Jukka Terhonen Pohjolan Design-Talo Oy:n hallitukseen

Pohjolan Design-Talo Oy:n yhtiökokous on 25.3.2013 valinnut rakennusneuvos Jukka Terhosen yhtiön hallituksen jäseneksi.  Jukka Terhosella on pitkä ja laaja kokemus asuntorakentamisesta ja – sijoittamisesta. Terhosen kokemus vahvistaa entisestään Design-talon osaamista.

Pohjolan Design-Talo Oy:n yhtiökokous vahvisti 25.3.2013 pidetyssä kokouksessa myös yhtiön vuoden 2012 tilinpäätöksen. Yhtiöllä on takanaan jälleen vahva vuosi ja näkymä vuoteen 2013 on hyvä. Kevään 2013 aikana yhtiö luovuttaa asiakkaalleen 4000:nen muuttovalmiin talon, mikä kertoo yhtiön johtavasta asemasta markkinoilla. Rakennusneuvos Jukka Terhonen vahvistaa yhtiön hallitusta vahvalla toimialaosaamisellaan.

– Jukka Terhosen vuosikymmenten mittainen kokemus ja laaja verkosto suomalaisessa kiinteistö- ja rakentamiskentässä ovat erinomaiset. Terhosen vahva asuntoliiketoiminnan osaaminen tukee yhtiön kasvutavoitteita ja aluerakentamisen liiketoiminnan kehittämistä”, kertoo hallituksen puheenjohtaja Tuomo Raasio.

– Olen seurannut Design-Talon menestystarinaa mielenkiinnolla. Yhtiön asema maan johtavana muuttovalmiiden omakotitalojen rakentajana on vahva. Yhtiöllä on kustannustehokkuutensa ja asiakasosaamisensa ansiosta mahdollisuus kasvattaa liiketoimintaansa merkittävästi aluerakentamisessa sekä yhteistyössä suurten rakennusliikkeiden ja rakennuttajien kanssa että ryhmärakentamistyyppisillä toimintamalleilla, toteaa Jukka Terhonen.

Pohjolan Design-Talo Oy on erikoistunut muuttovalmiiden omakotitalojen sekä huviloiden suunnitteluun ja valmistukseen. Yritys on suurin suomalainen muuttovalmiiden pientalojen toimittaja. Design-Talo on Pientaloteollisuus PTT ry:n jäsen. http://www.designtalo.fi

Honkarakenne suunnitteli S-ryhmälle mökkimalliston

mainio25-1-1-kk1-har-vv-r-aurinko

Honkarakenne on suunnitellut S-ryhmälle mökkimalliston, joka kattaa hirsirakenteiset vapaa-ajanasunnot, mökit ja saunat. Mainio-nimen saanut mallisto on myynnissä Kodin Terroissa sekä osassa S-Rautoja ja Prismoja sijaitsevissa talomyyntipisteissä maaliskuusta 2013 alkaen. Mallistoa laajennetaan jatkossa myös omakotitaloihin.

Mainio on uusi kukkarolle sopiva hirsimökkimallisto, johon on valittu suomalaisen mökkeilijän mieltymyksiin huolellisesti suunniteltuja talomalleja.

Malliston mökkien sydän on tupa, jonka ympärille eri mallivaihtoehtojen muut huonetilat on suunniteltu. Valittavana on 14 mallia 45 neliön kokoisesta pikkumökistä aina 85-neliöiseen parvelliseen huvilaan. Saunoja on mallistossa neljä. Räätälöimällä asiakas voi vaikuttaa oman talonsa ulkonäköön esimerkiksi muuttamalla kattomuotoa tai lisäämällä päätykuistin. Mieleisensä mökin kukin voi itse suunnitella haluamillaan lisävarusteilla osoitteessa mainiotalo.fi.

Rahti sisältyy aina paketin hintaan. Kattavan mökkipakettitoimituksen lisäksi saatavilla on Mainio-rakentamispalvelu, jonka ammattilaiset hoitavat pystytyksen.

mainio_85_10_7_

Mökin paras rakennusmateriaali on aito hirsi

Hirsi on monen mielestä se ainoa oikea vapaa-ajan asumisen rakennusmateriaali. Hirsirakenne on nopea pystyttää, ja se on kestävä, tiivis ja ekologinen. Mainio-mökin voi rakentaa joko laadukkaasta lamellihirrestä tai perinteikkäästä pyöröhirrestä. Puuraaka-aine on peräisin suomalaisista sertifioiduista metsistä.

