:MTV3: Suomen kaunein kesämökki 2022 löytyy Lapin Pelkosenniemeltä – voittorahoille on jo monta kohdetta mietittynä

Kevään ajan katsojia viihdyttänyt Suomen kaunein koti: Kesämökit -kausi saatiin päätökseensä maanantaina. Katsojat äänestivät Suomen kauneimmaksi kesäpaikaksi Pelkosenniemeltä, Lapin erämaasta löytyvän, rauhaa huokuvan perinnemökin.

Suomen kaunein koti: Kesämökit -ohjelmassa vierailtiin kuluneen kevään aikana 30 inspiroivassa, kauniissa ja ertyislaatuisessa kesänviettopaikassa ympäri Suomea. Mukaan mahtui kaikenlaisia loma-asumuksia aina moderneista loma-asunnoista perinteisiin, historiaa huokuviin mökkeihin.

Ohjelman tuomarit toimittaja Hanna Sumari, sisustusarkkitehti Tero Pennanen ja arkkitehti Sini Rainio valitsivat 30 mökin joukosta 10 finalistia. Näiden joukosta katsojat äänestivät Suomen kauneimman kesämökin 2022.

Katsojat äänestivät ylivoimaisella enemmistöllä voittajaksi Lapin Pelkosenniemellä sijaitsevan erämaamökin. Vuonna 1993 valmistunut 40-neliöinen mökki on täysin sähkötön ja vesi kannetaan talon tarpeisiin näyttävästä vinssikaivosta. Niin tuomaristo kuin katsojat hurmaantuivat perinteisen mökin maisemista, rauhasta ja aitoudesta.

”Tämä on ihan kuin jostain sadusta. Jotenkin menee ihan mykäksi”, Sini Rainio kuvaili jaksossa mökin tunnelmaa.

”Supertunnelmallinen paikka, täällä tuntee olevansa lämpimässä sylissä”, Hanna Sumari sanoi.

”Tämä on paikka, joka nappaa isoon halaukseen, eikä ihan kauhean nopeasti päästä pois”, Tero Pennanen komppasi.

Äänestykseen osallistuneiden katsojien kommenteista paistoi läpi samat vaikutelmat mökistä kuin paikan päällä vierailleilta tuomareilta. Rauha ja aitous vetosivat myös heihin.

”Mykistävä kohde erämaan keskellä. Hiljaisuus ja aitous välittyi televisionkin kautta.”

”Täydellinen, upealla sijainnilla oleva mökki. Ei mitään turhaa, vain luonto ja upeat rakennukset. Tuommoisessa paikassa olisi upeaa viettää vapaa-aikansa.”

”Paikka, jossa elämä muuttuu yksinkertaisiksi ja ajantaju katoaa. Kuin menninkäisten koti.”

Voittorahat menevät perusparannuksiin

Voittomökin omistavat sisarukset Heidi ja Henna Jyrkkä yhdessä Heidin puolison Christoph Hermlen kanssa. Katsojien äänillä tullut voittotitteli tuntuu siskoksista ihanalta – mutta toinen osasi voittoa odottaa, toinen ei.

“Kyllähän me tiedetään itse, että meidän mökki on erikoinen ja erilainen. Mutta että Suomen kaunein, se on uskomatonta. En osannut yhtään olettaa, että me voitaisiin voittaa tämä”, Heidi sanoo.

“Minä kyllä uskoin koko ajan meidän voittoon! Tämä on minulle ollut Suomen kaunein mökki aina”; Henna naurahtaa.

Voitto tuo mukanaan 10 000 euroa, ja rahoille onkin jo monia mahdollisia käyttökohteita mietittynä.

“Meillä on tässä aika paljon peruskorjattavia asioita. Mökki painuu kulmista, se pitää ehdottomasti suoristaa. Normaalin saunan katon huopa pitää uudistaa. Puuvajakin on vähän kenossa, ja kaivon kansi pitää tiivistää”, Henna luettelee.

“Myös pitkospuita on ajateltu parantaa ja pidentää, niistä kaikki tykkää”, sisko Heidi täydentää.

Parasta mökissä on siskosten mielestä rauhallisuus ja monimuotoinen luonto.

“Luonto on täällä niin aidosti läsnä”, he summaavat.

Ohjelman MTV:lle tuotti Banijay Finland.

#suomenkauneinkoti

Suomen kaunein koti: Kesämökit -tuotantokauden kaikki jaksot löytyvät MTV Katsomosta.
Seuraava Suomen kaunein koti -kausi keskittyy mökkien jälkeen koteihin. Uudet jaksot alkavat MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa 30. elokuuta.