Vuokramökeiltä toivotaan omaa rantaa ja paljua

Vuokramökit, mökit ja huvilat  Mökkivertailu

Suomen vuokramökkejä listaavan Mökkivertailu.fi:n hakutilastojen mukaan suomalaiset toivovat vuokramökeiltä perinteisen mökkitunnelman lisäksi yhä enemmän myös nykyaikaisia mukavuuksia.

Toivotuimpia varusteita ovat sähkö ja oma ranta. Mökkitunnelman luomiseksi halutaan puusauna, grilli, takka ja palju. Mukavuuksista ei haluta tinkiä mökilläkään. Vesijohtovesi ja sisä-WC ovat useimpien vaatimuslistalla. Haetuimpien varusteiden joukkoon nousivat myös televisio ja jopa  tiskikone.

Parhaimmissa mökeissä oma järvi

Vuokramökkejä on tarjolla kaikissa hinta- ja varustelutasoissa. Parhaimmat mökit ovat vaativaan makuun sopivia luksushuviloita, joihin majoittuu isompikin seurue.

Osa kohteista on erikoistunut yritysten tarpeisiin. Tilavat huvilat soveltuvat yritysten kokous- ja virkistyskäyttöön. Joissakin kohteissa rauhan takaa oma järvi, johon on istutettu kaloja.

– Kylpytynnyri on mökkeilyn hitti ja monen toivoma varuste, joka vauhdittaa vuokramökin varauskalenterin täyttymistä, kertoo Mökkivertailun päätoimittaja Antti Väänänen.

Toivotuimmat mökkivarusteet:

Sähkö
Oma ranta
Puusauna
Vesijohtovesi
Sisä-WC
Suihku
Jääkaappi
Takka
Televisio
Grilli
Mikroaaltouuni
Tiskikone
Palju

Hartela ravistelee myyttejä kalliista asumisesta – Ensimmäisten Kotipuu-asuntojen ostajat arvotaan

luonnos_espoon_painiityn_.5f284f6f-31f7-43f5-9dca-746aafb8dd50-main_image

Luonnos Espoon Painiityn Kotipuu-kodeista

Hartelan Kotipuu on uusi rakentamisen konsepti, joka ravistelee rohkeasti hintamielikuvaa kalliista asumisesta. Ensimmäiset Kotipuu-kodit rakennetaan Espoon Leppävaaraan, Painiittyyn. Hinta on niin hillitty, että 30 kaksion ja kolmion osto-oikeudet on päätetty arpoa marraskuun aikana ilmoittautuvien halukkaiden kesken.

– Kotipuu-kotien edullisempi hinta perustuu yksinkertaiseen ideaan: loppuun saakka hiotut ja vakioidut pohjaratkaisut tuovat kustannussäästöjä suunnitteluun ja toteutukseen, joten Kotipuu-kodeissa onkin vain muutama erilainen pohjaratkaisu. Jokaista taloyhtiötä ei siis tarvitse suunnitella erikseen alusta lähtien, kertoo Hartelan varatoimitusjohtaja Arto Jokinen.

– Toiseksi Kotipuu-talot rakennetaan kotimaisista puuelementeistä, jotka liitetään yhteen tontilla. Laatu pysyy hyvänä, kun sääolot eivät vaihtele, ja rakennusaika lyhenee puoleen. Rahaa säästyy myös rakentamisen työvoimakustannuksissa, hän sanoo.

Jokinen lisää, että edullisuus ei sulje pois tyyliä ja mukavuutta. Kaikissa asunnoissa on joko oma piha tai reilu parveke eikä pintamateriaaleissa tai varusteissa tingitä. Toisaalta yksilöllisiä muutoksia ei ole mahdollista tehdä.

Jokaiseen Kotipuu-konseptin mukaiseen asunto-osakeyhtiöön on luvassa yhteisöllisyyttä tukevia ekstroja, kuten kesäkeittiö, kerhohuone, yrttitarha, huvimaja tai leikkimökki.

