Honkarakenne: Messutalo Honka Lumi on rapattu hirsitalo kaupunkiin

siren_anna-00ph__0

Honkarakenteen Hyvinkään asuntomessuilla esiteltävä moderni Honka Lumi -messutalo on 161-neliöinen hirsirunkoinen omakotitalo. Talon julkisivu on rapattu valkoiseksi. Honka Lumi -talossa esitellään uudenlainen, perinteistä hirsitaloa selvästi energiatehokkaampi seinärakenne, jossa massiivipuutaloon voidaan yhdistää rapattu ulkopinta.

Hirsitalo kivitalokaava-alueelle

Honkarakenteen rapattu messutalo Honka Lumi on Honka Fusion -rakenteinen massiivipuutalo, jonka runkona on Honkarakenteen innovaatio, markkinoiden ainoa painumaton hirsirunko.

Honka Fusion -hirsiseinärakenne yhdistää massiivipuuhun erilaisina pintoina eristerappausta, terästä, kiveä ja suuria ikkunapintoja rajoitteetta, kun tavallisen lamellihirsirakenteen ominaisuutta, painumista ei tarvitse huomioida. Honkarakenne on rakentanut Keski-Eurooppaan ja Suomeen Fusion-taloja jo vuodesta 2000.

”Hirsitalon rakentaminen myös kivitalokaava-alueelle on nyt mahdollista. Honkarakenteella olemme yli 10 vuoden ajan tutkineet ja kehittäneet yhteistyössä VTT:n ja TTY:n kanssa painumattomaan hirsirakenteeseen perustuvaa Honka Fusion -konseptia. Painumaton hirsi mahdollistaa vähäeleiset, kaupunkiympäristöön sopivat detaljit kuten kapeat ikkunanpuitteet ja niukat liittymät eri materiaalien välillä. Samalla säilytetään perinteisen hirsitalon parhaat ominaisuudet kuten terveellinen sisäilma ja pitkäikäinen turvallinen koti”, sanoo designjohtaja Tanja Rytkönen-Romppanen Honkarakenteelta.

”Kokemusperäisesti myös tiedetään allergikkojen ja astmaatikkojen voivan hyvin heidän asuessaan hirsitalossa”, Rytkönen-Romppanen jatkaa. Hengittävä hirsirakenne tasoittaa sisätilojen ilmankosteuden vaihteluita luonnollisesti ja pitää huoneilman kosteuden sopivana ympäri vuoden.  Kun huonetilan suhteellinen kosteus pysyy tasaisesti 30–55 % välillä, se on ihmiselle hyvä mutta terveydelle haitallisten mikrobien, bakteerien ja homeitiöiden kasvulle huono.

Eristerappaus on yksi julkisivuvaihtoehto Honka Fusion™ -talolle

Honka Lumi -talon rapattu julkisivu toteutettiin eristerapattuna hirsirakenteena, joka on kehitetty Honkarakenteen ja Tampereen teknillisen yliopiston yhteistyönä. Honka Lumi -talon 128 mm vahvuisen kantavan hirsirungon ulkopuolelle asennettiin 200 mm paksu eps-eriste, joka rapattiin ohutrappausmenetelmällä. Julkisivun väritys on vapaasti valittavissa.

”Tärkeintä eristerapatussa rakenteessa on se, että ulkokuori ja eriste suojaavat seinärakennetta sateen vaikutuksilta siten, ettei sadevesi pääse tunkeutumaan hirsirunkoon saakka.
Rakenne on oikein toteutettuna Suomen olosuhteissa kosteusteknisesti toimiva vaihtoehto hirsirakenteen yhteydessä. Lisäksi hirsirakenteen on oltava lähes painumaton ja tähän Honkarakenteella on jo ratkaisu olemassa”, kertoo Juha Vinha, rakennusfysiikan professoriTampereen teknillisestä yliopistosta.

Eristerapattu Honka Fusion -talo on energiatehokkaampi

Eristerapatun massiivipuutalon etuina ovat tutkittu kosteusturvallisuus, terveellinen sisäilma ja selvästi perinteistä hirsitaloa parempi energiatehokkuus. Energiatehokkuutta kuvaava U-arvo on Honka Lumi -talon 200 mm eristekerroksella 0,14 W/m²K, joka on 18 prosenttia parempi kuin määräykset täyttävän talon. Hirsirunkoinen eristerapattu talo voi päästä jopa passiivitalon tasolle U-arvoon 0,09 W/m²K, kun eristettä on 300 mm.

Puutalorakentaminen nosteessa ekologisuuteen ja terveellisyyteen liittyvien elämäntapojen yleistyessä

Honkarakenteen tuotekehityksestä ja mallistosuunnittelusta vastaava designjohtaja, arkkitehti SAFA Tanja Rytkönen-Romppanen on seurannut läheltä puurakentamisen kehitystä viimeisen 20 vuoden aikana. Hän on havainnut, että puutalorakentamisen trendi on nousussa koska ekologiset ja terveellisyyteen liittyvät elämäntavat ovat nyt in.
”Massiivipuutalo on ekologisuudeltaan aivan toista luokkaa kuin muut rakennusmateriaalit siksi, että puu on uusiutuva luonnonvara ja se sitoo ilmakehän hiilidioksidia. Massiivipuutalon valmistukseen tarvittava energiamäärä on myös oleellisesti pienempi. Hirsien työstämisestä yli jäänyt hake käytetään kaukolämmön tuotannossa”, hän toteaa.

Honkarakenteen talomallistossa on seitsemän uutta kaupunkikuvaan sopivaa Honka Fusion -omakotitaloa, joiden suunnittelussa on hyödynnetty Fusion-konseptin tarjoamaa arkkitehtonista vapautta.

Honkarakenne-konserni on maailman johtava aitoja massiivipuutaloja valmistava ja markkinoiva yritys. Honka-tuotemerkin valikoimaan, jossa korostuvat asumisen hyvinvointi, innovatiiviset rakenneratkaisut ja energiatehokkuus, kuuluvat omakoti- ja vapaa-ajan talot sekä suuret projektikohteet kuten hotellit, ravintolat ja lomakylät. Yhtiön tuotteita on vuodesta 1958 alkaen myyty yli 50 maahan lähes 80 000 kappaletta. Tuotanto tapahtuu Suomessa ja yhtiön pääkonttori sijaitsee Tuusulassa. Vuonna 2012 Honkarakenne-konsernin liikevaihto oli 46 miljoonaa euroa, josta viennin osuus oli 59 %. Tytäryhtiöt sijaitsevat Saksassa, Ranskassa ja Japanissa. Honkarakenne Oyj:n B-osake noteerataan NASDAQ OMX Helsinki Oy:ssä. www.honka.com