Uusia nimityksiä Suomen Asuntomessuilla

Osuuskunta Suomen Asuntomessujen organisaatiossa on tehty seuraavat vastuualueiden muutokset ja nimitykset. Heikki Vuorenpää nimitetään kehitysjohtajaksi. Kehitysjohtajana Heikki Vuorenpää ottaa vastuulleen nykyisten tehtäviensä lisäksi messualueiden kaupallisten alueiden suunnittelun ja toteutuksen sekä messupalveluiden kilpailutukset ja kehitystehtävät. Hän toimii myös toimitusjohtajan varamiehenä.

Kari Salmi nimitetään markkinointijohtajaksi. Kari Salmi ottaa vastuulleen markkinoinnin lisäksi kaupalliset sopimukset ja siihen liittyvät yhteistyökumppanuudet. Toimitusjohtaja Pasi Heiskanen ottaa vastuulleen Kari Salmelta vapautuvat viestintäjohtajan tehtävät.

Asuntomessujen avajaisviikonloppu onnistunut – kiitosta monipuolisista palveluista

b5682600a5924dc8_800x800ar

Vuoden 2014 Asuntomessut Jyväskylässä avattiin yleisölle perjantaina. Projektipäällikkö Anu Hakalan mukaan avajaisviikonloppu on sujunut hyvin. – Messut ovat lähteneet käyntiin hienosti ja messuvieraat ovat olleet erittäin tyytyväisiä, Hakala kertoo.

Espoosta Keski-Suomeen viikonloppuretkelle lähteneet Janne ja Annamari Leino kehuivat messujen järjestelyjä ja erityisesti monipuolista ravintolamaailmaa. Alueelta löytyy messuravintolan lisäksi a la carte -ravintola, kioskeja ja kahviloita.

– Olemme käyneet Asuntomessuilla jo monena vuonna. Ravintolamaailma on aina ollut laadukas verrattuna muihin vastaaviin tapahtumiin. Tänä vuonna erityisen onnistunut on viihtyisä ranskalaishenkinen terassimiljöö, joka on aivan ainutlaatuinen, Janne Leino sanoo.

Messuravintolan edustalle Alhambra-aukiolle sijoittuva Garden Cafe & Grill on osa messujen Puutarhanäyttelyä, joka toteutettiin Asuntomessuille nyt ensimmäistä kertaa.

– Ravintolan henkilökunta on ollut todella ystävällistä ja palvelualtista, Janne Leino sanoo.

Pienten lasten vanhemmat kiittelivät myös tapahtuman lapsiystävällisyyttä.

– Täällä on hyvät lastenhoitotilat ja muutenkin huomioitu lapsiperheiden tarpeet, Annamari Leino sanoo.

Leinot olivat lähteneet liikkeelle heti aamusta ja ehtineet kiertää iltapäivään mennessä jo kaikki kohteet. Tulevaisuudessa isommasta asunnosta haaveilevan pariskunnan mieleen olivat erityisesti kohde 14, Laajaranta ja kohde 29, Lakka Kivitalot Heikkinen.

– Ne olivat kokonaisuutena sellaisia, joihin olisimme voineet muuttaa saman tien, pariskunta hymyili.

Avajaisviikonloppuna kävijöitä lähes 10 000

Avajaisviikonloppuna Äijälänrannan asuntomessualueella vieraili yhteensä 9564 kävijää. Avajaispäivänä perjantaina messuvieraita oli 3675 ja lauantaina 3040. Sunnuntaina kävijöitä oli 2849. Messupäällikkö Heikki Vuorenpään mukaan kävijämäärä on avajaisviikonlopulle tavanomainen.

– Järjestelyt ovat kunnossa ja monipuoliset messukohteet ovat valmiina vastaanottamaan messuvieraita uuteen viikkoon, Vuorenpää summaa.

www.asuntomessut.fi

Asuntomessujen kävijätutkimus: Hyvinkään lähialueen omakotiasujat viihtyivät messuilla

loppuraportti__asuntomessut_3.10._p

Elokuussa päättyneiden Asuntomessujen kävijätutkimuksen tulokset julkaistiin tänään. Suomen Asuntomessujen teettämässä kävijätutkimuksessa selvitetään messukävijän profiilin lisäksi myös esimerkiksi kävijöiden rakentamis- ja remontointiaikomuksia, remontointihankkeiden kohteita ja messuvieraita kiinnostavia tuotteita. Lisäksi kävijätutkimuksessa arvioidaan omaa messukokemusta ja rahankulutusta messupaikkakunnalla ja messutapahtumassa.

