Talo a:ssa Jyväskylän Energia esittelee älykästä energian ohjausta

971996_455200114570973_1158243724_n

Havainnekuva takapihalta copyright: Arkkitehtipalvelu Oy

Äijälänrannan asuntomessujen Talo a elää sähköpörssin sykkeessä. Vaikka älykäs talotekniikka hyödyntää vuorokauden edullisimmat sähkönhinnat, ei asukkaiden tarvitse viettää aikaansa kädet säätönappuloilla: kulutushuippujen leikkaamisen ekoteko ei tee arjesta hankalaa.

Ainutlaatuinen hybridi

Freesiatie 5:ssä Annukka ja Jukka Akselinin nelihenkisen perheen koti esittelee kaukolämmityksen, aurinkolämmön ja maajäähdytyksen yhdistävän, ainutlaatuisen hybridiratkaisun. Talo a lämpiää pääasiassa kaukolämmöllä. Lisäenergiaa tuottavat peltikattoon integroidut aurinkokeräimet ja jykevä tulisija. Kaukolämmön ansiosta erillistä vesivaraajaa ei tarvita.

Silloin kun talossa syntyy energiaa enemmän kuin sitä kuluu, ylijäämä syötetään Jyväskylän Energian verkkoon. Kun taas oma lämpö ei riitä, talo ostaa kaukolämpöä ja maksaa käyttämänsä ja tuottamansa mukaisesti nettoenergiasta Jyväskylän Energialle. Jäähdytyksessä talo hyödyntää maaenergiaa pihaan kaivetuilla energiahäkeillä.Pihaan on upotettu kaksi pari metriä korkeaa, kartionmuotoista putkilenkkiä, joissa kiertävää nestettä liikutetaan laitetilan pumpulla. Lämmitys- ja jäähdytyspiirien energiat otetaan lämmönvaihtimiltaan talon sisäiseen vesikiertoon. Lämpöä ja viileää jaetaan tiloihin toimistorakennuksista tutuilla kattosäteilijöillä.

Kysyntäjoustoa soveltuviin laitteisiin

Talo pilotoi sähkön ja lämmönkysynnänjoustopalvelua: soveltuva osa energian käytöstä painottuu niihin vuorokaudenaikoihin, joina yleisesti kulutus on vähäistä ja energia edullista. Tyypillisesti kysyntäjoustoon käytettävä automatiikka ohjaa niitä laitteita ja järjestelmiä, jotka voivat olla toiminnassa muutaman tunnin pätkissä mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Sähköä on joustosta huolimatta aina saatavilla esimerkiksi valaistukseen, ruuanlaittoon ja viihde-elektroniikan käyttöön. 

 • Kulutusjoustoa yksinkertaisimmassa muodossaan on harjoitettu energia-alalla vuosikymmenet. Kaksiaikahinnoittelun perusta – jako yö- ja päiväsähköön – on nykyisille älylaitteille turhan vaatimatonta. Tausta-ajatus on silti sama: asiakasta palkitaan siitä, että hän siirtää osan kulutuksestaan edullisimman energian tunteihin. Tämän ansiosta voimalaitokset voivat käydä ja kuormittaa energian siirtoverkkoja tasaisemmin ympäri vuorokauden. Järjestelyn yleistyminen olisi kansantaloudellisestikin toivottavaa, kun kapasiteettia ei tarvitsisi mitoittaa huippukulutuksen mukaan, kiteyttää kehittämispäällikkö Janne Pirttimäki Jyväskylän Energia Oy:stä.

Äijälänrannan pilotissa on kyse sekä sähkön että lämmön kulutuksen ohjaamisesta. Jyväskylän Energian tietoverkot tuovat kotiautomaatiolle informaation lähivuorokausien säästä ja ennakkotiedot tuntikohtaisista energiahinnoista.

Jyväskylän Energian Pörssisähkö sopii aktiivisille

Kotiautomaatio auttaa päivittäisessä energiansäästössä osoittamalla, milloin olisi sopivin aika käynnistää esimerkiksi pesukone. Jyväskylän Energia on tuonut kysyntäjoustoonkin soveltuvaksi uutuustuotteeksi markkinoille Pörssisähkön. Se sopii käyttäjälle, joka haluaa seurata sähkön hintakehitystä ajantasaisesti. Tuotteen hinnoittelu seuraa tunti tunnilta NordPool-sähköpörssin hintakäyrän liikkeitä. Asiakas pääsee tarkastelemaan energiankulutustaan ja sen ohjauksia reaaliaikaisesti kotipäätteeltään.