Osto-oikeus ensimmäisiin, Kotipuu-asuntoihin arvotaan

Ensimmäinen Kotipuu-konseptin mukainen asunto-osakeyhtiö on Pikkulotankuja Espoon Painiityssä, Leppävaarassa. Pikkulotankujaan tulee 30 kaksiota ja kolmiota yhteensä neljään puutaloon. Kaksikerroksisten talojen alakerran asunnoilla on omat pienet pihat ja yläkerran kodeilla reilut parvekkeet. Rakennusosakeyhtiö Hartela osti Painiityn maat jo 1980-luvulla ja on päässyt vaikuttamaan alueen suunnitteluun kaavoituksesta lähtien. Tavoitteena on ollut, että Painiitystä tulee viihtyisä ja turvallinen kylä keskellä kaupunkia.

Osto-oikeudet arvotaan kaikkien määräaikaan (22.11.2013) mennessä varaajiksi ilmoittautuneiden kesken. Hakija voi osallistua vain yhden asunnon osto-oikeuden arvontaan. Hakemukset tehdään osoitteessa http://kotipuu.hartela.fi.

Hartela on yksi suurimmista suomalaisista rakennusalan yrityksistä. Vakavarainen, yli 70-vuotias perheyhtiömme työllistää valtakunnallisesti ja vientitehtävissä yli tuhat rakentamisen ja talotekniikan ammattilaista. Liikevaihtomme tilikaudella 2012 oli 331 miljoonaa euroa.

www.hartela.fi

http://kotipuu.hartela.fi

Asuntomessualueen tonttien haku Seinäjoella alkanut

Asuntomessut järjestetään Seinäjoella vuonna 2016. Messualueelle rakennettavien kerros- ja rivitalotonttien haku on alkanut ja jatkuu 31.1.2014 saakka. Pientalotonttien (32 kpl) ja paritalotonttien (2kpl) hakuaika tulee olemaan helmi-huhtikuussa 2014. Kaavamääräykset ja rakennustapaohjeet ovat valmiina ja messualueella on tontit numeroitu paikoilleen, joten talojen suunnittelun voi jo aloittaa.

Asuntomessuteemojen aiheina ovat olleet pohjalainen rakennus- ja puusepäntaito, rakennettu vesi- ja liikuntaympäristö, asuminen ja ruoka sekä Seinäjoen suurtapahtumat .

b957964312525b71_800x800ar

Seinäjoen asuntomessualueen, Pruukinrannan, tontit ovat kooltaan 818 – 1120 m2, rakennusoikeudet asuinrakennukselle 250 m2 ja talousrakennukselle 50 kerrosneliötä. Talojen havainnekuvia ja pääkohtia tämänhetkisestä rakennustapaohjeesta on ladattavissa osoitteesta: www.asuntomessut.fi/seinajoki-2016/messualue

Asuntomessutoimisto on avattu osoitteessa Alvar Aallon katu 9 b, Seinäjoki, toimisto on auki ma-pe 10-16.00.

www.asuntomessut.fi/seinajoki

Ramirent mukana omakotiliiton Hyvän talonpidon RoadShow -kierueella

j0w3wlbhgozdvs0ha1ld

Omakotiliiton valtakunnallinen Hyvän talonpidon Huoltokonseptikiertue pientaloasukkaille alkaa tänään 22.10. Helsingistä ja päättyy keväällä 2014 Uudellemaalle. Road Shown tavoitteena on kannustaa asukkaita kiinnittämään huomiota mm. asumisen laatuun, terveellisyyteen, taloudellisuuteen ja turvallisuuteen.

Ramirent on mukana esittelemässä omakotiasujille tarpeellisia tuotteita ja palveluita. “Ramirentin valikoimasta löytyy koneita, laitteita ja muita apuja useisiin omakotiasujan projekteihin. Esimerkiksi talon ulkoseinien kunnostus sujuu turvallisesti ja nopeasti telineiden päältä. Ja myös mahdollisten kosteusvaurioiden varalle meiltä löytyy laadukkaita ja edullisiakin vaihtoehtoja” kertoo Ramirentin johtaja Asko Nieminen.

