Tuusulan kunta: Omakotimessut aukeaa tänään

Tuusulan kunta esittelee tonttitarjontaa Omakotimessuilla Vantaan Myyrmäessä 24.–26.10. Messuilla esitellään Jokelan Peltokaaren ja Hyrylän Tuuliviirinkujan tontteja.

Messut ovat avoinna perjantaina 24.10. klo 12.00–17.00, lauantaina 25.10. klo 10.00–16.00 ja sunnuntaina 26.10. klo 10.00–17.00. Tuusulan on osastolla 12.4.

Arvomme kaikkien osastollamme arvontaan osallistuneiden kesken Kirami-kylpytynnyrin, Weber-kaasugrillin ja hämähäkkikeinun.

www.omakotimessut.net

Loma-asuntomessujen kävijämäärä oli positiivinen yllätys

be5de1af367b5384_800x800ar

Heinäkuussa päättyneiden Loma-asuntomessujen kävijätutkimuksen tulokset julkaistiin tänään Kalajoella. Viime kesän Loma-asuntomessuilla vieraili yhteensä 40 609 kävijää (Levikintarkastus Oy:n tarkastama luku). Suomen Asuntomessujen teettämän kävijätutkimuksen mukaan enemmistö kävijöistä tuli Kokkolan, Oulun ja Kalajoen suunnalta. Tutkimuksen teki Sanoma Media Finland Oy / Rakentaja.fi. Tutkimukseen vastasi 40,2 prosenttia messuilla käyneistä perheistä.

– Loma-asuntomessuilla Kalajoella vieraili yhteensä yli 40 000 kävijää, mikä ylitti järjestäjien ennakko-odotukset. Juhannuksen jälkeen alkaneesta kylmästä säästä huolimatta kävijät viihtyvät hyvin tapahtumassa, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen toteaa.

Kävijätutkimuksen mukaan 94,8 prosenttia kävijöistä antoi messuille arvosanaksi hyvä tai erinomainen.

– Yleisarvosana on korkeampi kuin edellisten vuosien Loma-asuntomessuilla. Lisäksi tutkimuksessa nousi esille, että yleisö piti järjestelyjä toimivina ja palvelua ystävällisenä. Alueena Kalajoen messualue erottui aikaisemmista messualueista, mikä näkyi esimerkiksi kävijätutkimuksen vapaassa palautteessa, myyntipäällikkö Jussi Ruotsalainen Sanoma Media Finland Oy:ltä kertoo.

Kävijätutkimuksen mukaan Kalajoen Hiekkasärkät koettiin nykyaikaisena tai erittäin nykyaikaisena asuinalueena 89 prosentin mielestä ja 83,5 prosenttia vierailijoista piti asumista messualueen tyyppisellä asuinalueella ainakin jonkin verran haluttavana.

Kalajoella kulutettiin yli 3 miljoonaa euroa

Messujen kävijätutkimuksessa messuvieraita pyydettiin myös arvioimaan omaa rahan kulutustaan sekä messupaikkakunnalla että messualueella. Yhteensä messuvieraat käyttivät rahaa 3,3 miljoonaa euroa, josta Kalajoella käytettiin noin 2,2 miljoonaa euroa ja messualueella 1,1 miljoonaa euroa. Rahaa käytettiin etenkin ravintola- ja majoituspalveluihin sekä ruoka- ja polttoaineostoksiin.

Kävijätutkimuksen yhteydessä Loma-asuntomessujen palauteseminaarissa julkaistiin myös Kalajoen kaupungin oma loppuraportti projektista. Loppuraportissa kerrataan Loma-asuntomessuprojektin kulkua sen alkamisesta vuodesta 2012 messujen päättymiseen asti. Lisäksi loppuraportista selviää kaupungin tavoitteet projektille ja niiden täyttyminen.

– Kalajoen kaupunki tavoitteli ainutlaatuiselle alueelle sen arvoisia messuja sekä valtakunnallista näkyvyyttä. Näissä molemmissa onnistuttiin erinomaisesti. Nyt on tietenkin tärkeää katsoa tulevaan niin, että onnistuneen messukesän jälkeen matkailupitäjä ei jää laakereilleen lepäämään vaan kehittää entistä aktiivisemmin uusia matkailuvaltteja, Loma-asuntomessujen projektijohtaja Laura Ruohola toteaa.

Lisätiedot:

www.loma-asuntomessut.fi

Nuuna oli yleisön suosikki kesän Loma-asuntomessuilla

10-nuuna_1

Kesällä järjestetyillä Loma-asuntomessuilla vieraili 23.6.–6.7.2014 välillä 40 609 maksanutta kävijää. Messukävijät äänestivät perinteisesti parasta loma-asuntoa kävijätutkimuksen yhteydessä. Yleisöäänestyksen otti osaa 7 053 kotitaloutta. Sanoma Media Finland Oy:n tekemä kävijätutkimus julkaistaan kokonaisuudessaan palauteseminaarissa Kalajoella maanantaina 29.9.2014.

Tänään Helsingissä pidetyssä Paras loma-asunto 2014 -tilaisuudessa julkistettiin messujen yleisöäänestyksen tulokset. Yleisön suosikiksi nousi kohde numero 10, Nuuna. Toisen sijan sai Särkäntorppa, kohde numero 27 ja kolmanneksi sijoittui Heikius Hus-Talo, kohde 14.

Yleisö äänesti parhaan loma-asunnon lisäksi messujen parhaan sisustuksen ja parhaan terassin. Terassiäänestys pidettiin perinteisen pihaäänestyksen sijaan, olihan messukohteissa terassipinta-alaa yli 2000 neliön verran ja dyyniluontoa kunnioitettiin jättämällä pihat luonnontilaan. Molempien äänestysten voitto meni niin ikään Nuunalle. Parhaan sisustuksen tittelin Nuuna vei 14 prosentilla äänistä ja parhaan terassin tittelin 12,48 prosentilla äänistä.

Hirsitalon tilaratkaisut olivat yleisön mieleen

Yleisöäänestyksen voittaneessa Nuunassa yleisö arvosti tilaratkaisuja, ulkonäköä ja valoisuutta. Kohde keräsi 16,93 prosenttia kaikista äänistä.

Yleisöä miellyttäneet tilaratkaisut olivat Nuunassa toteutettu niin, että kolmen pienen makuuhuoneen sijaan loma-asunnossa päädyttiin kahteen suurempaan makuuhuoneeseen. Valoisuutta lisäsi olohuoneen isot lattiasta kattoon asti olevat ikkunat. Lisäksi terassille oli lisätty lasihuone suojaamaan syksyn sateelta ja tuulelta.

Nuunan rakennuttaja ja näytteilleasettaja toimi Kuusamon Hirsitalot Oy. Arkkitehtisuunnittelusta vastasi Kuusamo Hirsitalojen Taisto Hertteli ja sisustussuunnittelu oli Sirkka-Liisa Murtovaaran käsialaa.

Särkäntorppa kiri toiseksi, Heikiushus ylsi kolmanneksi

Yleisöäänestyksessä toiseksi eniten ääniä keräsi kohde numero 27, Särkäntorppa. Särkäntorppa erottui sisustus- ja rakenneratkaisuillaan sekä laatutasollaan. Ääniä kohde keräsi yhteensä 10,44 prosenttia. Näytteilleasettajana toimi Maanhongan Hirsitalot ja rakennuttajana Repomaa Oy.

Kolmanneksi paras loma-asunto -äänestyksessä tulleessa kohteessa yleisö arvosti ulkonäköä, varustetasoa ja saunatiloja. Kohde numero 14, Heikius Hus-Talo sai äänistä 7,12 prosenttia. Kohteen näytteilleasettajana ja rakennuttajana toimi Heikius Hus-Talo.

Nuunan ja muut kohteet löydät Ideagalleriasta – tutustu tarkemmin! 

Asuntomessuvieraat viihtyneet Jyväskylässä useita päiviä

Kesän asuntomessukaupungin Jyväskylän kattava matkailutarjonta saa ulkopaikkakunnilta saapuvat messukävijät viihtymään kaupungissa. Messujen kävijätutkimukseen perustuvan väliraportin mukaan noin 40 prosenttia kävijöistä oli viipynyt kaupungissa vähintään kaksi päivää.

– Asuntomessut on vetovoimainen tapahtuma ja messukesä on tiivistänyt alueellista matkailuyhteistyötä entisestään. Tämä näyttäytyy messuvieraille erilaisten valmiiden matkailukokonaisuuksien ja -etujen muodossa. Myös teemalliset kaupunkikierrokset ja opastukset on räätälöity palvelemaan vieraita, Jyväskylän seudun matkailutoimiston päällikkö Maija Nurminen tiivistää.

Kaupunkiin saapuville onkin tarjolla kulttuuria, makunautintoja ja persoonallisia käyntikohteita. Asuntomessujen vanavedessä moni kaupungin yrittäjä on innostunut toteuttamaan erilaisia tapahtumia messuvieraiden ja matkalaisten iloksi.

– Asuntomessuvieraat saavat esimerkiksi messulipulla käyttöönsä lukuisia etuja messualueen ulkopuolella. Kaikkiaan etuja tarjoavia kohteita on Jyväskylän seudulla yli neljäkymmentä ja etukohteet vaihtelevat toiminnallisista aktiviteeteistä ravintola- ja majoituspalveluihin, Nurminen jatkaa.

Luonto ja järvimaisema kiinnostavat

Torstaina julkaistusta väliraportista selviää myös, että noin 75 % messuvieraista on saapunut Jyväskylään muualta Suomesta.

– Vieraspaikkakuntalaisten suuri määrä ilahduttaa ja kertoo siitä, että Jyväskylä on kiinnostava matkailukaupunki. Yleiskuva kaupungista on positiivinen ja moni kehuu ympäristön viihtyisyyttä. Järvimaisema ja vesistön läheisyys nousevat puheissa nopeasti esiin. Myös uudistettu satama ja Lutakon alue ovat saaneet hyvää palautetta.

Messualueella vieraita palvelee kaupungin oma infopiste, jossa matkailijoita ohjataan ja opastetaan tarpeiden mukaan. Apua on mahdollista saada vaikkapa ruokapaikan tai iltaohjelman etsinnässä.

– Messuvieraat ovat olleet hyväntuulisia ja tyytyväisiä messusisältöön. Moni kiittelee Jyväskylän tapahtuman monipuolista kattausta ja hyvin toimivia järjestelyjä. Esimerkiksi messubusseissa työskenteleviä oppaita on kiitelty vuolaasti, itsekin Jyväskylän infopisteellä päivystänyt Nurminen tiivistää.

Samaa kertoo myös tuore väliraportti. Sen mukaan 94,5 % vastanneista piti messuja erinomaisina tai hyvinä.

Asuntomessuilla Jyväskylässä 50 000 kävijän raja rikki

88762c05753a3932_800x800ar

Asuntomessujen 50 000. kävijä kukitettiin

Asuntomessut Jyväskylässä -tapahtuman kävijämäärä ylitti tänään perjantaina 25. heinäkuuta 50 000 messukävijän rajan. Tasaluku sattui aamulla heti noin kello 10.30. Tuolloin messuportille saapuivat helsinkiläiset Tatu, Päivi ja Oliver Maaniitty.

Maaniityt saapuivat Jyväskylään eilen ja jatkavat matkaansa messupäivän jälkeen pohjoiseen. Messupäällikkö Heikki Vuorenpää Suomen Asuntomessuilta sekä ryhmäkoordinaattori Piia Sipinen Jyväskylän kaupungilta toivottivat heidät lämpimästi tervetulleeksi sekä palkitsivat ilahtuneen perheen maksuttomalla sisäänpääsyllä, ruoka- ja juomalipuilla sekä kukkakimpulla. Samalle päivälle sattui myös Oliver-pojan vuoden ja kahdeksan kuukauden merkkipäivä.

– Tämähän oli varsin iloinen yllätys. Asuntomessut on meille lähes jokakesäinen perinne ja viime vuosista vain Kokkolan messut ovat jääneet väliin, hämmästynyt Tatu Maaniitty iloitsi.

Messuilta Maaniityt hakevat erityisesti vinkkejä käynnissä olevaan rakennusprojektiinsa. Uusi koti kohoaa pääkaupunkiseudulle vielä loppu kesän aikana. Poikkeuksellisen lämmin sääkään ei perhettä pelottanut.

– Messuille tullaan helteestä huolimatta. Odotamme mielenkiinnolla mitä uutta nähtävää alueelta löytyy, Päivi Maaniitty jatkaa.

Asuntomessut Jyväskylässä avoinna joka päivä klo 10–18 elokuun 10. päivään saakka.

www.asuntomessut.fi

Asuntomessujen avajaisviikonloppu onnistunut – kiitosta monipuolisista palveluista

b5682600a5924dc8_800x800ar

Vuoden 2014 Asuntomessut Jyväskylässä avattiin yleisölle perjantaina. Projektipäällikkö Anu Hakalan mukaan avajaisviikonloppu on sujunut hyvin. – Messut ovat lähteneet käyntiin hienosti ja messuvieraat ovat olleet erittäin tyytyväisiä, Hakala kertoo.

Espoosta Keski-Suomeen viikonloppuretkelle lähteneet Janne ja Annamari Leino kehuivat messujen järjestelyjä ja erityisesti monipuolista ravintolamaailmaa. Alueelta löytyy messuravintolan lisäksi a la carte -ravintola, kioskeja ja kahviloita.

– Olemme käyneet Asuntomessuilla jo monena vuonna. Ravintolamaailma on aina ollut laadukas verrattuna muihin vastaaviin tapahtumiin. Tänä vuonna erityisen onnistunut on viihtyisä ranskalaishenkinen terassimiljöö, joka on aivan ainutlaatuinen, Janne Leino sanoo.

Messuravintolan edustalle Alhambra-aukiolle sijoittuva Garden Cafe & Grill on osa messujen Puutarhanäyttelyä, joka toteutettiin Asuntomessuille nyt ensimmäistä kertaa.

– Ravintolan henkilökunta on ollut todella ystävällistä ja palvelualtista, Janne Leino sanoo.

Pienten lasten vanhemmat kiittelivät myös tapahtuman lapsiystävällisyyttä.

– Täällä on hyvät lastenhoitotilat ja muutenkin huomioitu lapsiperheiden tarpeet, Annamari Leino sanoo.

Leinot olivat lähteneet liikkeelle heti aamusta ja ehtineet kiertää iltapäivään mennessä jo kaikki kohteet. Tulevaisuudessa isommasta asunnosta haaveilevan pariskunnan mieleen olivat erityisesti kohde 14, Laajaranta ja kohde 29, Lakka Kivitalot Heikkinen.

– Ne olivat kokonaisuutena sellaisia, joihin olisimme voineet muuttaa saman tien, pariskunta hymyili.

Avajaisviikonloppuna kävijöitä lähes 10 000

Avajaisviikonloppuna Äijälänrannan asuntomessualueella vieraili yhteensä 9564 kävijää. Avajaispäivänä perjantaina messuvieraita oli 3675 ja lauantaina 3040. Sunnuntaina kävijöitä oli 2849. Messupäällikkö Heikki Vuorenpään mukaan kävijämäärä on avajaisviikonlopulle tavanomainen.

– Järjestelyt ovat kunnossa ja monipuoliset messukohteet ovat valmiina vastaanottamaan messuvieraita uuteen viikkoon, Vuorenpää summaa.

www.asuntomessut.fi

Talo a:ssa Jyväskylän Energia esittelee älykästä energian ohjausta

971996_455200114570973_1158243724_n

Havainnekuva takapihalta copyright: Arkkitehtipalvelu Oy

Äijälänrannan asuntomessujen Talo a elää sähköpörssin sykkeessä. Vaikka älykäs talotekniikka hyödyntää vuorokauden edullisimmat sähkönhinnat, ei asukkaiden tarvitse viettää aikaansa kädet säätönappuloilla: kulutushuippujen leikkaamisen ekoteko ei tee arjesta hankalaa.

Ainutlaatuinen hybridi

Freesiatie 5:ssä Annukka ja Jukka Akselinin nelihenkisen perheen koti esittelee kaukolämmityksen, aurinkolämmön ja maajäähdytyksen yhdistävän, ainutlaatuisen hybridiratkaisun. Talo a lämpiää pääasiassa kaukolämmöllä. Lisäenergiaa tuottavat peltikattoon integroidut aurinkokeräimet ja jykevä tulisija. Kaukolämmön ansiosta erillistä vesivaraajaa ei tarvita.

Silloin kun talossa syntyy energiaa enemmän kuin sitä kuluu, ylijäämä syötetään Jyväskylän Energian verkkoon. Kun taas oma lämpö ei riitä, talo ostaa kaukolämpöä ja maksaa käyttämänsä ja tuottamansa mukaisesti nettoenergiasta Jyväskylän Energialle. Jäähdytyksessä talo hyödyntää maaenergiaa pihaan kaivetuilla energiahäkeillä.Pihaan on upotettu kaksi pari metriä korkeaa, kartionmuotoista putkilenkkiä, joissa kiertävää nestettä liikutetaan laitetilan pumpulla. Lämmitys- ja jäähdytyspiirien energiat otetaan lämmönvaihtimiltaan talon sisäiseen vesikiertoon. Lämpöä ja viileää jaetaan tiloihin toimistorakennuksista tutuilla kattosäteilijöillä.

Kysyntäjoustoa soveltuviin laitteisiin

Talo pilotoi sähkön ja lämmönkysynnänjoustopalvelua: soveltuva osa energian käytöstä painottuu niihin vuorokaudenaikoihin, joina yleisesti kulutus on vähäistä ja energia edullista. Tyypillisesti kysyntäjoustoon käytettävä automatiikka ohjaa niitä laitteita ja järjestelmiä, jotka voivat olla toiminnassa muutaman tunnin pätkissä mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Sähköä on joustosta huolimatta aina saatavilla esimerkiksi valaistukseen, ruuanlaittoon ja viihde-elektroniikan käyttöön. 

 • Kulutusjoustoa yksinkertaisimmassa muodossaan on harjoitettu energia-alalla vuosikymmenet. Kaksiaikahinnoittelun perusta – jako yö- ja päiväsähköön – on nykyisille älylaitteille turhan vaatimatonta. Tausta-ajatus on silti sama: asiakasta palkitaan siitä, että hän siirtää osan kulutuksestaan edullisimman energian tunteihin. Tämän ansiosta voimalaitokset voivat käydä ja kuormittaa energian siirtoverkkoja tasaisemmin ympäri vuorokauden. Järjestelyn yleistyminen olisi kansantaloudellisestikin toivottavaa, kun kapasiteettia ei tarvitsisi mitoittaa huippukulutuksen mukaan, kiteyttää kehittämispäällikkö Janne Pirttimäki Jyväskylän Energia Oy:stä.

Äijälänrannan pilotissa on kyse sekä sähkön että lämmön kulutuksen ohjaamisesta. Jyväskylän Energian tietoverkot tuovat kotiautomaatiolle informaation lähivuorokausien säästä ja ennakkotiedot tuntikohtaisista energiahinnoista.

Jyväskylän Energian Pörssisähkö sopii aktiivisille

Kotiautomaatio auttaa päivittäisessä energiansäästössä osoittamalla, milloin olisi sopivin aika käynnistää esimerkiksi pesukone. Jyväskylän Energia on tuonut kysyntäjoustoonkin soveltuvaksi uutuustuotteeksi markkinoille Pörssisähkön. Se sopii käyttäjälle, joka haluaa seurata sähkön hintakehitystä ajantasaisesti. Tuotteen hinnoittelu seuraa tunti tunnilta NordPool-sähköpörssin hintakäyrän liikkeitä. Asiakas pääsee tarkastelemaan energiankulutustaan ja sen ohjauksia reaaliaikaisesti kotipäätteeltään.

Jyväskylän Energia Oy kehitti kotiautomaation toiminnallisuuksia yhteistyössä alan yritysten kanssa. Kohteen etäluettavan sähkömittarin toimittajaksi valittiin jyväskyläläinen Aidon Oy, kotiautomaatiojärjestelmän toimittajaksi kempeleläinen Ouman Oy ja sähköisen raportoinnin kehittäjäksi jyväskyläläinen inPulse Works Oy. Taloautomaation ohjelmoinnin toteutti jyväskyläläinen Säätö ja Asennus Grav Oy.

Jyväskylän Energiaa kiinnostavat kaukolämmityksen hybridiratkaisut. Talo a:n antamia kokemuksia ja selvitysten tuottamaa uutta tietoa hyödynnetään mm. Jyväskylän keskustan tuntumassa sijaitsevan Kankaan vanhalle tehdasalueelle rakennettavan, mittavan asuinalueen suunnittelussa.

Postmodernia aaltoa twistillä

 • Halusimme modernin, arkkitehtonisen kodin, jossa olisi sopivasti kontrasteja ja ripaus postmodernia aaltoa. Sisätilat ovat yleisilmeeltään vaaleat, mutta graafista kontrastia on haettu isoilla yhtenäisillä väri- ja materiaalipinnoilla. Pihassa on koristeellinen hulevesiallas ja talon länsipäätyä varjostaa pergolamainen, vino viherseinä, Annukka Akselin kertoo.

Huleveden käyttö koristeaiheena on yksi Talo a:n erikoisuuksista. Betonista valettu hulevesioja ohjaa tontin sadevedet betoniseen hulevesialtaaseen. Allas toimii vesiaiheena, mutta kertynyttä vettä voi myös hyödyntää pihankasvien kasteluun.

Toinen mielenkiintoinen yksityiskohta pihalla on teräksestä ja tummanruskeasta alumiiniprofiilista valmistettu, köynnöskasveille suunniteltu viherseinä. Se nojautuu vinosti talon julkisivuun ja muodostaa suojaisan, pergolamaisen tilan sekä ensimmäisen kerroksen terassille, että toisen kerroksen parvekkeelle.

 • Viherseinä antaa suojan katseilta. Talon sisältä, parvekkeelta ja terassilta näkee kuitenkin pihalle ja rantaan, koska profiiliin on tehty ikkunoiden kohdalle aukot, Jukka Akselin sanoo.