Tutkimuksen mukaan lähes puolet messukävijöistä tuli Asuntomessuille Uudeltamaalta. Asumismuotona messukävijöistä yli puolella on omakotitalo. Asuntomessuilla käyneistä vieraista yli 20 prosenttia kertoo aikovansa käyttää rahaa rakentamiseen tai remontointiin seuraavan puolen vuoden sisällä. Lähes puolet hankkeista kohdistuu omakotiasumiseen ja reilu viidennes aikoo remontoida lähivuosina.

Suosituimmiksi remontointihankkeiksi nousivat keittiöt, kylpyhuoneet ja saunat sekä pihan rakentaminen. Tuotteista eniten kiinnostivat aurinkolämpö, sisustustuotteet ja keittiökalusteet. Useimmin mainittu syy messuille lähtemiseen oli sisustaminen.

Messuilla vierähti useampi tunti

Messujen näyttelykohteisiin tutustuttiin ajan kanssa. Jopa 96 prosenttia kävijöistä kiersi alueella yli kolme tuntia. Lähes kaikissa näyttelykohteissa ilmoitti käyneensä 56,5 prosenttia kävijöistä. Näyttelykohteiden laatua piti hyvänä tai erittäin hyvänä 95,8 prosenttia vieraista. Messukävijöistä 14,5 prosenttia oli sitä mieltä, että näyttelykohteet olisivat voineet olla monipuolisempia. Messupalveluihin oltiin hyvin tyytyväisiä ja erityisesti lipunmyynti ja pysäköinninohjaus saivat kiitosta.

Rahaa messuilla käytettiin kävijätutkimuksen mukaan noin 4,9 miljoonaa euroa. Messupaikkakunnalla rahaa arvioitiin käytettävän yhteensä noin 3,9 miljoonaa euroa. Viime vuoteen verrattuna rahaa kulutettiin noin 10 prosenttia vähemmän kävijää kohden. Rahan kulutus on arvioitu eri palveluiden käyttäjämäärien ja perheiden ilmoittamien summien perusteella.

Asuntomessut kysyvät perinteisesti messukävijöiltä myös yleisarvosanaa kuluneista messuista. Tämän vuoden Asuntomessut Hyvinkäällä -tapahtumalle 93,1 prosenttia kävijöistä antaa arvosanan hyvän tai erinomainen. Vapaassa palautteessa kehuja keräsivät mm. bussikuljetukset, hieno ja kaunis alue sekä kokonaisuus. Risuja tuli mm. sateisesta säästä tai säästä ylipäänsä, kävelymatkoista ja hinnoista.

Tänään julkaistuun tutkimukseen osallistui 8 461 kävijäperhettä, eli noin 13,9 prosenttia messuilla käyneistä perheistä. Levikintarkastuksen vahvistama lopullinen maksaneiden kävijöiden määrä on 131 030.

Tutustu kävijätutkimukseen kokonaisuudessaan osoitteessa www.asuntomessut.fi/messututkimukset-3

loppuraportti__asuntomessut_3.10._p(pdf)

YIT kesän 2014 asuntomessuilla Jyväskylässä

xmzsnd4paavui71zvqed

Äijälänranta – vain taivas rajana

Äijälänranta on uusi asuinalue Jyväsjärven rannalla, vastapäätä Lutakon kaupunginosaa.

Äijälänrannan maamerkiksi, aivan Jyväsjärven rantaan nousee kolme 13-kerroksista tornitaloa, joiden suunnittelusta järjestettiin arkkitehtikilpailu.  Voittajaksi valittiin Arkkitehtitoimisto JKMM Oy.  Kolmen tornin sarja muodostaa veistoksellisen, arkkitehtonisen teoksen vastapariksi Lutakon tornitaloille.

YIT rakentaa Äijälänrantaan kolmen tornitalon lisäksi 10 matalampaa kerrostalokohdetta vuosina 2013-2020.

Torneista ensimmäinen, Maailmanpylväs on YIT:n asuntomessukohde ensi kesänä 2014.  Maailmanpylväässä on 13-kerrosta ja 52 asuntoa kooltaan 33,5 neliöstä 110 neliöön.

Maailmanpylvään parvekkeet avautuvat Jyväsjärven maisemiin.  Parvekkeet ovat suuria ja kauttaaltaan puuverhoiltuja.  Parvekeseinät ovat kokonaisuudessaan lasia ja parvekkeille kuljetaan suurten, valoisien lasiliukuovien kautta. Parvekekaiteet ovat niin ikään kokonaan lasia, käsijohdetta lukuun ottamatta.

Messuasuntojen teemana on kolme fiktiivistä persoonaa, joista jokaiselle on suunniteltu tyyliin sopiva koti.  Sisustussuunnittelijana on Milla Alftan.

·  The Drama Queen – sinkkunaisen maailmaa tyylikkäästi liioitellen. Sisustuksessa kiiltävää pintaa, pinkkiä ja ylellisiä materiaaleja.  Erikoisuutena Drama Queenin asunnossa on tilava pukeutumishuone.

·  Viherperhe – tiedostava, fiksu, ekoileva ja kotoileva lapsiperhe. Sisustuksessa luonnonmukaisia materiaaleja, värikkyyttä ja kierrätystavaraa.  Erikoisuutena Viherperheen asunnossa on puutarha parvekkeella.

·  Äijä – vapautta rakastava miehinen mies, musamies, sosiaalinen, rento velikulta.  Sisustuksen tyyli tumma ja maskuliininen.  Erikoisuutena Äijän asunnossa on viimeisintä hifi-tekniikkaa sekä oma baari.

Yleisö äänesti hirsitalon Asuntomessujen parhaaksi

a6c43898856c232a_800x800ar

Paras talo 2013 – Kimara Aurinkorinne

Viime kesän Asuntomessujen yleisöäänestyksen tulokset julkistettiin tänään Suomen Asuntomessujen järjestämässä Paras talo 2013 -tilaisuudessa. Yleisön suosikiksi nousi kohde numero 6, Kimara Aurinkorinne. Perinteisen hirsitalon rakennutti itselleen Petteri Rantasalo ja Lotta Lindroos ja sen näytteilleasettajana toimi Kimara. Kimara Aurinkorinne voitti myös Paras sisustus -kategorian.

Voittajan vahvuuksina Paras talo -äänestyksessä mainittiin sisustusratkaisut, rakennusmateriaalit ja ulkonäkö. Yhteensä Kimara Aurinkorinne keräsi 15,89 prosenttia äänistä. Paras sisustus -äänestyksessä Kimara Aurinkorinne keräsi 17,31 prosenttia äänistä. Sisustuskategoriassa kehuja keräsivät erityisesti kohteen sisustus- ja kalustusratkaisut sekä värien käyttö.

Asukkaiden valintakriteerejä talon rakennusmateriaaliin olivat riskittömyys, ekologisuus ja asumisen terveellisyys. Talomallissa perhettä viehätti valoisa ja avara olohuone, olohuoneen erkkeri isoine ikkunoineen sekä kaunis ulkonäkö. Perhe toimi itse kodin sisustussuunnittelijoina. Kodin sisustustyyli on romanttinen ja sävymaailma rauhallinen.

Koko pottia Kimara Aurinkorinne ei kuitenkaan napannut vaikka parhaat sijat tulivatkin sekä Paras talo että Paras sisustus -äänestyksissä. Voiton Paras piha -äänestyksessä vei kohde 16, Hailuoto 168. Paras piha erottui terasseilla ja varustetasolla. Yhteensä Hailuoto 168 sai yleisöääniä 15,31 prosenttia. Kohde 16 oli ainoa messutalo jonka pihassa oli uima-allas. Lisäksi tämän talon pihassa oli kaupunkiolosuhteisiin rakennettu savusauna omana kohteenaan (16a). Pihan suunnittelusta vastasi talon rakennuttaja Tomi Kuittinen.