Mainio-talojen hirret valmistetaan Suomessa Honkarakenteen tehtaalla tietokoneohjattua tekniikkaa apuna käyttäen, jolloin lopputulos on millintarkan laadukas.

www.mainiotalo.fi

Honkarakenne-konserni on maailman johtava aitoja massiivipuutaloja valmistava ja markkinoiva yritys. Yhtiön tuotteita on vuodesta 1958 alkaen myyty yli 50 maahan lähes 80 000 kappaletta. Tuotanto tapahtuu Suomessa ja yhtiön pääkonttori sijaitsee Tuusulassa. Vuonna 2012 Honkarakenne-konsernin liikevaihto oli 46 miljoonaa euroa, josta viennin osuus oli 59 %. Tytäryhtiöt sijaitsevat Saksassa, Ranskassa ja Japanissa. Honkarakenne Oyj:n B-osake noteerataan NASDAQ OMX Helsinki Oy:ssä. www.honka.com

Pientalojen energiaremontointiin tulossa tuulettuva seinäelementti

Vanhojen omakoti- ja rivitalojen remontointiin on luvassa energia- ja kustannustehokas eriste-elementti, jonka tuulettuva ratkaisu sopii erityisesti puurunkoisten pientalojen seinien lisäeristämiseen. Elementin pintaan voidaan kiinnittää joko puujulkisivu tai se voidaan toteuttaa eristerapattuna.

Itämeren alueen johtava eristevalmistaja Paroc Group on tutkinut Tekes-rahoitteisessa hankkeessaan jo pitkään vaihtoehtoisia keinoja toteuttaa turvallinen energiaremointointikonsepti, joka soveltuu käytettäväksi Suomessa ja Ruotsissa tyypilliseen vanhaan rakennuskantaan. VTT:n kosteustekniset simulaatiot on vastikään saatu päätökseen ja ratkaisun pilotointi on käynnistymässä Luumäellä ja Tukholmassa yhdessä yhteistyöverkoston kanssa.

”Tutkimme myös tuulettamatonta elementtiratkaisua, joka testien mukaan osoittautui kosteusturvalliseksi ja olisi hyvin soveltunut puurunkoisten talojen lisäeristämiseen. Päädyimme kuitenkin loppukäyttäjien ja markkinoiden toiveita kuunneltuamme toteuttamaan elementin rakenteen tuulettuvana”, kehitysprojektin vastuullinen johtaja ja projektipäällikkö Janne Heikkilä Parocilta kertoo.

Energiaremontointiin tarkoitetun uuden elementin etuina ovat paitsi kosteusturvallisuus, hyvä lämmön- ja ääneneristävyys, erinomainen paloturvallisuus, mutta myös sen helppo asennettavuus. Elementit valmistetaan säältä suojassa tehdasolosuhteissa, mikä varmistaa tuotteelle korkean laadun ja vähentää remonttikohteessa tehtävien työvaiheiden määrää.

Työmaalla valmiit elementit on nopea asentaa rakennuksen puurunkoon, josta vanha julkisivumateriaali on purettu, ja tiivistää saumoistaan. Ilmatiivis levymäinen elementti ja sen saumaratkaisu tarjoavat mahdollisuuden parantaa ulkopuolelta rakennuksen ilmatiiviyttä sekä samalla lisäjäykistää rakennusta. Uuden julkisivun materiaalina toimii sekä rappaus että puuverhoilu.

”Hinnaltaan kilpailukykyinen elementti soveltuu erityisen hyvin 1940-1970 -lukujen puurunkoisten pientalojen energiaremontointiin, joissa talon julkisivua halutaan samalla päivittää uudella pintamateriaalilla”, Heikkilä kertoo.

Pilottikohteen rintamamiestalosta lähes 0-energiatasoinen

Paroc on yhteistyökumppaneineen käynnistämässä loppukeväästä Lappeenrannan lähellä, Luumäellä, vanhan rintamamiestalon mittavaa energiaremonttia. RenZERO-nimisessä pilottikohteessa hyödynnetään uutta seinäelementtiä. Myös talon ikkunat, ovet ja katto uusitaan yhdessä ilmanvaihdon sekä lämmitys- ja energiajärjestelmien kanssa. Lopuksi julkisivu rapataan.