Talo a:n taustatiedot:

 • Huoneistoala: 155,5m² + ullakkotila 21,5m² + varasto 10m² + tekninen tila 4,5m²

 • 5h+k+ruok.+khh+s

 • Asukasmäärä: 4

 • Kerrosluku: 2

 • Runkomateriaali: Kivi

 • Piha: Asuinrakennuksen moderni arkkitehtuuri yhdistyy ympäröivään pihaan, joka on tyylikkään moderni mutta käytännöllinen. Pergolamaisen köynnösseinän kupeessa terassilla on viihtyisä oleskelualue naapureiden katseilta suojassa. Terassilta on puiden reunustama näkymä vesialtaalle. Nurmialue on helppohoitoinen ja piha liittyy hulevesialueeseen luontevasti ja selkeästi rajattuna. Vihertehokkuus on otettu erityisesti huomioon pihaa suunniteltaessa. Se näkyy mm. hulevesien käsittelyssä ja luonnonvaraisten kasvien käytössä.

 • Kohteeseen tulee Isku Oy:n sisustusnäyttely

 • Sisutussuunnittelun on tehnyt Taina Hiltunen / SisustusTaina

 • Valaistuksen on suunnitellut Winled Oy

 • Rakennuttajat Annukka ja Jukka Akselin

 • Päänäytteilleasettaja: Jyväskylän Energia Oy

 • Yhteistyökumppanit: Arkkitehtipalvelu Oy (arkkitehti- ja pääsuunnittelu), Heatco Oy (LVI-suunnittelu), Protacon Oy (sähkösuunnittelu), Kuoppala Finland Oy (pihasuunnittelu), SP Rapparit Oy (pääurakoitsija), UST PRO Oy (talotekniikka-asennukset), Itula Oy (lämmitysjärjestelmäasennukset), Aidon Oy (energiapalvelulaite), Ouman Oy (kotiautomaatiojärjestelmä), inPulse Works Oy (sähköinen raportointi), Säätö ja Asennus Grav Oy (taloautomaation ohjelmointi), Forte Kivitalot (rakennussuunnittelu ja runkomateriaalit), Uponor Oyj (energiahäkit), Ruukki Oyj (aurinkokeräin)

https://www.facebook.com/JyvaskylanAsuntomessut2014

https://www.facebook.com/taloakselin

Asuntomessut Jyväskylässä avataan yleisölle huomenna

jyvaskyla_ant2942

Asuntomessut Jyväskylässä käynnistyvät huomenna perjantaina 11.7. Yleisölle avoin avajaistilaisuus järjestetään messuravintolassa klo 10.30 alkaen. Messut avaa europarlamentaarikko Henna Virkkunen.

Näköetäisyydellä Jyväskylän keskustasta sijaitsevalla Äijälänrannan messualueella on esillä 44 kohdetta: 37 pientaloa, 5 kerrostaloasuntoa, pihasauna ja talorakenteita esittelevä tuotetalo. Tänä vuonna messuille toteutetaan ensi kertaa Asuntomessujen historiassa myös puutarhanäyttely, jossa alan uusimpia trendejä esitellään yhdeksän eri teemoin toteutetun mallipuutarhan voimin. Uutta ovat myös Asuntomessujen teemareitit ja 8.8. järjestettävä Messujen Yö.

– Messuille rakennetut talot ovat hyvin erityyppisiä niin kokonsa kuin arkkitehtuurinsa osalta. Kaikki uutuudet ja oheisnäyttelyiden runsauden huomioiden voisi sanoa, että tänä vuonna messuilla on enemmän nähtävää kuin koskaan aiemmin, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen sanoo.

Vaikka laajaa ja monipuolista messutarjontaa voidaan pitää osoituksena onnistuneesta messuprojektista, asettaa sisällön runsaus myös haasteita.

– Messukävijän vierailua alueella on pyritty helpottamaan teemareittien avulla. Tarjolla on neljä asiantuntijoiden räätälöimää reittiä, joita voi seurata omatoimisesti joko teemakartan tai verkkosovelluksen avulla, Heiskanen kertoo.

Myös Jyväskylän kaupunginjohtaja Markku Andersson on tyytyväinen Asuntomessujen toteutukseen.

– On helppo olla ylpeä kiinnostavasta ja laadukkaasta messualueesta, joka on ihanteellisesti vesistön äärellä ja hyvien kulkuyhteyksien varrella: luonnon keskellä, jonne läheiset kaupungin valot luovat urbaania hohtoa, Andersson toteaa.

Jo kolmatta kertaa asuntomessukaupunkia isännöivän Anderssonin mukaan messuilla on merkittäviä vaikutuksia paitsi Jyväskylän alueen asumisen kehittämisessä myös matkailullisesti, imagollisesti ja taloudellisesti.

– Messut tukevat erinomaisesti myös kaupungin tuoretta asumisvisiota, jonka teemoja ovat vetovoimaisuus, resurssiviisaus, suvaitsevaisuus ja seudullisuus, Andersson kuvailee.

Kaupunkilaisten yhteinen olohuone

Järjestyksessään 45. Asuntomessujen rakentuminen on sujunut ennakoidusti ja hyvässä aikataulussa. Projektipäällikkö Anu Hakalan mukaan rakentajaperheet ja rakennuttajat ovat olleet erittäin motivoituneita ja sitoutuneita messuhankkeeseen. Hänen mukaansa rakentamisen laatu on ollut kokonaisuudessaan hyvä.

Keskeinen osa asuntomessualueen suunnittelua ja rakentamista on ollut myös puisto- ja viheralueiden kehittäminen. Äijälänrantaan haluttiin luoda mahdollisuuksia kaupunkilaisten yhteiseen ajanviettoon ja oleskeluun.

– Viihtyisyyttä luovat esimerkiksi alueen taideteokset sekä alueelle suunnitellut puistokalusteet ja kierrätyslasista valetut valaisinpollarit. 13-kerroksisen tornitalon, Jyväskylän Maailmanpylvään, edusta avautuu messujen jälkeen kävely- ja uimarannaksi, joka palvelee kaupunkilaisia yhteisenä olohuoneena, Hakala kertoo.

Messualueen valmistumisen myötä myös kaupunkilaisten keskuudessa suosittu Jyväsjärveä kiertävä ulkoilureitti saa lopullisen asunsa. Asuntomessualueen kohdalle rakennettu näyttävä puukaarisilta toimii alueen sisääntuloporttina ja varmistaa turvallisen liikkumisen Rantaraitin kulkijoille.

Asuntomessujen lisäksi Jyväskylän kesä on täynnä lukui­sia kansallisia ja kansainvälisiä huipputapahtumia. Kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesässä (8.-13.7.) valittavana on suuri määrä konsertteja, teatteria, tanssia ja keskusteluja sekä yleisölle ilmaista katuohjelmaa. Messujen avajaisviikonloppuna suuren suosion saavuttanut Suomipop-festivaali puolestaan marssittaa lavalle kotimaisia huippuartisteja. Elokuun alussa järjestetään ralliautoilun MM-sarjan osakilpailu Neste Oil Rally Finland (31.7–3.8.).

www.asuntomessut.fi 
visit.jyvaskyla.fi

Pihlavan Ikkuna Oy: Pihlan ikkuna- ja ovivinkit asuntomessuille: kiinnitä huomiota myös ikkunoiden tyyliin

3eea0326-6d77-4db6-97bf-e4027e70091f-main_image
Deko-Talojen kohde Deko 149 on tyylikäs ja tehokas kaksikerroksinen perhekoti järvimaisemassa. Oleskelu- ja ruokailutilojen lasipinnat sekä suuret terassit osaksi kotia.
”Jyväskylän asuntomessuilla näkyy selvänä trendinä lasipinta-alan kasvu, mutta messukäynnillä kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, kuinka ikkunan puitteen ja karmin väri ja muoto sekä tuuletusikkunat vaikuttavat talon ilmeeseen. Ideoita saavat niin uudiskohteista kuin remontoinnista kiinnostuneet”, sanoo Pihlan tuotepäällikkö Leila Mäenpää.

Jyväskylän asuntomessut tarjoavat mahdollisuuden tutustua erilaisiin ikkuna- ja ovimaailman ratkaisuihin käytännössä. Ikkuna- ja ovivalmistaja Pihla on messuilla mukana kymmenessä kohteessa.

Mäenpään mukaan uudiskohteiden rakentajien toiveet, suuret ikkuna-alat ja energiatehokkuus, kulkevat nykyään käsi kädessä. Modernien ikkunoiden ja ovien lämpöominaisuudet pitävät kodit lämpiminä haastavissakin olosuhteissa.

”Olemme tehneet paljon töitä ikkunoiden eristävyyden kehittämiseksi. Deko 149 on erinomainen esimerkki energiatehokkaasta talosta, jossa ikkunoilla ja ovilla on suuri vaikutus talon energiatalouteen”, kertoo Leila Mäenpää.