Syksyn aluepaikkakunnat ovat Helsinki, Espoo, Kuopio, Lahti, Rauma, Tampere, Turku, Uusikaupunki ja Vantaa.

”Kiertueen tavoitteena on yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa tuoda lisää tietoa, taitoa ja apuvälineitä asumisen ja kiinteistön remontointiin energiatehokkuuden parantamiseksi, pientalojen riskialttiiden rakenteiden ja kosteusvaurioiden ennaltaehkäisyyn sekä kosteuden hallintaan, materiaalien ja rakenteiden suojaukseen ja kuivatukseen. Lisäksi jaamme tietoa lainsäädännön kehityksestä ja muuttuneista mahdollisuuksista esim. kotitalousvähennysten sekä muiden korjaus- ja energiaavustuksen hyödyntämisen suhteen”, projektipäällikkö Pentti Heikkurinen Omakotiliitosta kertoo.

Kiertue on myös osa ympäristöministeriön luotsaaman Kosteus- ja hometalkoiden mittavaa kansalaisviestintäkampanjaa. Lue lisää kampanjasta täältä http://www.huoltokonsepti.net/

Kiertuetapahtuman pääohjelmateemoina ovat:

1. Korjausrakentaminen ja remontointi

2. Kosteus- ja homevauriot

3. Pientalon Huoltokonsepti ja huoltokirjojen käyttö

4. Kiinteistön energiatehokkuuden parantaminen

5. Uudet remontointimenetelmät ja tuotteet

Lue lisää Hyvän talonpidon Huoltokonseptikiertueesta ja tarkista kiertueaikataulu huoltokonseptin sivuilta http://www.huoltokonsepti.net/

Ramirent Finland Oy on Ramirentin Suomessa toimiva tytäryhtiö. Olemme Suomen suurin ja kattavin rakennuskonevuokraamo, joka palvelee asiakkaitaan maanlaajuisesti yli 75 toimipisteen verkostollaan ja yli 580 luotettavasta rakennuskonepalvelun ammattilaisesta koostuvan henkilöstön voimin. Laajan toimipisteverkon ansiosta olemme lähellä asiakkaitamme ja voimme tyydyttää paikallisten asiakkaiden toiveet mahdollisimman hyvin. Rakennusala on suurin yksittäinen asiakasryhmämme, mutta asiakaskuntaamme lukeutuu myös asennusliikkeitä, teollisuuslaitoksia, telakoita, kunnan ja valtion viranomaisia sekä yksityisiä kotitalouksia. www.ramirent.fi

Asuntomessujen kävijätutkimus: Hyvinkään lähialueen omakotiasujat viihtyivät messuilla

loppuraportti__asuntomessut_3.10._p

Elokuussa päättyneiden Asuntomessujen kävijätutkimuksen tulokset julkaistiin tänään. Suomen Asuntomessujen teettämässä kävijätutkimuksessa selvitetään messukävijän profiilin lisäksi myös esimerkiksi kävijöiden rakentamis- ja remontointiaikomuksia, remontointihankkeiden kohteita ja messuvieraita kiinnostavia tuotteita. Lisäksi kävijätutkimuksessa arvioidaan omaa messukokemusta ja rahankulutusta messupaikkakunnalla ja messutapahtumassa.

Tutkimuksen mukaan lähes puolet messukävijöistä tuli Asuntomessuille Uudeltamaalta. Asumismuotona messukävijöistä yli puolella on omakotitalo. Asuntomessuilla käyneistä vieraista yli 20 prosenttia kertoo aikovansa käyttää rahaa rakentamiseen tai remontointiin seuraavan puolen vuoden sisällä. Lähes puolet hankkeista kohdistuu omakotiasumiseen ja reilu viidennes aikoo remontoida lähivuosina.

