Ruukilta maailman ensimmäinen omakotitaloon asennettava aurinkolämpöä hyödyntävä katto

Solar roof 02_JPG

Ruukki tuo markkinoille ensimmäisenä maailmassa tavalliseen omakotitaloon joustavasti mitoitettavan aurinkolämpöä hyödyntävän katon. Uuden katon nimi on Ruukki Classic solar -lämpökatto ja se tuottaa energiaa sekä käyttöveden että itse rakennuksen lämmitykseen. Ruukin Classic -katteeseen integroitava lämpökeräin mukautuu täydellisesti kattomallin ulkonäköön, eikä erillistä katteen päälle asennettavaa aurinkolämpökeräintä tarvita. Ruukki Classic solar on kotimainen tuote, joka kohentaa rakennuksen energiatehokkuutta.

“Aurinkolämpöä hyödyntävä katto on hyvä esimerkki Ruukin osaamisesta erilaisissa kattoratkaisuissa. Classic solar -lämpökatto kohentaa rakennuksen energiatehokkuutta, mikä nostaa myös rakennuksen arvoa. Lisäksi aurinkolämmön hyödyntäminen energialähteenä on ekologinen vaihtoehto”, toteaa Ruukin kattotuotteista vastaava johtaja Ari Vouti.

“Omakotitaloasiakkaamme hakevat aktiivisesti uusiutuvan energian ratkaisuja tuleviin koteihinsa. Nykyaikaisen omakotitalon energiankulutuksesta käyttöveden lämmitys vie suuren osan. Halusimme tuoda tähän ratkaisun ja käännyimme Ruukin puoleen. Yhteistyössä syntyi arkkitehtonisesti ainutlaatuinen ja kaunis ratkaisu, jolla on suuri vaikutus talojen energiatehokkuuteen, kun kuljemme kohti nollaenergiarakentamista”, kertoo Design-Talojen toimitusjohtaja Saku Sipola.

Lämpökatto tuo säästöjä energiakuluissa. Lähes puolen vuoden ajan käyttövesi lämpiää aurinkoenergialla. Kevät- ja syyskausina huoneet lämpiävät aurinkoenergialla ja kesäaikana järjestelmä tehostaa merkittävästi lämpöpumpun toimintaa. Alkuinvestoinnin jälkeen energia on käytännössä ilmaista. Lisäksi Classic-pystysaumakatteeseen täysin integroituna keräin on lähes huomaamaton.

Ruukki Classic solar -lämpökatto on osa aurinkolämpöjärjestelmää, joka koostuu katolla olevista aurinkolämpökeräimistä, teknisessä tilassa sijaitsevista laitteista ja näiden välisistä lämmönsiirtoputkista. Lämmönkeräimet peittävät vain osan kattopinta-alasta ja ne asennetaan harjalta kohti räystäitä, noin kolmen metrin matkalle. Aurinko lämmittää lämmönkeräysyksikössä kiertävän nesteen, joka lämmittää lämminvesivaraajan.

Esimerkiksi eteläisen Suomen alueella Classic solar -lämpökatto toimii pääsääntöisesti huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana. Pienehkön omakotitalon käyttöveden lämmittämiseen riittää neljän neliömetrin keräimet, joilla tuotetaan noin puolet vuosittaisesta lämpimästä käyttövedestä. Kun talossa on 12 neliömetrin keräimet, tuotetaan niillä puolet vuotuisesta lämpimästä käyttövedestä ja 10-20 prosenttia rakennuksen lämmityksestä.

Lämpökaton tuottama energiamäärä riippuu järjestelmän rakenteesta, talon sijainnista, katon suunnasta ja kallistuskulmasta. Lämmintä käyttövettä se tuottaa käytännössä ilmaiseksi koko sen 25 vuoden pituisen käyttöiän ajan. Lämpökattojärjestelmä soveltuu omakotitaloihin, vapaa-ajanasuntoihin ja mataliin harjakattoisiin rakennuksiin.

Classic solar -lämpökatto on esillä Hyvinkään asuntomessuilla kesällä 2013 Pohjolan Design-Talon kohteessa. Lämmönkeräinyksiköt valmistetaan Savosolarin tehtaalla Mikkelissä ja niille myönnetään 10 vuoden takuu. Ruukki Classic -teräskatteen tekninen takuu on 50 vuotta. Ruukki toi perinteisen Classic-pystysaumakaton ensimmäisenä markkinoille vuonna 1997 ja useat tuhannet omakotitalon rakentajat ja korjaajat ovat valinneet sen talonsa katteeksi. Ruukki on vesikattojen markkinajohtaja Suomessa.

Katso video:

Ruukki on erikoistunut teräkseen ja teräsrakentamiseen. Toimitamme asiakkaillemme energiatehokkaita teräsratkaisuja: paremmin rakennettuja ympäristöjä asumiseen, työhön ja liikkumiseen. Meillä on noin 9 000 työntekijää sekä laaja jakelu- ja jälleenmyyntiverkosto noin 30 maassa, muun muassa Pohjoismaissa, Venäjällä ja muualla Euroopassa sekä kehittyvillä markkinoilla, kuten Intiassa, Kiinassa ja Etelä-Amerikassa. Liikevaihto vuonna 2012 oli 2,8 miljardia euroa. Osake on noteerattu NASDAQ OMX Helsingissä (Rautaruukki Oyj: RTRKS). www.ruukki.fi