OP: Omakotitalojen myynti nousi viidenneksen alkuvuonna – Isommista perheasunnoista pulaa markkinoilla

cottage-2930214_1280

Asuntomarkkinoilla isompia perheasuntoja havittelevat sekä ensiasunnon ostajat että omistusasuntojen vaihtajat. Alkuvuonna ensiasunnon ostajia on ollut liikkeellä ennätyksellisen paljon. Myös mökkikaupan odotetaan nousevan jopa viime vuotta paremmaksi, ja viikolla 10 vapaa-ajanasuntojen lainoja haettiin lähes yhtä paljon kuin viime heinäkuun piikkiviikkoina.

OP Kodissa asuntokauppa on käynyt vilkkaasti alkuvuonna 2021. Eritoten tammi-helmikuussa ostettiin omakotitaloja, joiden myynti kasvoi jopa 19,8 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Ostajista liikkeellä oli ennätyksellisen paljon ensiasunnon ostajia, ja OP:lle ensiasunnon lainahakemuksia tuli jopa 29 prosenttia enemmän kuin viime vuoden helmikuussa.

Asuntomarkkinoilla kysyntä kohdistuu nyt etenkin isompiin perheasuntoihin. Väljempää asumista kaipaavat niin omistusasunnon vaihtajat kuin ensiasunnon ostajat. Koronavuoden 2020 aikana omistusasunnon vaihtajien lainahakemusten neliömäärät kasvoivat 2,8 prosenttia ja ensiasunnon ostajien 1,5 prosenttia.

Tammi-helmikuussa OP Kodin välittämissä kolmioissa ja sitä useamman huoneen asunnoissa neliöhinnat nousivat keskimäärin 7,1 prosenttia, ja myyntiajat lyhenivät jopa 36 vuorokautta viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Perheasuntojen kauppamäärät olivat kuitenkin laskussa, sillä myytävistä kohteista on pulaa markkinoilla.

– Toisin kuin vuokralla asuvat, omistusasunnon ostoa harkitsevat kaipaavat väljempää asumista. Tämä on ollut jo useamman vuoden trendi, mutta poikkeusaikana monella on korostunut lisätilan ja työhuoneen tarve. Perheasuntojen osalta kauppaa tehtäisiin juuri nyt enemmänkin, mutta perheasunnoissa jo asuvat vaikuttavat olevan varsin tyytyväisiä neliöihinsä, eikä myyntihalukkuutta juuri ole, kertoo OP Kodin johtaja Lasse Palovaara.

Mökkibuumin odotetaan kiihtyvän

Myös vapaa-ajan asunnoissa kauppa on käynyt alkuvuonna erittäin vilkkaasti. Tammi-helmikuussa OP Koti myi loma-asuntoja peräti 46 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. OP:lle lainahakemuksia vapaa-ajan asuntoihin tuli tammi-helmikuussa lähes kaksinkertaisesti aiempien vuosien keskiarvoon verrattuna. Loma-asuntojen hinnat nousivat viime kesänä, ja tällä hetkellä haetut lainasummat ovat keskimäärin 70 000 euroa.

– Vapaa-ajan asuntojen lainojen kysyntä oli tammi-helmikuussa samalla tasolla kuin normaalisti maalis-huhtikuussa. Lukujen valossa näyttää siltä, että ainekset kunnon loma-asuntobuumiin ovat olemassa. Odotamme kysynnän yltävän kesän osalta viime vuoden tasolle ja koko vuodesta viime vuotta parempaa. Lisäksi odotamme lainojen keskikoon nousevan, kun yhä useampi hakee aiempaa paremmin varusteltua loma-asunto kakkoskodiksi, sanoo OP:n henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie.