Tarjonnan vähäisyys tulppaa myös kesämökkikauppaa Suomessa

Kesämökkien ja vapaa-ajan asuntojen kauppa on laskenut Suomessa tänä vuonna selvästi koronavuosien 2020 ja 2021 kaikkien aikojen ennätyslukemista. Kauppamäärät ovat laskeneet tammi–toukokuun aikana 42,8 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Kesämökkejä ja vapaa-ajan asuntoja on tällä hetkellä myös tarjolla selvästi vähemmän kuin vuosi sitten. Myytävästä on pulaa monilla paikkakunnilla.

– Mökkien ja vapaa-ajan asuntojen kauppa näyttää nyt ottavan takapakkia vähän runsaamminkin Suomessa. Mökkikauppa lähti meillä kiihtymään kesällä 2020, ja vielä viime kesänäkin kauppoja tehtiin enemmän kuin koskaan, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Suomalaisten vapaa-ajan asuntojen patoutunut ostamistarve näyttää purkautuneen, mikä näkyy nyt suurempana miinuksena.

– Välittäjiemme mukaan mökkejä kuitenkin kysytään edelleen paljon ja ostajia riittäisi monilla paikkakunnilla, mutta myytävää on liian vähän, Rantanen jatkaa.

– Etelä-Savo, jossa me toimimme, on mökkien ja loma-asuntojen suosituinta aluetta Suomessa. Täällä kauppa kävisi huomattavasti paljon paremmin, jos vain saisimme lisää kohteita myyntiin, sanoo yrittäjä Esa Pietiläinen Sp-Koti Mikkelistä. – Mökkikauppaa tulppaa tarjonnan vähäisyys, aivan kuten asuntokauppaakin. Niistä kohteista, jotka olemme saaneet myyntiin, olemme tehneet kaupat.

– Kun vapaa-ajan kohteen hinta ja laatu kohtaavat, puhelin soi ja kiinnostuneita ostajia on useita. 100 000–200 000 euron hintaluokkaan löytyy hyvin ostajia tälläkin hetkellä. Myös kalliimmat kohteet käyvät edelleen kaupaksi, mutta niistä kiinnostuneiden määrä on selvästi vähäisempi ja myyntiajat ovat pidemmät, toteaa Pietiläinen. – Kaupat syntyvät, jos kohteen hintapyyntö on realistinen ja perusteltavissa.

– Myös vaatimattomat mummonmökit ja saaripaikat käyvät yhä hyvin kaupaksi, jos niiden hinta on kohdillaan. Olemme tänäkin kesänä myyneet useampia saarikohteita erityisesti isojen vesistöjen ääreltä. Saarimökkien ostajien vaatimukset ovat yleensä vaatimattomampia, ja he ovat valmiita tinkimään esimerkiksi sähköstä ja juoksevasta vedestä. Se, ettei mökkiä voi käyttää ympärivuotisesti, on heille ok. He myös haluavat nauttia veneilyistä, kertoo Pietiläinen. – Tälläkin hetkellä Puulan tai Saimaan rannoilta voi saada idyllisen sähköistetyn saarimökin 50 000–100 000 eurolla.

Mökkimatkan pituudella on nyt entistä suurempi merkitys

– Mökin sijainti ja mökkimatkan pituus vaikuttavat nyt aiempaa enemmän ihmisten ostopäätöksiin. Polttoaineiden hinnat ovat nousseet niin korkealle, että lähes jokainen laskee nyt tarkkaan myös tulevien mahdollisten mökkimatkojen kustannuksia, sanoo Rantanen.

– Pk-seudulla asuvat ostavat paljon kesäpaikkoja Etelä-Savon isojen vesistöjen rannoilta, vaikka mökkimatka esimerkiksi Mikkeliin kestää noin kolme tuntia ja Kuopioon noin viisi tuntia. Kysyntää on edelleen sekä pienille rantamökeille että ympärivuotiseen käyttöön soveltuville isommille huviloille. Ottaisinkin hyvin mielelläni lisää kaikenkokoisia ja -tasoisia mökkejä myyntiin, sanoo Pietiläinen.

– Kannattaa myös muistaa, etteivät mökkien keskihinnat ole laskeneet Suomessa, vaan päin vastoin parin vuoden aikana nousseet paikoin merkittävästikin voimakkaan kysynnän seurauksena, jatkaa Rantanen. – Jos oman mökin myyntiä suunnittelee, kannattaisi nyt toimia. Kysyntää riittää ja hinnat ovat edelleen kohdillaan.

Vapaa-ajan asuntojen rakentamisen suosio on laskussa

– Tonttikaupassa on tämän kevään ja kesän aikana tapahtunut selvää hiipumista. Rakentamisen ja rakennusmateriaalien voimakkaasti nousseet kustannukset ovat tehneet oman mökin rakentamisesta haaveilevista varovaisempia. Nyt ostetaan mieluummin valmis kohde ja kunnostetaan tarvittaessa sitä, kertoo Pietiläinen.

– Oma ennusteeni on, että tulemme mökkikaupassa tänä vuonna jäämään viime vuoden ennätyskauppamääristä lähemmäs 40–50 prosenttia. Todennäköisesti jäämme myös viiden vuoden takaisista luvuista, ennustaa Rantanen. – Kauppamäärien laskuun vaikuttaa myös se, että lainaraha on nyt kalliimpaa kuin aikaisemmin. Kesämökkiin otetun lainan marginaali on korkeampi kuin asuntolainan.

– Monet eivät myöskään halua tässä poikkeuksellisen epävarmassa taloustilanteessa ostaa omaa, vaan hankkivat mieluummin vuokramökin. Niiden suosio saattaa nyt hyvinkin kasvaa Suomessa.

– Talouden muutokset vaikuttavat usein asuntokauppaan vähän takapotkuisesti. On selvää, että elämme nyt niin asunto- kuin mökkimarkkinoillakin murrosaikaa ja tilanteet voivat muuttua nopeastikin. Toistaiseksi kuitenkin mökkimarkkinoillakin riittää kysyntää, sanoo Pietiläinen.

Lähde: KVKL hintaseurantapalvelu