Tarkista katon kunto ennen kuin on liian myöhäistä – Näin huollat tiilikaton

gf7pbvuqqoaxwkxqkfc3

Tiilikaton elinikä on jopa 50 vuotta, jos siitä pidetään hyvää huolta. Liian usein katon huoltaminen ja silmämääräinen tarkkailu kuitenkin unohtuu. Betonisen tiilikaton kuntoa voi merkittävästi parantaa maalaamalla sen. Maalattu katto muuttaa koko talon ilmeen ja nostaa sen arvoa.

Suomalaiset huoltavat autojaan vuosittain, mutta kattojen annetaan repsottaa huoltamattomina vuodesta toiseen. Katon huono kunto muistuttaa itsestään yleensä vasta silloin, kun vesi vuotaa sisälle tai räystäsvesikouru on tippumaisillaan roskien painosta.

– Katon kanssa pätee vanha sanonta: “Poissa silmistä, poissa mielestä.” Kattoa tulisi tarkkailla koko ajan, etenkin keväisin, kun lumi on saattanut vaurioittaa kattoa, projektipäällikkö Matti Lindgren Kattotutka Oy:stä kuvailee.

Huoltoliikkeiden tilastoissa tiilikatot pitävät kärkisijaa eniten työllistävänä kattomateriaalina.

– Huokoisiin kattotiiliin imeytyy sateella vettä, joka syksyn aikana jäätyy ja rapauttaa tiiltä. Näin katto pääsee huoltamattomana nopeasti huonoon kuntoon, tekninen asiantuntija Petri Sirviö Teknokselta sanoo.

Vuosittainen huolto tärkeää

Tiilikattoa tulee huoltaa vuosittain poistamalla kattotiilien päälle kasvanut sammal ja katolle sekä räystäskouruihin kertyneet roskat. Sammaleenestokäsittelyn tiilikatto tarvitsee ensimmäisen kerran noin kymmenvuotiaana.

Betonisen tiilikaton kuntoa voi lisäksi kohentaa maalaamalla kattotiilet, mikä suojaa kattoa sään vaihteluilta.

– Maali muodostaa betonitiilen pinnalle suojaavan kalvon, jota kosteus ei läpäise. Maalaamalla betonikaton ilme myös muuttuu radikaalisti etenkin, jos tiilikatto päätetään maalata muulla kuin tiilenpunaisella sävyllä. Uusi ilme nostaa usein koko kiinteistön arvoa, Sirviö toteaa.

Katon huoltotoimissa ja maalauksessa turvallisuudesta huolehtiminen on tärkeää. Homma kannattaa jättää suosiolla ammattilaisille, jos katto on jyrkkä.

– Erittäin jyrkkien kattojen kohdalla käytämme erilaisia henkilönostimia sekä telineitä ja turvakaiteita, Kattotutka Oy:n Matti Lindgren kertoo.

Lika pois maalin alta

Betonisen tiilikaton maalaamisessa tärkeintä on perusteellinen pohjatyö.

– Katolta poistetaan lika, kuten sammalet ja roskat, harjaamalla. Lisäksi poistetaan vanha maalipinta, minkä jälkeen katto pestään katonpesuaineella korkeapainepesuria käyttäen. Katon on tärkeää antaa kuivua hyvin.

Tiilikaton maalausta suunniteltaessa kannattaakin seurata tulevien vuorokausien sääennusteita. Ihanteellisin maalaussää on pilvipouta, jota seuraa muutaman päivän sateeton jakso.

Katon maalauksessa voidaan mennä muutamalla eri tavalla metsään.

– Ensinnäkin maalaaminen sopii vain betonitiilille, ei poltetuille. Suurin virhe itse maalaamisessa on, että katto jätetään likaiseksi eli esikäsittelyä ei tehdä hyvin. Likaiseen pintaan maali ei tartu. Ja kannattaa myös lähteä hommaan maltilla ja muistaa, että viikonlopussa ehtii pestä, esikäsitellä ja maalata ehkä toisen lappeen. Koko katon peseminen heti projektin aluksi saattaa siis olla turhaa, Teknoksen tekninen asiantuntija Petri Sirviö summaa.

Kainalo: Näin huollat ja maalaat tiilikaton

1. Hanki katon maalausta ja huoltotoimia varten turvavaljaat ja asianmukaiset välineet, kuten maalausharja ja siihen sopiva jatkovarsi. Jos katto on jyrkkä, työ kannattaa teettää ammattilaisella.

2. Puhdista katto suurimmista epäpuhtauksista, kuten sammalesta ja roskista, esimerkiksi harjan avulla.

3. Pese katto joko painepesurilla tai juuriharjalla ja tarkoitukseen sopivalla pesuaineella lape kerrallaan, harjalta alaspäin.

4. Anna katon kuivua muutama vuorokausi.

5. Tee kattotiilien pohjamaalaus ohennetulla tiilikattomaalilla, ja anna kuivua.

6. Pintamaalaa kattotiilet valitsemallasi värillä.