JANNE KATAJA OMAKOTILIITON KANSALAISALOITEKAMPANJAN KEULAHAHMOKSI – OMAKOTILIITTO OIKEALLA ASIALLA

9f0d372ffbeec765_800x800ar

Omakotiliiton kansalaisaloite rakennuksen energiatodistuslain muuttamiseksi on saanut keulahahmoksi mediasta tutun moniosaajan Janne Katajan. Janne tiimeineen tukee vahvasti Omakotiliiton kansalaisaloitetta ja kehottaa kaikkia asukkaita asuntotyypistä riippumatta kannattamaan kansalaisaloitetta energiatodistuksen muuttamiseksi. Uusia energiatodistus sisältää monia epäkohtia, joista on päästävä eroon.

Kansalaisaloitteen kannattaminen on helppoa ja nopeaa netissä pankkitunnuksilla osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/297. Asialla on kiire, kantaa tulee ottaa heti, viimeistään 11.10.2013 mennessä. Jo yli 33.000 asukasta on allekirjoittanut aloitteen ja aloitetta tukee lukuisa joukko kansalaisia, yrityksiä, järjestöjä ja päättäjiä. Lisätietoahttps://www.facebook.com/Omakotiliitto jawww.omakotiliitto.fi

ONKO KODILLASI ENÄÄ MUUTA ARVOA KUIN TOIMIA MAKSUMIEHENÄ?           

Janne Katajan mielestä oma koti on tärkeä ja rakas paikka eikä sen arvo saa alentua lainsäädännön ohjaamana.”Nyt näyttää siltä, että vanhojen talojen markkina-arvoa säädellään valtion toimesta, jotta rakennuskanta saadaan uudistumaan. Kuka kysyy mitä menetämme? Eri vuosikymmenten talot elävöittävät asumisympäristöämme ja kuvastavat sen aikakauden tyylejä ja rakennustapasuosituksia.

Muun muassa energiatodistuslain energiamuotokertoimet johtavat siihen, että sähkölämmitteiset talot näyttäytyvät todistuksessa huonossa valossa, on vaarana, että talojen arvo laskee tästä johtuen.”

Janne kehottaa: ”Arvosta asumistasi ja osallistu yhteiseen aloitteeseemme. Minäkin olen mukana!”

ENERGIATODISTUKSEN EPÄKOHDAT: ENERGIAMUOTOKERTOIMET VÄÄRISTÄVÄT, TURHAN TYYRIS TODISTUS

Energiatodistuksen perusongelmat ovat sen laskennallisen kulutusperustan ohella eri lämmitysenergiamuodoille määritellyt energiamuotokertoimet. Energiamuotokertoimen johdosta erityisesti vanhoilla sähkölämmitteisillä omakotitaloilla (joita Suomessa on lähes puoli miljoonaa) laskennallinen kulutus osoittaa merkittävästi todellista kulutusta suurempaa kulutusta. Sen johdosta myyntitilanteessa sähkölämmitteisen omakotitalon energialuokitus alenee. Siten myös myyjän saama talon myyntihinta laskee.

Kun energiatodistuksen perustana ovat laskennalliset kulutustiedot, niin todistuksessa ei ole sellaista tarkkuutta että siitä olisi todellista hyötyä. Todistuksen käyttöarvoa on siksi luonnehdittu olemattomaksi. Ruotsissa sen sijaan energiatodistus perustuu todelliseen kulutukseen.

Energiatodistuksen ongelmana on sen voimakas hinnannousu. Edellisen energiatodistuslain tullessa voimaan energiatodistuksen hinta oli noin 100 euroa, nyt hinta vaihtelee jo 800:sta 2000 euroon, paritalossa hinnaksi on pyydetty jopa 3700 euroa. Todistuksen kustannus olisikin siksi hyödyllisempää käyttää itse rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseen.