Ramirentin yhteistyökumppani NoppaKoti tarjoaa uudenlaista kompaktia asumista

bekmdqv8e2il8gvcsu3h

Yksi Jyväskylän Asuntomessujen kiinnostavimmista kohteista tänä vuonna on niin sanottu NoppaKoti, eli pienelle tontille mahdollisimman neliötehokkaasti rakennettava omakotitalo yhden tai kahden hengen talouksille. ”NoppaKodista on tekeillä eräänlainen uusi lifestyle”, sanoo NoppaKodin idean kehittäjä ja yrityksen markkinointijohtaja Ari Björn. Björn kertoo saaneensa idean yksinasuttavaan omakotitaloon kun loukkaantui onnettomuudessa vuonna 2007 murtaen molemmat kantaluunsa joutuen sen seurauksena pysymään kotinsa neljän seinän sisällä puoli vuotta. Oman rauhan puute ja seinänaapurien armoilla oleminen kävivät toipilaan hermoille, ja Björn alkoi miettiä uusien asumismuotojen mahdollisuutta. Aikaisemmin muun muassa pelikehittäjänä toiminut Björn löysi inspiraationsa pelinopan muodosta ja alkoi ystävänsä, arkkitehti Timo Kaipaisen, avustuksella sovitella idean mahdollista toteutusta.

Ideasta käsinkosketeltavaksi brändiksi
Nyt NoppaKoti on kasvanut brändiksi ja Kaipainen toimii sekä pääsuunnittelijana että NoppaKoti -yrityksen toimitusjohtajana. Yhtiön osakkaisiin kuuluu myös Harri Nokso Puutalokymppi Oy:stä jaJuha NykänenKari Ylönen ja Joona Savonen KS Laatutaloista.

NoppaKodista on syntymässä vastareaktio perhekeskeisille asuntomarkkinoille: 74 % Suomen kotitalouksista on yhden tai kahden hengen kotitalouksia, ja kuitenkin yli puolet suomalaisista haluaa asua omakotitalossa. Omakotitalot on pitkään nähty vain perheidyllin täydentäjinä, sopivana paikkana kasvattaa lapsia, eikä juurikaan vaihtoehtoasumisena sinkuille tai lapsettomille. NoppaKoti pyrkii tarjoamaan omakotitalon rauhaa myös näille. ”Kohderyhmässämme ovat erityisesti nuoret ensikodin ostajat sekä myös vanhemmat pariskunnat, joiden lapset ovat muuttaneet jo pois kotoa, jotka ovat tottuneet omakotitalon rauhaan ja tapaan asua”, Björn kertoo.

Uudenlaiselle tavalle asua Suomessa on ollut kysyntää: toinen Asuntomessualueelle rakennettavista NoppaKodeista myytiin kahdessa viikossa.  Jäljelle jäävään toiseen taloon muuttaa idean isä itse, mutta NoppaKoteja haluavien ei tarvitse odottaa pitkään: Lahden Karistossa NoppaKodilla on kolme tonttia jossa rakennuskoneet pistetään käyntiin heti, kun sopivat asiakkaat löytyvät. Sekä kustannustehokkuuden että kaavamääräysten vuoksi NoppaKodit rakennetaan aina ryhmittäin. Omaperäinen rakennusratkaisu tuottaa enemmän byrokratiaa ja päänvaivaa rakennuslupien myöntäjille, jos se on ainoa laatuaan alueella.

Tärkein asia NoppaKodin suunnittelussa on se, että tontti johon se rakennetaan, on hyvällä alueella. NoppaKoti -miniomakotitalon ollessa vain 75,5 neliötä, sille tarvittavaksi tontiksi riittää 300–400 neliötä. Noppakoteihin kuuluu pieni piha-alue, josta pyritään tekemään mahdollisimman helppohoitoisia. ”Tärkeintä NoppaKodeissa on viihtyvyys. Pyrimme tekemään NoppaKodista kodin, jossa viihtyy vuodenajasta riippumatta”, Björn painottaa. NoppaKodit ovat passiiviluokan puutaloja, ja ne tehdään yhteistyössä Puutalokympit Oy:n kanssa.  NoppaKodit pyritään rakentamaan paitsi viihtyisiksi, myös ekotehokkaiksi ja edullisiksi.

Ramirent vahvasti projektissa mukana
Ramirent toimii yhteistyössä NoppaKodin kanssa. ”Rakentamiseen tarvittavat laitteet on yleensä aina järkevämpi vuokrata ja palkkaamamme ammattirakentajat ovat tottuneet käyttämään Ramirentin rakennuskoneita, siksi yhteistyö Ramirentin kanssa tuntui luonnolliselta. Koko NoppaKoti -projekti olisi ollut paljon hankalampi toteuttaa ilman Ramia, olemme vuokranneet esimerkiksi erilaisia rakennuskoneita ja nostimia, rakennustelineitä, työmaakoppia, rakennusportaita ja maantiivistäjiä. Nyt messuaikana erityisen hyödylliset ovat Ramilta vuokratut portaat, jotka mahdollistavat suuren messuvierailijamäärän kulun messukohteissa. Kulku on saatu kiertämään Ramirentin ulkoportaiden kautta niin, että talon sisäportaikossa ei tarvitse tungeksia molempiin suuntiin”, Björn kiittelee.

Juttu ja kuvat: Riitta Komulainen ja Anna Hanström

http://noppakoti.fi/