TULOKSET:

Paras talo -äänestys:

  1. Kimara Aurinkorinne (kohde 6), ääniä 15,89 %
  2. Kivenherra (kohde 21), ääniä 8,08 %
  3. Villa Domus (kohde 22), ääniä 7,01 %

Paras sisustus -äänestys:

  1. Kimara Aurinkorinne (kohde 6), ääniä 17,31 %
  2. Kivenherra (kohde 21), ääniä 7,12 %
  3. Villa Domus (kohde 22), ääniä 5,81 %

Paras piha -äänestys:

  1. Hailuoto 168 (kohde 16), ääniä 15,31 %
  2. Kimara Aurinkorinne (kohde 6), ääniä 11,97 %
  3. Kivenherra (kohde 21), ääniä 6,40 %

Kesällä järjestetyillä Asuntomessuilla vieraili 12.7.-11.8.2013 välillä 131 033* maksanutta kävijää. Messukävijät äänestivät perinteisesti messujen parasta taloa kävijätutkimuksen yhteydessä. Tutkimukseen vastasi yhteensä 8 461, mikä on 13,9 prosenttia kävijäperheistä. Sanoma Digital Oy:n tekemä kävijätutkimus julkaistaan kokonaisuudessaan palauteseminaarissa Hyvinkäällä 10.10.2013.

*Lopullinen virallinen kävijäluku ilmoitetaan palauteseminaarissa 10.10.2013 levikintarkastuksen suorittaman tarkastuslaskennan jälkeen.

Joka neljäs messukoti hyödyntää aurinkoenergiaa

Hyvinkään asuntomessualueella on nähtävissä suomalaisten omakotirakentajien kiinnostuksen lisääntyminen aurinkoenergian käyttöön. Joka neljännessä messukodissa on yhtenä lämmitysmuotona joko aurinkokeräin tai aurinkopaneelit.

Aurinkokeräimen avulla omakotitalo voi tuottaa suurimman osan vuotuisesta lämpimästä käyttövedestä. Aurinkopaneelien tuottamaa sähköä käytetään pääosin kotitaloussähköön. Ylimääräisen tuotetun sähkön myynnistä voidaan sopia paikallisen sähkölaitoksen kanssa ja siirtää se valtakunnan verkkoon. Suomessa on arviolta noin 100 aurinkoenergiaa myyvää omakotiasukasta.

– Aurinkoenergian ja muiden uusiutuvien energiamuotojen käyttö yleistyy, koska tavallista taloa vähän suurempi alkuinvestointi saadaan takaisin pienempinä asumiskustannuksina, Motiva Oy:n johtava asiantuntija Tapio Jalo kertoo.

Vain 20 prosenttia rakennuksen elinkaaren kustannuksista syntyy rakentamisvaiheessa. Koko loppu hupenee asumiseen kulutettuun energiaan ja remontteihin.

– Lompakko ei kuitenkaan pelkästään ratkaise, vaan kyllä tässä näkyy myös rakentajien halu pienentää energian käytön ympäristövaikutuksia, Jalo lisää.

Taustalla on lisäksi valtion tahto lisätä uusiutuvien energiamuotojen käyttöä ja vähentää kasvihuonepäästöjä. Uudet energiamääräykset astuivat voimaan vuosi sitten. Määräyksillä parannetaan talojen energiatehokkuutta 20 prosentilla nykyisestä ja ne kannustavat kaukolämmön ja uusiutuvien energialähteiden käyttöön.

Lämpökatto mukautuu katon ulkonäköön

Hyvinkään messukodissa Hailuoto 163 (kohde 14 ) on Ruukin omakotitaloon asennettava aurinkolämpöä hyödyntävä lämpökatto. Katteeseen integroitu lämpökeräin mukautuu katon ulkonäköön, eikä erillistä katteen päälle asennettavaa aurinkolämpökeräintä tarvita.

