteen ovat olleet olemassa jo jonkin aikaa. Tämä näkyy esimerkiksi televisiossa kasvavana tarjontana asunto- ja remonttiohjelmista. Kun katsotaan sisustus- tai asuntovälitysohjelmia, vaatimukset oman asunnon suhteenkin nousevat. Sama ilmiö on siirtynyt kesäasuntoihin – hienosti laitetut mökit ja pihat innostavat. Mielestäni se, että halutaan panostaa vapaa-ajan asumiseen on useamman sukupolven, ei vain nuorempien toive.

Ihmiset ovat siis valmiita tekemään remontteja niin kotona kuin vapaa-ajan asunnoissa. Remontointitaidot voivat kuitenkin olla heikommat kuin toiveet. Siksi monet päätyvät töiden ulkoistamiseen, mikä voi olla oikein hyvä ratkaisu, Toivanen pohtii.

Mitä myyjän kannattaa huomioida?
Mökin siisteydellä ja tunnelmalla on suurta merkitystä ostotilanteessa. Idylli sekä kulttuuriset ja esteettiset arvot vaikuttavat joka tapauksessa. Potentiaalinen ostaja katsoo mökin ympäristöä ja mökkiä tarkalla silmällä siinäkin mielessä, että pohtii missä kunnossa kiinteistö on. Kiinteistökaupassa myyjällä on yhtäläinen vastuu kohteesta – oli sitten kyse mökistä tai vakituisesta asunnosta.

– Koko kiinteistön, eli tontin ja rakennusten tunnelma ja siisteys välittyvät ostajalle. Mökistä pitää pitää huolta. Ostajat katsovat, ovatko mökin reunustat kunnossa. Jos sisällä listat vähän repsottaa, parketti on vähän auki ja hana vuotaa – ei se tee hyvää luottamukselle kaupan suhteen. Siinä mielessä kauppa on järkiperäistynyt, kun ostajat osaavat kysyä kuntoarvojen perään. Tiedetään yhä tarkemmin, että mökkikaupassakin on myyjällä vastuut.

Toivanen muistuttaa, että kaikki tietävät, missä kunnossa talo on, jos se on kymmenen vuotta käyttämättömänä – ongelmia tulee kuntoasioissa. Hän suosittelee, että jos mökki on, niin pitää sen myös kunnossa ja käytössä.

Ostajalle Toivanen vinkkaa, että kannattaa hyvin tarkasti selvittää, mitä on lähdössä hakemaan. Esimerkiksi kannattaa huomioida ainakin kunnan kaavatilanne, vaadittavat jätevesijärjestelmät, kiinteistövero, tiet ja ylläpitokustannukset.

– Investointina vapaa-ajan asunto on iso ja pitkäkestoinen. Kannattaa selvittää sitä kuntopuolta huolella, vaikka mökin ostamisessa on muitakin tärkeitä aspekteja.

Käykö mökkikauppa?
Toivasen mukaan keskustelu vapaa-ajan asuntokaupasta on ollut viime aikoina hieman yksipuolista. Hänen mukaansa perinteinen mökkikauppa on edelleen hyvällä mallilla. Esimerkiksi merenrantapaikat ja isommat järvipaikat menevät tällä hetkellä kohtalaisen hyvin kaupaksi.

– Hintataso tosin nousi jokunen vuosi sitten paikoin reilustikin. Nyt on tapahtunut maltillistumista ja pientä korjausliikettä. Isommat järvet ja maantieteellisesti suurempia keskuksia lähellä olevat pienet järvet saavat osakseen kiinnostusta. Mutta jos ollaan vaikkapa pidemmällä kaupallisista palveluista, esimerkiksi yli 100 kilometrin päässä suuresta kaupallisesta keskuksesta, voi olla hieman hiljaisempaa.

Mökin hintaan vaikuttavat aina sijainti, tontti, rakennusvuosi, kunto, koko ja varustelutaso.