Messukohteissa on esillä on niin kiinteitä kuin avattavia ikkunoita eri kokoisina ja eri ominaisuuksilla varustettuina. Ovet ja liukuovet yhdistävät kotien sisätilat pihan oleskelualueisiin ja Jyväsjärven maisemiin. Ikkunoiden ja ovien tekninen toimivuus ja käytännöllisyys ovat tärkeä tekijä asumismukavuudessa.

Toiseksi esimerkiksi Mäenpää nostaa pienen perheen tehokkaaksi kodiksi suunnitellun Lapplin Duon. Talossa on käytetty rohkeasti erilaisia ikkunakokoja ja -muotoja

”Lapplin Duossa eri kokoisten ikkunoiden käyttö sekä suuri karmisyvyys tekevät talon ilmeestä elävän. Ikkunavalinnat ovat Duossa erittäin energiatehokkaat”, Mäenpää kertoo.

Vuoden 2014 messualue on rakennettu Jyväsjärven rannalle, Päijänteeseen johtavan Äijälänjoen tuntumaan noin viiden kilometrin päähän Jyväskylän keskustasta. Messut aukeavat yleisölle 11.7. ja taloihin voi tutustua 10.8. saakka joka päivä kello 10–18.

Linkit

Loma-asuntomessujen teemoissa korostuu messualueen ainutlaatuisuus

bf181625f916d916_800x800ar

Vuoden 2014 Loma-asuntomessut rakentuvat Kalajoen Hiekkasärkille, aivan meren tuntumaan. Messujen 28 kohteesta suurimmassa osassa tehdään jo sisustustöitä. Tällä hetkellä rakentamisen painopiste on loma-asuntojen laajoissa terasseissa. Ulkomaalauksiin päästään vasta yöpakkasten hellittäessä. Toukokuun aikana alueella viimeistellään yleinen infrastruktuuri. Kaiken kaikkiaan kohteiden valmiusaste on erittäin hyvä ja kun messuportit avataan 48 päivän kuluttua, kaikki kohteet ovat valmiina messuvieraita varten.

Näköalakorttelissa olevien loma-asuntojen muotokieleksi rakennuttajat ovat valinneet modernin arkkitehtuurin. Näissä Särkille rakennetuissa loma-asunnoissa on pyritty hyödyntämään merelle avautuva näkymä. Messualueen toisella puolella on vastaavasti suojaisampia tontteja, joissa on toteutettu hieman perinteisempää suomalaista mökkirakentamista.

– Rakennuspaikkana alue on uniikki, ja on poikkeuksellista päästä toteuttamaan loma-asuntoja meren äärellä sijaitseville hiekkasärkille. Merinäkymästä halutaan nauttia suurilla terasseilla ja terassipinta-alaa onkin ennätyksellisesti enemmän kuin messutalojen huoneistoalaa yhteensä. Messuteemoiksi muodostuivat luonto, terassit ja rantaelämä, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen kertoo.

Monipuolisia messukohteita

Messukohteissa on rakennusmateriaaleina käytetty puuta, kiveä ja hirttä. Ekopuurakentamista esitellään Kalajoella kahdessa kohteessa (kohteet 13 ja 3). Sisustukset on toteutettu vahvasti skandinaavisen vaaleasti, mutta mukaan mahtuu myös väreillä ilottelevia kohteita. Sama pätee osittain myös saunoihin, joiden materiaaleissa on käytetty paljon lämpökäsiteltyä puuta, mutta värityksen ääripäät ovat pikimusta ja täysin vaalea.

Messutaloissa nähdään monin eri materiaalein toteutettuja erikoispintoja, kuten paikan päällä tehtyjä tehostemaalauksia, erilaisia kivipinnoitteita sekä puunpintoja niin käsiteltynä kuin raakapintaisenakin.

– Loma-asuntomessuja Kalajoella on toteutettu alaotsikolla “Unelmia jokaiselle” ja näen edelleen, että neljä erityyppistä korttelia tulevat tarjoamaan messukävijöille erilaisia elämyksiä. Erityisesti minua ilahduttaa se, että alueelle mahtuvat tyylikkäästi rinnakkain sekä perinteinen pitkänurkkainen hirsirakentaminen että täysin moderni tapa rakentaa. Ja toisaalta, kun alue on kompakti ja selkeä, messukävijän on helppo löytää oma suosikkinsa 28 kohteen joukosta, sanoo projektijohtaja Laura Ruohola.

Loma-asuntomessut Kalajoella 23.6.-6.7.2014.