Jyväskylän Energia Oy kehitti kotiautomaation toiminnallisuuksia yhteistyössä alan yritysten kanssa. Kohteen etäluettavan sähkömittarin toimittajaksi valittiin jyväskyläläinen Aidon Oy, kotiautomaatiojärjestelmän toimittajaksi kempeleläinen Ouman Oy ja sähköisen raportoinnin kehittäjäksi jyväskyläläinen inPulse Works Oy. Taloautomaation ohjelmoinnin toteutti jyväskyläläinen Säätö ja Asennus Grav Oy.

Jyväskylän Energiaa kiinnostavat kaukolämmityksen hybridiratkaisut. Talo a:n antamia kokemuksia ja selvitysten tuottamaa uutta tietoa hyödynnetään mm. Jyväskylän keskustan tuntumassa sijaitsevan Kankaan vanhalle tehdasalueelle rakennettavan, mittavan asuinalueen suunnittelussa.

Postmodernia aaltoa twistillä

 • Halusimme modernin, arkkitehtonisen kodin, jossa olisi sopivasti kontrasteja ja ripaus postmodernia aaltoa. Sisätilat ovat yleisilmeeltään vaaleat, mutta graafista kontrastia on haettu isoilla yhtenäisillä väri- ja materiaalipinnoilla. Pihassa on koristeellinen hulevesiallas ja talon länsipäätyä varjostaa pergolamainen, vino viherseinä, Annukka Akselin kertoo.

Huleveden käyttö koristeaiheena on yksi Talo a:n erikoisuuksista. Betonista valettu hulevesioja ohjaa tontin sadevedet betoniseen hulevesialtaaseen. Allas toimii vesiaiheena, mutta kertynyttä vettä voi myös hyödyntää pihankasvien kasteluun.

Toinen mielenkiintoinen yksityiskohta pihalla on teräksestä ja tummanruskeasta alumiiniprofiilista valmistettu, köynnöskasveille suunniteltu viherseinä. Se nojautuu vinosti talon julkisivuun ja muodostaa suojaisan, pergolamaisen tilan sekä ensimmäisen kerroksen terassille, että toisen kerroksen parvekkeelle.

 • Viherseinä antaa suojan katseilta. Talon sisältä, parvekkeelta ja terassilta näkee kuitenkin pihalle ja rantaan, koska profiiliin on tehty ikkunoiden kohdalle aukot, Jukka Akselin sanoo.

Talo a:n taustatiedot:

 • Huoneistoala: 155,5m² + ullakkotila 21,5m² + varasto 10m² + tekninen tila 4,5m²

 • 5h+k+ruok.+khh+s

 • Asukasmäärä: 4

 • Kerrosluku: 2

 • Runkomateriaali: Kivi

 • Piha: Asuinrakennuksen moderni arkkitehtuuri yhdistyy ympäröivään pihaan, joka on tyylikkään moderni mutta käytännöllinen. Pergolamaisen köynnösseinän kupeessa terassilla on viihtyisä oleskelualue naapureiden katseilta suojassa. Terassilta on puiden reunustama näkymä vesialtaalle. Nurmialue on helppohoitoinen ja piha liittyy hulevesialueeseen luontevasti ja selkeästi rajattuna. Vihertehokkuus on otettu erityisesti huomioon pihaa suunniteltaessa. Se näkyy mm. hulevesien käsittelyssä ja luonnonvaraisten kasvien käytössä.

 • Kohteeseen tulee Isku Oy:n sisustusnäyttely

 • Sisutussuunnittelun on tehnyt Taina Hiltunen / SisustusTaina

 • Valaistuksen on suunnitellut Winled Oy

 • Rakennuttajat Annukka ja Jukka Akselin

 • Päänäytteilleasettaja: Jyväskylän Energia Oy

 • Yhteistyökumppanit: Arkkitehtipalvelu Oy (arkkitehti- ja pääsuunnittelu), Heatco Oy (LVI-suunnittelu), Protacon Oy (sähkösuunnittelu), Kuoppala Finland Oy (pihasuunnittelu), SP Rapparit Oy (pääurakoitsija), UST PRO Oy (talotekniikka-asennukset), Itula Oy (lämmitysjärjestelmäasennukset), Aidon Oy (energiapalvelulaite), Ouman Oy (kotiautomaatiojärjestelmä), inPulse Works Oy (sähköinen raportointi), Säätö ja Asennus Grav Oy (taloautomaation ohjelmointi), Forte Kivitalot (rakennussuunnittelu ja runkomateriaalit), Uponor Oyj (energiahäkit), Ruukki Oyj (aurinkokeräin)

https://www.facebook.com/JyvaskylanAsuntomessut2014

https://www.facebook.com/taloakselin