Pilottikohteen korjaustyö toteutetaan arkkitehdin piirustusten mukaan ja samalla rakennuksen ulkonäkö uudistetaan vanhaa kunnioittaen.

”Tavoitteenamme on yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa muuttaa puurunkoinen asuintalo Parocin uuden remonttielementin ja muiden teknisten ratkaisujen avulla lähes 0-energiatasoiseksi”, Heikkilä toteaa.

Energiaremontti kiinnostaa erittäin paljon pilottikohteen asukkaita, sillä rintamamiestalon omistaja on koulutukseltaan rakennusalan insinööri ja toimii ammattiopistossa alan opettajana. Suuri yleisö pääsee kesän kuluessa seuraamaan korjaustöiden vaiheita pilottihankkeen omilla verkkosivustolla.

Ruotsissa vastaava Parocin pilottikohde sijaitsee Tukholman ydinkeskustan tuntumassa. Kyseessä on 1940-luvun tyypillinen pienellä tontilla sijaitseva yksikerroksinen omakotitalo, jonka asukkaat haluavat laajentaa taloa rakentamalla yläpuolelle lisäkerroksen.

Talo päivitetään energiatehokkaaksi käyttämällä Parocin yhteistyössä kumppaneidensa kanssa kehittämää remonttielementtiä, jonka päälle asennetaan puinen julkisivuvuoraus. Molemmat pilottikohteet on tarkoitus saada päätökseen tämän vuoden kuluessa.

Suomessa Parocin yhteistyöverkostoon kuuluvat VTT:n lisäksi Metsä Wood, Ensto Enervent, Skaala, Oilon sekä arkkitehtina Kimmo Lylykangas ja rakenneasiantuntijana Asko Keronen. Ruotsissa yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Nibe ja Elitfönster.

Paroc on Itämeren alueen johtava energiatehokkaiden eristeratkaisujen valmistaja. Toimintamme kulmakiviä ovat asiakas- ja henkilöstölähtöisyys, jatkuva innovaatio, kannattava kasvu sekä kestävä kehitys. Paroc-tuotteita ovat rakennuseristeet, tekniset eristeet, laivaeristeet, rakennuselementit ja akustointituotteet. Tuotteet valmistetaan Suomessa, Ruotsissa, Liettuassa ja Puolassa sekä vuodesta 2013 eteenpäin myös Venäjällä. Myyntitoimistoja ja edustustoja on 13 maassa Euroopassa. Paroc Groupin omistaa ryhmä pankkeja ja muita institutionaalisia sijoittajia sekä vähemmistöomistajana Parocin henkilöstö. Liikevaihtomme vuonna 2011 oli 405 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä keskimäärin 1 990. www.paroc.com

Omakylä Lohjan Haikari

omakyla_logo.44cc7013-b594-40e9-818a-4eee054e56f1

Ensimmäiset Omakylä-kodit saavat uudet asukkaat marraskuussa 2013. Omakylä® Lohjan Haikarin rakentaminen aloitettiin viime vuoden lopulla hyvillä mielin ja tulevana viikonloppuna 24.3. vietämme tontilla harjannostajaisia klo 12-14, jonne kaikki ovat tervetulleita.

Omakylä® Lohja valmistuu Lohjalle Haikarin asuinalueelle Lohjanjärven äärelle. Ensimmäiset 14 asuntoa ovat rakenteilla ja myynnissä ja seuraavan vaiheen n.25 asuntoa jo suunnitteilla. AsOy Lohjan Hippatammi II:sen ennakkomarkkinointi käynnistetään kesän 2013 aikana ja uudet kodit ovat muuttovalmiita syksyllä 2014. Kaiken kaikkiaan Omakylä Lohja koostuu n. 70 Omakylä-kodista ja monipuolisiin yhteiskäyttöön suunnitelluista asukastiloista: kylätalosta ja nikkarinpajasta.

Myös kokonaan uusia Omakyliä on jo suunnitteilla ja seuraava Omakylä® kohoaa Espoon Saunalahteen, jonne valmistuu 58 Omakylä®-kotia kolmen sukupolven tarpeisiin: 1-ja 2-tasoisia pari- ja erillistaloja viihtyisine piha-alueineen ja Lohjan Hippatammen tapaan asukkaiden käyttöön tarkoitettuine kylätaloineen. Kohteen ennakkomarkkinointi alkaa huhtikuussa 2013, rakentaminen lokakuussa 2013 ja asunnot ovat muuttovalmiita kesällä 2014.

omakyla_lohjan_haikari.omakyla_lohjan_haikari.fc3bd10c-d1e1-41a5-8a3e-1920a6839286-main_image

Omakylä® luo puitteet, sen asukkaat kodin ja kylän

Omakylä® on GSP Group Oy:n kehittämä uusi asuinaluekonsepti, jonka suunnittelua ovat ohjanneet neljän E:n arvot: eettisyys, esteettisyys, ekologisuus ja esteettömyys. Omakylä® on uuden ajan kyläyhteisö, jossa hyvinvointi ja onnellisuus muodostuvat yksilöllisten kotien lisäksi yhdessä tekemisestä ja yhteishengestä. Myös luonnonläheisyys, asuntojen joustava muunneltavuus ja palvelujen saatavuus läheltä kotia ovat konseptin perusteemoja. ”Me rakennamme talon, josta sinä teet kodin”.

Omakylä® vuonna 2020

10 Omakylää eri puolilla pääkaupunkiseutua, joissa 1000 Omakylä®-kotia.

GSP Group Oy on alue- ja kiinteistökehityskonsultointiin ja rakennuttamisen projektijohtopalveluihin erikoistunut yhtiö. GSP Groupin missiona on muuttaa suomalaisten käsitystä alue- ja kiinteistökehityksen innovatiivisuudesta ja rakennuttamisen laadusta. Omakylä on GSP Groupin kehittämä ja omistama rekisteröity asuinaluekonsepti, jonka mukaisia asuinalueita tullaan rakentamaan useille paikkakunnille eri puolille pääkaupunkiseutua.

www.omakyla.fi | www.hippatammi.fi

Asuntojen myynti ja markkinointi GSP Group Oy, Niittymäentie 7, 02200 Espoo
puh. 0207 209 300 · fax 0207 209 301 · asiakaspalvelu@omakyla.fi · Y-tunnus 2092299-3

Kiinteistöjen kauppahinnat pysyivät korkealla vaikka kauppa hiipui

sqp1jqwiwvkivczgbvbn

Omakotitalojen ja omakotitalotonttien kaupankäynti jatkaa laskuaan. Omakotitalotonttien kysyntä laski 12 prosenttia viime vuodesta. Vaikka kiinteistökauppoja tehtiin viime vuonna 6 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2011, käytettiin rahaa kauppoihin sama 8,1 miljardia euroa kuin vuonna 2011.

Tiedot ilmenevät Maanmittauslaitoksen kiinteistöjen kauppahintatilastosta, johon on koottu vuoden 2012 tiedot kiinteistöjen kauppahintarekisteristä.

Tilastoja koonnut Juhani Väänänen Maanmittauslaitoksesta kertoo omakotitalojen kaupankäynnin hienoisesta ja tonttikauppojen rajusta laskusta.

”Omakotitalojen hinnat nousivat sekä kaava-alueilla että haja-asutusalueilla vajaat 2 prosenttia. Kalleimmat omakotitalokiinteistöt sijaitsivat Espoossa, missä omakotitalo maksoi keskimäärin 435 000 euroa. Omakotitalotonttien kysynnän lasku on ollut rajua: 12 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2011.”

Lomamökit kallistuvat edelleen

Loma-asumiseen liittyvän kiinteistökaupan määrä laski 10 prosenttia edellisvuodesta. Eniten takkuavat rantatonttien kaupat: esimerkiksi omarantainen rakentamaton tontti alueella, jolla on ranta-asemakaava, maksoi keskimäärin 42 750 euroa (laskua 1 %), ja kiinteistökauppojen määrä laski 28 prosenttia.

Omalla rannalla sijaitsevan rakennetun lomakiinteistön keskihinta nousi kaava-alueella 2 prosenttia. Mökin tontteineen sai keskimäärin 140 000 eurolla.

”Lomakiinteistöjen kauppoja on vaikea analysoida. Vähäiset kaupat voivat johtua siitä, että hinnat ovat niin korkealla tai siitä, että tarjonta on niin vähäistä”, Juhani Väänänen sanoo.

Metsä ja pelto käyvät kaupaksi

Maatalousmaan kaupassa on nähty pientä piristymistä jo muutaman vuoden ajan. Peltokauppoja solmittiin 19 prosenttia vuotta 2011 enemmän.

”Peltokauppojen kasvu johtunee tilakokojen kasvusta”, Väänänen pohtii.

Kalleinta pelto oli Varsinais-Suomen maakunnassa, 12 100 euroa hehtaarilta. Metsämaa maksoi eniten Uudellamaalla, 5 300 euroa hehtaarilta.

Lisätietoja

Kooste ja lisätietojen antajat

Lisää keskeisimpiä tilastotietoja on esitetty koosteessa.

Koosteen lopusta löydät myös lisätietojen antajien yhteystiedot valtakunnallisesti ja maakunnittain.

Tilasto

Kiinteistöjen kauppahintatilasto 2012

http://www.maanmittauslaitos.fi/kauppahintatilastot

Maanmittauslaitos tuottaa tietoa maasta. Huolehdimme maanmittaustoimituksista, kiinteistötiedoista, kartta-aineistoista sekä lainhuudoista ja kiinnityksistä. Toimintamme kattaa koko maan Maarianhaminasta Ivaloon. Palveluksessamme on noin 1850 osaajaa 35 paikkakunnalla. www.maanmittauslaitos.fi 

Ruukilta maailman ensimmäinen omakotitaloon asennettava aurinkolämpöä hyödyntävä katto

Solar roof 02_JPG

Ruukki tuo markkinoille ensimmäisenä maailmassa tavalliseen omakotitaloon joustavasti mitoitettavan aurinkolämpöä hyödyntävän katon. Uuden katon nimi on Ruukki Classic solar -lämpökatto ja se tuottaa energiaa sekä käyttöveden että itse rakennuksen lämmitykseen. Ruukin Classic -katteeseen integroitava lämpökeräin mukautuu täydellisesti kattomallin ulkonäköön, eikä erillistä katteen päälle asennettavaa aurinkolämpökeräintä tarvita. Ruukki Classic solar on kotimainen tuote, joka kohentaa rakennuksen energiatehokkuutta.

“Aurinkolämpöä hyödyntävä katto on hyvä esimerkki Ruukin osaamisesta erilaisissa kattoratkaisuissa. Classic solar -lämpökatto kohentaa rakennuksen energiatehokkuutta, mikä nostaa myös rakennuksen arvoa. Lisäksi aurinkolämmön hyödyntäminen energialähteenä on ekologinen vaihtoehto”, toteaa Ruukin kattotuotteista vastaava johtaja Ari Vouti.

“Omakotitaloasiakkaamme hakevat aktiivisesti uusiutuvan energian ratkaisuja tuleviin koteihinsa. Nykyaikaisen omakotitalon energiankulutuksesta käyttöveden lämmitys vie suuren osan. Halusimme tuoda tähän ratkaisun ja käännyimme Ruukin puoleen. Yhteistyössä syntyi arkkitehtonisesti ainutlaatuinen ja kaunis ratkaisu, jolla on suuri vaikutus talojen energiatehokkuuteen, kun kuljemme kohti nollaenergiarakentamista”, kertoo Design-Talojen toimitusjohtaja Saku Sipola.

Lämpökatto tuo säästöjä energiakuluissa. Lähes puolen vuoden ajan käyttövesi lämpiää aurinkoenergialla. Kevät- ja syyskausina huoneet lämpiävät aurinkoenergialla ja kesäaikana järjestelmä tehostaa merkittävästi lämpöpumpun toimintaa. Alkuinvestoinnin jälkeen energia on käytännössä ilmaista. Lisäksi Classic-pystysaumakatteeseen täysin integroituna keräin on lähes huomaamaton.

Ruukki Classic solar -lämpökatto on osa aurinkolämpöjärjestelmää, joka koostuu katolla olevista aurinkolämpökeräimistä, teknisessä tilassa sijaitsevista laitteista ja näiden välisistä lämmönsiirtoputkista. Lämmönkeräimet peittävät vain osan kattopinta-alasta ja ne asennetaan harjalta kohti räystäitä, noin kolmen metrin matkalle. Aurinko lämmittää lämmönkeräysyksikössä kiertävän nesteen, joka lämmittää lämminvesivaraajan.

Esimerkiksi eteläisen Suomen alueella Classic solar -lämpökatto toimii pääsääntöisesti huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana. Pienehkön omakotitalon käyttöveden lämmittämiseen riittää neljän neliömetrin keräimet, joilla tuotetaan noin puolet vuosittaisesta lämpimästä käyttövedestä. Kun talossa on 12 neliömetrin keräimet, tuotetaan niillä puolet vuotuisesta lämpimästä käyttövedestä ja 10-20 prosenttia rakennuksen lämmityksestä.

Lämpökaton tuottama energiamäärä riippuu järjestelmän rakenteesta, talon sijainnista, katon suunnasta ja kallistuskulmasta. Lämmintä käyttövettä se tuottaa käytännössä ilmaiseksi koko sen 25 vuoden pituisen käyttöiän ajan. Lämpökattojärjestelmä soveltuu omakotitaloihin, vapaa-ajanasuntoihin ja mataliin harjakattoisiin rakennuksiin.

Classic solar -lämpökatto on esillä Hyvinkään asuntomessuilla kesällä 2013 Pohjolan Design-Talon kohteessa. Lämmönkeräinyksiköt valmistetaan Savosolarin tehtaalla Mikkelissä ja niille myönnetään 10 vuoden takuu. Ruukki Classic -teräskatteen tekninen takuu on 50 vuotta. Ruukki toi perinteisen Classic-pystysaumakaton ensimmäisenä markkinoille vuonna 1997 ja useat tuhannet omakotitalon rakentajat ja korjaajat ovat valinneet sen talonsa katteeksi. Ruukki on vesikattojen markkinajohtaja Suomessa.

Katso video:

Ruukki on erikoistunut teräkseen ja teräsrakentamiseen. Toimitamme asiakkaillemme energiatehokkaita teräsratkaisuja: paremmin rakennettuja ympäristöjä asumiseen, työhön ja liikkumiseen. Meillä on noin 9 000 työntekijää sekä laaja jakelu- ja jälleenmyyntiverkosto noin 30 maassa, muun muassa Pohjoismaissa, Venäjällä ja muualla Euroopassa sekä kehittyvillä markkinoilla, kuten Intiassa, Kiinassa ja Etelä-Amerikassa. Liikevaihto vuonna 2012 oli 2,8 miljardia euroa. Osake on noteerattu NASDAQ OMX Helsingissä (Rautaruukki Oyj: RTRKS). www.ruukki.fi

Hyvinkään messutalot ennakoivat uusia energiamääräyksiä

logo

Hyvinkään messurakentajia kannustettiin rakentamaan kotinsa uusien energiamääräysten mukaisesti. Hyvä esimerkki ekologisesta ajattelusta on messukohde Villa ISOVER nollaenergiatalo, joka rakennetaan ennakoiden vuoden 2021 EU:n edellyttämiä rakennusmääräyksiä*. Rakennusten energiantarpeen pienentäminen on yksi tärkeimmistä keinoista vaikuttaa ilmastonmuutoksen etenemiseen.

”Meitä kiinnosti tulevaisuuden asumismuoto ja sen uudet, tekniset ratkaisut. Olimme valmiita panostamaan ympäristöasioihin, kunhan asumismukavuus säilyy hyvällä tasolla”, talon tuleva asukas Juha Murtoniemi kertoo.

Perhe onkin ilahtunut siitä, miten valoisa ja avara energiatehokas koti suurine ikkunoineen voi olla. Murtoniemet uskovat saavansa vähän tavallista taloa suuremman alkuinvestoinnin takaisin pienempinä asumiskustannuksina.

”Suunnitelmissamme on asua tässä kodissa useita vuosia, jolloin säästö näkyy joka kuukausi pieninä lämmitys- ja sähkölaskuina. Perheemme tiedostaa toki senkin, miten paljon omat tottumukset vaikuttavat energiansäästöön eli järkevyys esimerkiksi lämpimän veden käytössä, valaistuksessa ja tuuletuksessa”, Murtoniemi toteaa.

Perheen koti on Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:n järjestämän arkkitehtuurikilpailun voittajatalo. Jykevän rapatun puutalon pääajatuksena on ollut sijoittaa elämiselle tarpeelliset tilat laatikoihin ja latoa laatikot limittäin. Laatikoiden väliin jäävä tila on liikkumista ja oleskelua varten.

Minkä kulutat, sen tuotat

Nettonollaenergiatalolla tarkoitetaan taloa, joka tuottaa uusiutuvaa energiaa käytettäväksi talon ulkopuolella yhtä paljon, kuin se käyttää taloon tuotua energiaa. Villa ISOVERin energiatehokkuus perustuu rakennuksen muotoon, jossa lämmitettävää vaippaa on kuutiotilavuuteen nähden mahdollisimman vähän, sekä hyvään eristykseen ja ilmanpitävyyteen.

”Villa ISOVERilla haluamme osoittaa, että jo nyt on teknisesti mahdollista toteuttaa EU:n tulevaisuudessa vaatima energiatehokkuustaso sisäilman laadusta, asumismukavuudesta ja turvallisuudesta tinkimättä”, kehityspäällikkö Jussi Jokinen Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:stä kertoo.

Rakennuksen lämmitysjärjestelmä koostuu maalämmöstä, aurinkokeräimistä ja suuresta varaavasta tulisijasta. Tulisija sijaitsee etelän puolen ikkunoiden läheisyydessä välipohjan aukon kohdalla, jolloin lämpö leviää tasaisesti molempiin kerroksiin.

Rakennuksen liiallinen lämpeneminen kesäaikaan on estetty rakenteellisin suojin. Nelilasisia suuria ikkunoita varjostaa piharakennus ja muissa ikkunoissa on avattavat luukut, mikä vähentää jäähdyttämisen energiantarvetta. Lisäksi ilmanvaihdon tuloilman lämpötilaa voidaan viilentää maalämpökaivosta saatavan jäähdytyksen kautta

Rakennus tuottaa sähköä katolla sijaitsevilla aurinkopaneeleilla. Kesäaikaan, kun talo ei tarvitse kaikkea tuottamaansa energiaa, energia syötetään sähköverkkoon. Kodissa on energiankulutusta seuraava mittausjärjestelmä, joka kertoo tulevinakin vuosina, mikä kodissa vie energiaa ja paljonko sitä saadaan tuotettua.

Messurakentajille tietoa energiatehokkaasta rakentamista

Rakentamishankkeen aikana RATEKO (Rakennusteollisuuden koulutuskeskus) on auttanut Hyvinkäällä messujen eri osapuolia toteuttamaan laadukkaita rakennuksia. Se on järjestänyt useita kehittämistapahtumia energiatehokkaasta rakentamisesta.

Tapaamisissa on keskitytty perusasioihin, kuten uusien energiatehokkuusmääräysten mukaisten rakenteiden toteuttamiseen ja työmaan laadunvarmistamiseen. Lisäksi rakentajat ja muut alueella toimivat ovat saaneet seurata RATEKOn tiiviys- ja kosteudenmittausnäytöksiä työmaalla.

* EU edellyttää, että uudisrakentamisessa siirrytään lähes nollaenergiatalojen rakentamiseen vuoden 2021 alusta.

Asuntomessut Hyvinkäällä 12.7 – 11.8.2013. Metsäkalteva on kiireettömän kotoilun ja aktiivisen arjen asuinalue, jonka vahvuuksia ovat luontoympäristöä kunnioittaen suunnitellut monipuoliset ulkoilu- ja vapaa-ajanviettomahdollisuudet, kaupunkikeskustan läheisyys ja hyvät liikenneyhteydet. Metsäkaltevassa hiihtoladut ja metsäraitit alkavat kotikynnykseltä ja 46 000 asukkaan kaupungin keskustapalvelut ovat pyöräilymatkan päässä. Messualue sijaitsee 3,5 kilometrin päässä Hyvinkään ydinkeskustasta etelään.

www.asuntomessut.fi/hyvinkaa