Jyväskylän asuntomessualueelle rakentuu 13-kerroksinen tornitalo ja persoonallisia pientaloja

89ad2d911e8d6809_800x800ar

Vuoden 2014 Asuntomessut järjestetään Jyväskylän Äijälänrannassa 11.7.–10.8.2014. Jyväsjärven rantamaisemaan rakentuu 37 pientaloa sekä Jyväsjärven rannalle kohoava 13–kerroksinen tornitalo, Jyväskylän Maailmanpylväs.

– Ensi kesän Asuntomessut alue tiivistää Jyväskylän kaupunkirakennetta. Matkaa näköetäisyydellä olevaan Jyväskylän keskustaan on noin viisi kilometriä. Edellisen kerran täydennysrakentamista on esitelty Asuntomessuilla Vaasassa vuonna 2008, Suomen Asuntomessujen markkinointi- ja viestintäjohtaja Kari Salmi kertoo.

Messutapahtumassa on näytteillä 43 kohdetta – aina 46 huoneistoneliön kerrostaloyksiöistä 308 huoneistoneliön omakotitaloon. Monimuotoisen asuinalueen kantavina teemoina ovat Aalto ja Puu-Tarha. Huomiota on kiinnitetty laadukkaaseen arkkitehtuuriin, monipuoliseen viherrakentamiseen sekä alueelle suunniteltuihin taideteoksiin ja puistokalusteisiin.

– Usea messukoti on inspiroitunut arkkitehti Alvar Aallon töistä. Esimerkiksi kohde 8, Villa Elissa, on saanut innoituksen muotokieleensä yhdestä Aallon rakennusaikakauden töistä, Säynätsalon kunnantalosta. Aallon henki näkyy Villa Elissan tarkkaan mietityissä yksityiskohdissa sekä sisustuksessa, jossa käytetään Aallon suosimia materiaaleja kuten koivua ja tiiltä, Salmi kuvailee.

Pientalojen ohella korkeatasoista arkkitehtuuria edustaa Äijälänrannan yleisen arkkitehtikilpailun voittaja, Jyväskylän Maailmanpylväs. Kilpailun tavoitteena oli löytää alueelle soveltuva vahva kolmen tornitalon kokonaisuus. Tornitalot muodostavat merkittävän, alueen ilmettä määrittelevän veistoksellisen sarjan kaupunkikuvallisesti mielenkiintoiseen paikkaan. Kolmesta tornitalosta yksi toteutuu messuihin mennessä, muiden rakentaminen käynnistyy messujen päätyttyä.

Vihertehokkuus-työkalu ensimmäistä kertaa Suomessa

Uutta ensi kesän Asuntomessuilla on myös alueen vihertehokkuuskortteli, Green Factor. Korttelissa pilotoidaan ensimmäistä kertaa Suomessa tonttien viherrakentamisen tehokkuutta mittaavaa työkalua. Vihertehokkuuden lisääminen monipuolistaa piha-alueiden kasvillisuutta sekä edistää hyvää ilmanlaatua ja sade- ja sulamisvesien imeytymistä maaperään.

– Monipuolisella vihersuunnittelulla Äijälänrantaan luodaan tilaa ja mahdollisuuksia yhteiseen ajanviettoon ja oleskeluun. Alueelle suunniteltiin ympäristön huomioiva ja historiaa kunnioittava yleisilme. Valaisimet, kalusteet ja taideteokset on kaikki suunniteltu ja valmistettu tähän yleisilmeeseen ja ympäristöönsä sopiviksi, summaa Asuntomessut Jyväskylässä 2014 -projektipäällikkö Anu Hakala.

Rakennustyöt Äijälänrannassa ovat hyvässä vauhdissa ja marraskuun alkuun mennessä työt on aloitettu 34 pientalotontilla. Maailmanpylväässä tehdään sisätöitä. Alueen kunnallistekniikan osalta rakentaminen sujuu ajallaan ja viimeistelytyöt tehdään ensi keväänä.