– Jos on järvenrantaa ja perusfasiliteetit, kuten esimerkiksi vesi- ja sähköasiat kunnossa, niin ei ole tällä hetkellä mitään ongelmaa: kauppa käy. Ihan niin kuin normaalissakin asuntokaupassa, kyse on loppujen lopuksi hinnoittelusta. Taantuma voi toki vaimentaa esimerkiksi luksusmökkien kauppaa.

Mökkikaupan vähäisyys voi Toivasen mukaan johtua osin myös siitä, että elinikämme kasvaa ja seniorit eivät luovu mökeistään ennen perinnön siirtymistä.

– Käyttämättömiä mökkejä löytyy osin tästä syystä.

REMAXin kesäkuun markkinakatsaus: Omakotitalojen myyntiaika 20 % lyhempi kuin kokonaismarkkinoilla

Suomen suurimpiin kiinteistönvälitysketjuihin lukeutuva REMAX on julkaissut kesäkuun markkinakatsauksensa. Sen mukaan REMAX-ketjun välittämien omakotitalojen myyntiajat Suomessa olivat toukokuussa selvästi lyhyemmät kuin alalla vastaavana ajanjaksona keskimäärin.

Alan yleisen kehityksen mukaan kerrostalokaksioiden myyntiajat nousivat 17 % koko maassa viime vuoden 2014 toukokuuhun verrattuna. Vastaava luku omakotitaloissa oli 9 %. REMAX onnistui kuitenkin lyhentämään omakotitalojen myyntiaikaa 20 % koko Suomessa toukokuun 2015 aikana viime vuoden vastaavaan raportointiajanjaksoon nähden. Myös pääkaupunkiseudun omakotitalojen myyntiajat olivat REMAXilla hieman lyhemmät kuin kokonaismarkkinalla. Kerrostalokaksioissa REMAXin myyntiajat koko Suomessa ja pääkaupunkiseudulla olivat noin 10 % lyhemmät kuin kokonaismarkkinalla.

Toukokuussa Suomessa tehtiin yhteensä 4636 kauppaa. Pääkaupunkiseudun kauppojen määrä oli 1198 kappaletta. Pääkaupunkiseudulla kaupoissa oli toukokuusta 2014 lähtien 6 % nousua vuoden takaiseen ajanjaksoon verrattuna.

REMAX kasvatti toukokuussa kauppojen määrää 16 %. Ketjun luvut ovat olleet koko ensimmäisen vuosipuoliskon vahvoja: tammikuussa +23 %, helmikuussa +39 %, maaliskuussa +20 % ja huhtikuussa +20 %.

Koko Suomen asuntokaupoista REMAXin osuus on ollut alkuvuonna noin 8 %. Pääkaupunkiseudulla luku on noin 15 %.

REMAX ennustaa tilivuodelle 15 %:n kasvua

”Asuntokauppa piristyi entisestään odotustemme mukaan. Huhtikuu oli tähän mennessä ennätyskuukautemme, ja nyt toukokuussa teimme kauppoja viidenneksen enemmän kuin viime vuonna. Yleinen markkina on kuitenkin hyvin jakautunut ja eri alueiden välillä on suuria eroja”, REMAX-ketjun toimitusjohtaja Pasi Aalto sanoo.

Aallon mukaan REMAX on onnistunut näyttämään, että vaikeaksikin koetussa markkinatilanteessa kauppa saadaan käymään. Alan yleisen kehityksen mukaan vuosina 2013–2014 asuntomarkkina oli alavireinen, -7,1 %. Samaan aikaan REMAX kasvatti myyntiään +21,9 %. Alan yleinen ennuste kuluvalle ajanjaksolle 2014–2015 on -5 %, kun taas REMAXin oma ennuste ketjun kasvulukuun on vähintään +15 %.

Kaikkien asuntotyyppien myyntiajat ovat pidentyneet alalla viime vuoden 2014 toukokuuhun verrattuna. REMAXilla myyntiajat ovat sen sijaan lyhentyneet viime vuoden vastaavaan vertailukuukauteen nähden.

Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu /TUTKA-palvelu / REMAX Suomi

Viisi vinkkiä turvalliseen kesäremontointiin

rrj8jwpxaeckk1m93mzc

Alkukesä on suosittua aikaa rakentaa ulkoterasseja ja tehdä muita kodin remontteja. Vahingoilta ja tapaturmilta voi säästyä muun muassa noudattamalla näitä Ifin vinkkejä.

– Yleisimpiä remontoidessa sattuvia tapaturmia ovat muun muassa luunmurtumat, haavat, venähdykset ja ruhjeet, Ifin henkilökorvausten asiantuntija Anne Koivisto kertoo.

  • Korkealta putoamisesta selviää harvoin pikkunaarmuilla. Tämän vuoksi kattokorjauksia ei kannata tehdä yksin. Kaverin on hyvä olla lähellä, jotta joku pystyy tarvittaessa hälyttämään apua.
  • Muista päivän päätteeksi viedä työkalut suojaan. Varaston lukkojen takana ne ovat piilossa sekä sateelta että varkailta
  • Käytä ulkoremonteissa vain ulkokäyttöön tarkoitettuja jatkojohtoja, jotta sade ei aiheuta sähkötyökaluille oikosulkuja.
  • Älä jätä sähkötyökalujen akkuja lataukseen moneksi päiväksi, vaikka käyttöohje opastaisi näin tekemään. Jatkuva sähkövirrassa kiinni oleminen saattaa johtaa akkujen ylikuumentumiseen ja tulipaloon.
  • Remontoi ja nikkaroi aina selvin päin. Humalassa vahingon todennäköisyys kasvaa, kun esimerkiksi tasapainoaisti huononee jo yhden oluen jälkeen, vaikka sitä ei itse selvästi huomaisikaan. Selvin päin osuu vasaralla naulan kantaan helpommin eikä telineiltä horjahda alas.

– Remonttia on ikävä aloittaa seuraavana aamuna, jos työkalut ovat lähteneet pitkäkyntisten matkaan, tai yöllä tullut sadekuuro on kastellut ne, toteaa Ifin omaisuuskorvausten asiantuntija Juha T. Virtanen.

Vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat tammi-maaliskuussa 1,3 prosenttia edellisvuodesta

Vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä koko maassa keskimäärin 1,3 prosenttia edellisvuodesta. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 3,0 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, kun taas muualla maassa hinnat laskivat 1,8 prosenttia. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat koko maassa keskimäärin 0,7 prosenttia. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen kiinteistöjen hintaindeksistä, jonka laadinnassa käytetään Maanmittauslaitoksen ylläpitämän kiinteistöjen kauppahintarekisterin tietoja.

Vanhojen omakotitalojen hintakehitys, indeksi 2005=100

kihi_2015_01_2015-06-05_tie_001_fi_001

Koko maassa vanhojen omakotitalojen keskimääräinen neliöhinta oli 1 558 euroa vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä. Pääkaupunkiseudulla omakotitalojen keskimääräinen neliöhinta oli 3 203 euroa. Muualla maassa keskimääräinen neliöhinta oli 1 467 euroa.

Vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä pientalotonttien hinnat laskivat koko maassa 6,2 prosenttia edellisvuodesta. Edellisestä neljänneksestä tonttien hinnat laskivat 9,7 prosenttia. Pientalotontin keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli 24,7 euroa ja keskimääräinen tontin pinta-ala oli 2 083 neliömetriä.

Uusien omakotitalojen hinnat nousivat vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä koko maassa 0,6 prosenttia edellisvuodesta. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna hinnat pysyivät ennallaan. Uusien omakotitalojen tiedot perustuvat rakennuskustannusindeksiin sekä ammattimaista että omatoimista rakentamista kuvaaviin hintatietoihin.

Uusien omakotitalojen hintakehitys, indeksi 2010=100

kihi_2015_01_2015-06-05_tie_001_fi_002

Lähde: Kiinteistöjen hinnat, Tilastokeskus