Suosituimmiksi remontointihankkeiksi nousivat keittiöt, kylpyhuoneet ja saunat sekä pihan rakentaminen. Tuotteista eniten kiinnostivat aurinkolämpö, sisustustuotteet ja keittiökalusteet. Useimmin mainittu syy messuille lähtemiseen oli sisustaminen.

Messuilla vierähti useampi tunti

Messujen näyttelykohteisiin tutustuttiin ajan kanssa. Jopa 96 prosenttia kävijöistä kiersi alueella yli kolme tuntia. Lähes kaikissa näyttelykohteissa ilmoitti käyneensä 56,5 prosenttia kävijöistä. Näyttelykohteiden laatua piti hyvänä tai erittäin hyvänä 95,8 prosenttia vieraista. Messukävijöistä 14,5 prosenttia oli sitä mieltä, että näyttelykohteet olisivat voineet olla monipuolisempia. Messupalveluihin oltiin hyvin tyytyväisiä ja erityisesti lipunmyynti ja pysäköinninohjaus saivat kiitosta.

Rahaa messuilla käytettiin kävijätutkimuksen mukaan noin 4,9 miljoonaa euroa. Messupaikkakunnalla rahaa arvioitiin käytettävän yhteensä noin 3,9 miljoonaa euroa. Viime vuoteen verrattuna rahaa kulutettiin noin 10 prosenttia vähemmän kävijää kohden. Rahan kulutus on arvioitu eri palveluiden käyttäjämäärien ja perheiden ilmoittamien summien perusteella.

Asuntomessut kysyvät perinteisesti messukävijöiltä myös yleisarvosanaa kuluneista messuista. Tämän vuoden Asuntomessut Hyvinkäällä -tapahtumalle 93,1 prosenttia kävijöistä antaa arvosanan hyvän tai erinomainen. Vapaassa palautteessa kehuja keräsivät mm. bussikuljetukset, hieno ja kaunis alue sekä kokonaisuus. Risuja tuli mm. sateisesta säästä tai säästä ylipäänsä, kävelymatkoista ja hinnoista.

Tänään julkaistuun tutkimukseen osallistui 8 461 kävijäperhettä, eli noin 13,9 prosenttia messuilla käyneistä perheistä. Levikintarkastuksen vahvistama lopullinen maksaneiden kävijöiden määrä on 131 030.

Tutustu kävijätutkimukseen kokonaisuudessaan osoitteessa www.asuntomessut.fi/messututkimukset-3

loppuraportti__asuntomessut_3.10._p(pdf)

YIT kesän 2014 asuntomessuilla Jyväskylässä

xmzsnd4paavui71zvqed

Äijälänranta – vain taivas rajana

Äijälänranta on uusi asuinalue Jyväsjärven rannalla, vastapäätä Lutakon kaupunginosaa.

Äijälänrannan maamerkiksi, aivan Jyväsjärven rantaan nousee kolme 13-kerroksista tornitaloa, joiden suunnittelusta järjestettiin arkkitehtikilpailu.  Voittajaksi valittiin Arkkitehtitoimisto JKMM Oy.  Kolmen tornin sarja muodostaa veistoksellisen, arkkitehtonisen teoksen vastapariksi Lutakon tornitaloille.

YIT rakentaa Äijälänrantaan kolmen tornitalon lisäksi 10 matalampaa kerrostalokohdetta vuosina 2013-2020.

Torneista ensimmäinen, Maailmanpylväs on YIT:n asuntomessukohde ensi kesänä 2014.  Maailmanpylväässä on 13-kerrosta ja 52 asuntoa kooltaan 33,5 neliöstä 110 neliöön.

Maailmanpylvään parvekkeet avautuvat Jyväsjärven maisemiin.  Parvekkeet ovat suuria ja kauttaaltaan puuverhoiltuja.  Parvekeseinät ovat kokonaisuudessaan lasia ja parvekkeille kuljetaan suurten, valoisien lasiliukuovien kautta. Parvekekaiteet ovat niin ikään kokonaan lasia, käsijohdetta lukuun ottamatta.

Messuasuntojen teemana on kolme fiktiivistä persoonaa, joista jokaiselle on suunniteltu tyyliin sopiva koti.  Sisustussuunnittelijana on Milla Alftan.

·  The Drama Queen – sinkkunaisen maailmaa tyylikkäästi liioitellen. Sisustuksessa kiiltävää pintaa, pinkkiä ja ylellisiä materiaaleja.  Erikoisuutena Drama Queenin asunnossa on tilava pukeutumishuone.

·  Viherperhe – tiedostava, fiksu, ekoileva ja kotoileva lapsiperhe. Sisustuksessa luonnonmukaisia materiaaleja, värikkyyttä ja kierrätystavaraa.  Erikoisuutena Viherperheen asunnossa on puutarha parvekkeella.

·  Äijä – vapautta rakastava miehinen mies, musamies, sosiaalinen, rento velikulta.  Sisustuksen tyyli tumma ja maskuliininen.  Erikoisuutena Äijän asunnossa on viimeisintä hifi-tekniikkaa sekä oma baari.

Omakotitalojen omistajat nousivat kapinaan kohtuutonta energiatodistuslakia vastaan

Energiatodistuslain muuttaminen - Kansalaisaloitepalvelu - Google Chrome_2013-10-01_20-48-11

Yli 43 000 allekirjoittajaa kerännyt kansalaisaloite sai tänään tuekseen joukon järjestöjä ja omakotitalojulkkiksia

Kesäkuun alussa voimaan astunut laki rakennuksen energiatodistuksesta edellyttää myös omakotitalojen omistajien hankkivan talolleen energiatodistuksen, jonka tarkoitus on antaa vertailukelpoista tietoa talon energiankulutuksesta. Lakia on moitittu huonosti valmistelluksi ja kohtuuttomaksi ennen kaikkea omakotitalojen omistajien näkökulmasta, mutta kärsivät siitä kohtuuttomasti muutkin.

Jo yli 43 000 kannattajaa saanut Suomen Omakotiliiton lanseeraama kansalaisaloite vaatii muutosta tähän tuoreeseen lakiin. Aloite tarvitsee taakseen yli 50 000 allekirjoittajaa, jotta se etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloitteen keräysaika päättyy 11.10.2013.

Aloitteen tueksi järjestöjä ja julkkiksia

Omakotiliiton lisäksi aloitteen tueksi ovat tänään lähteneet Sähkö- ja Teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkölämmitysfoorumi ry, Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry, Energiateollisuus ry, Maanomistajain liitto ja Kuluttajaliitto- Konsumentförbundet ry sekä joukko julkisuuden henkilöitä kuten median moniosaaja Janne Kataja ja kiinteistönvälittäjä Jethro Rostedt.

Antti Kaikkonen , kansanedustaja (kesk), eduskunnan ympäristövaliokunnan jäsen painottaa: ”Vastustin nykymuotoista energiatodistusta jo viime vuoden eduskuntakäsittelyssä, sillä se on epätarkka, teoreettinen, byrokraattinen ja kallis. Nykyinen energiamuotokerroin on varsinkin sähkölämmitteisille taloille kohtuuton. Nyt tarvitaan uusi valmistelu. Tavoitteena pitää olla energiatodistus, joka on kohtuuhintainen ja perustuu asunnon todelliseen energiankulutukseen.”

Sähkölämmitysfoorumi ry:n puheenjohtaja Gustaf Åberg haluaa korostaa, että energiatodistuksen turhat kustannukset koskevat kaikkia. ”Asuipa sitten omakoti-, rivi- tai kerrostalossa ja olipa sitten omistaja tai vuokralainen, niin kukin nämä kustannukset viime kädessä maksaa. Myös kunnille aiheutuu paljon turhia ylimääräisiä kustannuksia. Kaikki em. rahat olisi paljon parempi käyttää todellisiin vaikuttaviin toimenpiteisiin. Hyvin ja laadukkaasti toteutetut automaatiojärjestelmät erinomaisine mittaus-, säätö- ja ohjausominaisuuksineen on täysin huomioimatta asuntorakentamisessa. Niiden avulla on saavutettavissa täysin kiistattomasti erittäin merkittäviä vaikutuksia sekä energiatehokkuudessa, energiansäästössä että päästövähennyksissä. Mitatussa todellisessa kulutuksessa niiden vaikutus näkyykin selvästi.”

Jethro Rostedt , kiinteistönvälittäjä, LKV: ”Energiatodistus on floppi. Todistus ei lisää myytävän kohteen energiatehokkuutta saatikka markkina-arvoa. Aito energiatehokkuus syntyy oikeista teoista, ei turhanpäiväisistä papereista.”

– Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen huomauttaa, että niin sähkön kuin kaukolämmön mittaus kehittyvät nopeasti. ”Mittaustiedon hyödyntämismahdollisuudet kasvavat voimakkaasti, kun sähköiset raportointi- ja analyysipalvelut kehittyvät. Asiakkaat saavat oikea-aikaista ja entistä tarkempaa tietoa omasta energiankäytöstään, myös vertailuna toisiin vastaaviin asiakkaisiin. Mittauksen avulla saatavia tietoja olisi järkevää hyödyntää myös energiatodistuksissa. Pitkällä aikavälillä energiatodistuksen kustannuksia pitäisi alentaa sallimalla todistuksen toteuttaminen ilman asiantuntijan käyntiä paikalla perustuen sen sijaan luotettavaan energiakulutuksen mittaustietoon.”

– Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry:n toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas kertoo, että asunnon ostopäätös syntyy monen tekijän summasta – eivätkä tunteet ole vähäpätöisimpinä tässä yhtälössä. ”Asuntokaupassa yksi tärkeimmistä ostajaa kiinnostavista asioista ovat asumiskustannukset. Niiden avulla ostaja pystyy arvioimaan lämmitykseen ja muuhun asumiseen kuluvan energian määrän euroissa. Koska rakennuksen energialuokka ei kerro ostajille tätä, ei energiatodistus palvele tarkoituksenmukaisella tavalla. Sen vuoksi energiatodistuksessa tulisikin aina kertoa toteutuneet kulutustiedot.”

Maanomistajain Liitto pitää energiatodistusta epätarkoituksenmukaisena varsinkin vanhoille rakennuksille. Niiden rakenteista ei ole välttämättä tarkkaa tietoa. ”Arvioihin ja laskennallisiin menetelmiin perustuva luokittelu voi johtaa aivan virheellisiin tuloksiin eikä palvele alkuperäistä energiansäästötarkoitusta. Lisäksi pelkästään energiansäästönäkökulmalla tehdyillä korjauksilla voidaan aiheuttaa merkittäviä vahinkoja rakennuksen ominaispiirteille ja lisätä kosteusvaurioriskiä ja sisäilmaongelmia.”

Kuluttajaliitto- Konsumentförbundet ry:n johtava lakimies Tuula Sario toteaa:

”Ostajan/myyjän ja vuokralainen/vuokranantajan kannalta olennaisinta on saada oikea ja todellinen tieto asumisen kustannuksista. Tätä voidaan mitata vain toteutuneella energiankulutuksella, ei keinotekoisesti tehdyillä teoreettisilla luokituksilla.  Huolena on lisäksi todistuksen hinta. Olisi pohdittava sitä, että perustasoisen, pakolliset tiedot sisältävän todistuksen hinta olisi säännelty ja tähän voisi ostaa lisäpalveluita ja – tietoja tarpeen mukaan. Asumisen hinnannousua pitää rajoittaa, ei ruokkia.”

Janne Katajan mielestä oma koti on tärkeä ja rakas paikka eikä sen arvo saa alentua lainsäädännön ohjaamana. ”Nyt näyttää siltä, että vanhojen talojen markkina-arvoa säädellään valtion toimesta, jotta rakennuskanta saadaan uudistumaan. Kuka kysyy mitä menetämme? Eri vuosikymmenten talot elävöittävät asumisympäristöämme ja kuvastavat sen aikakauden tyylejä ja rakennustapasuosituksia.

Kansalaisaloite ehdottaa lain korjaamista kahdelta osin

Kansalaisaloitteen kannatusilmoituksen allekirjoittaneet ehdottavat, että energiatodistukseen merkittäisiin aina niin sanotun laskennallisen energiakulutuksen lisäksi vuokralaista tai ostajaa todellisuudessa kiinnostava varsinainen toteutunut energiankulutus. Aloitteessa ehdotetaan, että energiatodistuksen energiatehokkuusluokituksessa ei sovellettaisi epämääräisesti perusteltuja energiamuotokertoimia vanhojen omakotitalojen energialuokituksessa, jottei vanhoille omakotitaloille aiheutuisi kohtuuttomia heikennyksiä. Laskennallisen todistuksen kerroin pudottaa ne joka tapauksessa huonompaan energiatodistusluokkaan, jonka nostaminen edes pykälällä ylöspäin edellyttää usein kustannuksiltaan täysin kohtuuttomia investointeja.

“Laskennallinen energiankulutus perustuu kaavamaiseen ympäristöministeriön asetuksessa määriteltyyn rakennusmateriaalit ja lämmitysjärjestelmät huomioonottavaan laskutoimitukseen, joka jo lähtötiedoiltaan on virheellinen. Se ei ota huomioon kyseisen rakennuksen todellista laatua, siinä olevien teknisten järjestelmien toimivuutta eikä huollon laiminlyöntejä, jotka kuluttajalle ovat äärimmäisen tärkeää tietoa. Kohteen todellisen energiankulutuksen kanssa nykymuotoisella energiatodistusluokalla ei ole mitään tekemistä sanovat järjestelmän laatijat itsekin ”, toteaa STUL:n järjestöpäällikkö Arto Saastamoinen “Todellinen, mittauksin todennettu energiankulutus ottaa huomioon rakennusten yksilölliset erot. Se antaa ostajalle selkeästi paremman kuvan rakennuksen kokonaisenergian tarpeesta käytössä, kohteen laatua ja asianmukaista huoltoa sekä kunnossapitoa unohtamatta. Sen avulla tavallisen kuluttajankin on helppoa päästä selville todellisesta taloudellisesta ja ekologisesta rasitteesta sekä jopa kustannuksettomilla omilla yksinkertaisillakin toimilla vaikuttaa niihin.”

Aloite ehdottaa, että jo olemassa olevien (ennen vuotta 2008 rakennettujen) omakotitalojen energiatodistuslaskennassa ei käytettäisi painotuksia, joiden perusteella esimerkiksi sähköllä lämmitettäville taloille määräytyy niitä voimakkaasti syrjivä ja epäoikeudenmukainen todellisuutta heikompi energiatodistusluokka. Jos todella halutaan vaikuttaa energiankäyttöön, on varmasti vaikuttavuudeltaan parempi myös käsitellä energiankäyttöä todellisina kulutuksina eikä joillain epämääräisesti määritellyillä kertoimilla höystettynä.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen sanoo: “ Valtiovalta on aiemmin ohjannut pientalorakentajia valitsemaan nimenomaan sähkölämmityksen. On kohtuutonta, että siitä rangaistaisiin jälkikäteen. 

Savolainen jatkaa: “Aloitteemme on saanut laajasti kannatusta kansalaisilta, yrityksiltä, järjestöiltä ja päättäjiltä. On tärkeää, että tämä viesti tulee nyt kuulluksi ja energiatodistuslakia muutetaan nyt oikeudenmukaiseksi ja kohtuullisemmaksi. Näin perimmäinen tavoite energiatehokkuudesta ja ympäristönsuojelusta voitaisiin saavuttaa.”

Allekirjoita kansalaisaloite kätevästi pankkitunnuksilla osoitteessa: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/297