Kohde 17 Villa Isover on nettonollaenergiatalo, joka tuottaa uusiutuvaa energiaa käytettäväksi talon ulkopuolella yhtä paljon, kuin se käyttää taloon tuotua energiaa. Rakennuksen lämmitysjärjestelmä koostuu maalämmöstä, aurinkokeräimistä ja suuresta varaavasta tulisijasta.

Rakennus tuottaa sähköä katolla sijaitsevilla aurinkopaneeleilla. Kesäaikaan, kun talo ei tarvitse kaikkea tuottamaansa energiaa, sitä syötetään sähköverkkoon. Kodissa on energiankulutusta seuraava mittausjärjestelmä, joka kertoo tulevinakin vuosina, mikä kodissa vie energiaa ja paljonko sitä saadaan tuotettua.

Muita aurinkoenergiaa hyödyntäviä kohteita ovat:

RTV-pintamateriaalitalo kohde 5

Kimara Aurinkorinne kohde 6

Passiivikivitalo Lumikki kohde 15

Kivenherra kohde 21

Lammi-Kivitalo Maja kohde 25

Lammi-Kivitalo Validus Motus kohde 27

Suomen Asuntomessut: Laura Ruohola ei suostuisi asumaan ilman saunaa

af62a4fcc791ddfd_800x800ar

Kalajoen Loma-Asuntomessujen projektijohtaja, T.i.l.a-ohjelmasta tuttu Laura Ruohola sanoo olevansa saunoja. Kylpytilat ovat hänen mielestään kodinhoitohuoneen ohella kodin tärkeimpiä tiloja.

Asuntomessuilla Hyvinkäällä kylpytiloissa on Laura Ruoholan mielestä särmää. Terasseista, kesäkeittiöistä ja saunoista on tehty toimivia kokonaisuuksia, ja tilaa kotikylpylöissä on runsaasti. Varsinkin messujen pienimmän kodin, kohdenumero 10 Lapplin Lumo, sauna oli Ruoholan mieleen.

– Trendinä näyttäisi olevan saunojen värien vaalentuminen. Kaunis, luonnonvärinen puu on tullut osaksi saunarakentamista. Kylpyhuoneiden värit ovat tyylikkäitä, harmaata ja valkoista, joskin itse haluan väriä kylppäriin.

Ruoholan mielestä Asuntomessuilla merkillepantavaa ovat myös hirsisaunat sisätiloissa sekä lasipintojen suosio.

– Suomessa on vasta nyt alettu tehdä uima-altaita. Suomalaiset näyttävät myös rakastuneen kahden suihkun malliin kylpyhuoneissa.

Kylpytiloja rakennettaessa Ruoholan mukaan tärkeintä on se, että talon ainoa WC ei sijaitse kylpyhuoneessa. Värit kannattaa valita niin, että mahdolliset kalkkijäämät eivät näy pinnoissa.

– Siisteys on kaiken a ja o ja pienessä, pimeässä kolossa ei ole kiva käydä kylpemässä.

Haaveena rantasauna

Kerrostaloasunnossa pieni ja näppärä sauna on Ruoholan mielestä riittävä. Haaveissa on kuitenkin oma rantasauna. Ruoholan unelmasauna kohoaisi Kalajoen messualueen korkeimmalle tontille ja sen lasiseinien läpi voisi ihailla ilta-aurinkoa.

Ensi vuoden Loma-Asuntomessuille Kalajoelle rakentuu noin 30 loma-asuntoa, ja yhteentoista niistä on tulossa myös rantasauna. Ruohola lupaa, että Kalajoen Loma-Asuntomessujen 30 kohteen joukosta löytyy jokaiselle jotakin ihasteltavaa. Kalajoella messurakentajat tekevät unelmiensa loma-asuntoja.

– Meren, hiekan, auringon ja luonnon liitto on se syy, miksi Kalajokea rakastan. Samasta syystä uskon, että messuvieraatkin paikkaan ihastuvat, Ruohola hymyilee.

Loma-Asuntomessualueella Kalajoella on vielä kahdeksan tonttia vapaana. Vapaat tontit ovat keskellä kortteleidensa parhaita paikkoja.